Obavijesti

News

Komentari 29

Tripoli: Saveznici bombardirali rezidenciju diktatora Gadafija

Tripoli: Saveznici bombardirali rezidenciju diktatora Gadafija
18

Britanski tajnik ministarstva vanjskih poslova rekao je da razmatraju mogućnost prognanstva Gadafija u Sudan koji ne izručuje svoje građane međunarodnom sudu

VIDEO

Fotoreporter AFP-a snimio je u utorak bombardiranje Gadafijeve rezidencije u Tripoliju. Kako Gadafi ne odustaje od progona pobunjenika, zapadni saveznici nastavili su u utorak i srijedu bombardirati strateške ciljeve. Za Gadafijevu rezidenciju tvrde da je zapovjedno središte i centar za komunikaciju. 

Reuters javlja da su Gadafijeve snage u srijedu potisnule pobunjenike iz grada Ras Lanufa, no dopisnici tvrde da je malo moguće da vojska zauzme taj grad jer pobunjenici imaju savezničku potporu iz zraka.

Tajnik ministarstva vanjskih polova Velike Britanije rekao je kako bi njegova zemlja mogla pristati da se progonstvom Moamera Gadafija završe sukobi u Libiji. William Hague osobno bi radije Gadafija vidio pred međunarodnim sudom, no smatra da bi diktatorov progon donio promjenu kakvu većina svijeta i većina Libijaca priželjkuje. Kaže da je sada na Gadafiju da odluči hoće li pobjeći.

Italija navodno pregovara s više zemalja, uglavnom afričkih, koje bi bile voljne primiti Gadafija. U isto vrijeme, prekinuli bi sukobe u Libiji i počeli s promjenom režima. Hague je natuknuo da bi izbor mogao pasti na Sudan jer ne izručuje građane međunarodnom sudu. U zajedničkom intervjuu za arapske novine s kolegom iz Katra, britanski premijer David Cameron poručio je da je jučerašnji sastanak u Londonu poslao jasnu poruku Gaddafiju, da mu neće dozvoliti da terorizira vlastiti narod.

- Šalje i poruku nade libijskom narodu. Mi smo uz vas. Nastavit ćemo štititi njihove živote, braniti njihova prava i podupirati ih na putu koji odaberu - rekli su Cameron i Hamed Bin Jassem.

Rasprava o Gadafijevoj sudbini povela se zbog sve većeg pritiska na međunarodnu zajednicu da naoružaju libijske pobunjenike koji su i dalje u nepovoljnoj situaciji unatoč 10 dana savezničkog bombardiranja vojske. Velika Britanija za sada poštuje rezoluciju koja propisuje embargo na oružje za sve strane sukoba. 

Međutim, SAD se ne slaže s UN-ovom rezolucijom. Državna tajnica Hillary Clinton rekla je da smatra da bi bilo legitimno naoružati pobunjenike, javlja Sky News.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi