Obavijesti

News

Komentari 47

Saudijska Arabija s avionima i 150.000 vojnika napala Jemen

Saudijska Arabija s avionima i 150.000 vojnika napala Jemen
6

Napadi su usmjereni protiv pobunjenih Huta koji su iz rezidencije istjerali tamošnjeg predsjednika Abdrabbuha Mansoura Hadija i natjerali ga da napusti glavni grad

VIDEO

Saudijska Arabija pokrenula je zračne napade na Jemen usmjerene protiv pobunjenih šijitskih Huta koji su iz rezidencije istjerali tamošnjeg predsjednika Abdrabbuha Mansoura Hadija i natjerali ga da napusti glavni grad Sanaau.

Početak napada potvrdio je ambasador Saudijske Arabije u SAD-u Adel al-Jubeir. On tvrdi da Huti imaju podršku Irana i da su uvijek koristili nasilne metode.

- Saudijska Arabija učinit će sve da zaštiti narod i legitimnu vladu Jemena - rekao je al-Jubeir.

Svrgnutog predsjednika Hadija podržava SAD. Huti koji su svoje operacije započeli prošle godine u rujnu su zauzeli prijestolnicu, a tijekom vikenda i grad Taiz u središnjem dijelu zemlje. 

Američki predsjednik Obama odobrio je logističku pomoć Saudijskoj Arabiji, a State Department tvrdi kako je u kontaktu s predsjednikom Hadijem, ali ne smije otkriti gdje se skriva. 

U četvrtak ujutro priključenje saudijskoj operaciji  u Jemenu najavili su i Egipat, Maroko, Jordan, Sudan i Pakistan koji će stati uz bok Bahreinu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Kuvajtu i Kataru uz čiju je pomoć Saudijska Arabija i pokrenula napad na Jemen. 

Saudijci su svoje teško oružje i vojnu opremu dopremili u regiju uz granicu s Jemenom. U napadima na pobunjenike u Jemenu sudjeluje 100 vojnih aviona, a na ulazak u zemlju spremno je 150.000 vojnika. 

Huti su objavili kako su za rat spremni iako su im u zračnim napadima već uništena neka skladišta streljiva, a ubijeno je i nekoliko njihovih vođa. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 47
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.