Obavijesti

News

Komentari 70

Reći će 'da' Europi?: Više od 44 posto Grka za mjere štednje

Reći će 'da' Europi?: Više od 44 posto Grka za mjere štednje
4

Istraživanje javnog mnijenja koje je proveo Institut ALCO pokazalo je da bi 44,8 posto birača glasovalo za, a 43,4 posto protiv mjera štednje koje predlažu kreditori

VIDEO

Zagovornici mjera štednje u Grčkoj preuzeli su blago vodstvo u najnovijim anketama uoči nedjeljnog referenduma. Istraživanje javnog mnijenja koje je proveo Institut ALCO pokazalo je da bi 44,8 posto birača glasovalo za, a 43,4 posto protiv mjera štednje koje predlažu grčki međunarodni kreditori. 

Iako premijer Tsipras već danima Grke poziva da na referendumu kažu "ne" zahtjevima EU, MMF-a i ostalih kreditora, a na ulicama se provodi i žestoka kampanja, čini se da se građani ipak boje neizvjesnosti koji bi im takav odabir mogao donijeti. 

Zatvorene banke, sve manje novca na bankomatima, masovna otkazivanja turističkih rezervacija, nestašica goriva, prazne police trgovina...sve ovo Grčkoj se dogodilo u prvih pet dana nakon što je premijer raspisao referendum o štednji.

Zanimljivo je i da čak 74 posto Grka želi ostanak u eurozoni dok strani političari upozoravaju da tako nešto neće biti moguće ako na referendumu stanu na stranu aktualne vlade. 

Istovremeno, premijer Tsipras uvjeren je kako će nedjeljno "ne" Grčkoj omogućiti bolju poziciju u novim pregovorima s kreditorima i bolje uvjete vraćanja duga.

Bilo kako bilo, s obzirom na gotovo izjednačen odnos snaga "za" i "protiv", čini se da će odluku donijeti neodlučni birači kojih je trenutačno 11,8 posto. 

Dok ne dozna rezultate referenduma Europa ne želi pregovarati, a zasad se službeno ne zna kako će se prema Grčkoj postaviti kažu li njeni građani u nedjelju ipak "oxi" (grčko "ne"). 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 70
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.