Obavijesti

News

Komentari 76

"Sinajska provincija": Tko su militanti koji su oteli Hrvata?

"Sinajska provincija": Tko su militanti koji su oteli Hrvata?
3

Sinajska provincija, ogranak ISIL-a za područje Egipta, odgovorna je za napade na području Egipta. Prije godinu dana četvorici egipatskih vojnika odsjekli su glave

VIDEO

Sinajska provincija, militantna skupina koja je preuzela odgovornost za otmicu Tomislava Salopeka u Egiptu, saveznik je ISIL-a za područje Sinajskog poluotoka. U posljednjih nekoliko mjeseci izveli su serije napada na vojne mete ubivši pritom na desetke vojnika.

Nekad su nosili ime "Heroji Jeruzalema" , ali su ga promijenili u studenom 2014., u trenutku kada su ušli u pakt sa zloglasnim ISIL-om. Prve akcije započeli su u siječnju 2011., nakon nemira koji su doveli do pada dugogodišnjeg egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka .

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

24sata 00:40

Raznijeli plinovod

Značajniju pažnju svijeta privukli su u srpnju 2012. kada su preuzeli odgovornost za razaranje plinovoda kojim se taj energent doprema u Izrael i Jordan . Mjesec dana kasnije, sa svojih položaja na Sinaju, ispalili su nekoliko raketa na izraelski resort Eliat, piše BBC News .

U rujnu 2012. godine Sinajska provincija napala je izraelsku graničnu patrolu u znak odmazde za američki film u kojem se vrijeđa prorok Muhamed.

Akcije protiv egipatske vojske i policije započeli su u rujnu 2013. kada su pokušali ubiti ministra unutrašnjih poslova Muhameda Ibrahima. Napali su konvoj automobila u kojem se nalazio, ali Ibrahim je uspio preživjeti.

Obezglavili četiri vojnika

U veljači 2014. napali su i strane turiste . Bacili su bombu na autobus koji je čekao na egipatsko-izraelskoj granici. Ubili su troje državljana Južne Koreje i Egipćanina koji je vozio autobus.

U kolovozu iste godine objavili su video u kojem odsijecaju glave četvorici egipatskih vojnika optuženima za špijunažu u korist Izraela.

Napadali su i strane diplomatske misije pa su tako, prije samo mjesec dana, aktivirali auto-bombu ispred talijanskog konzulata u Kairu.

Krajem srpnja oteli su Hrvata Tomislava Salopeka i videom objavljenim u srijedu zaprijetili da će ga ubiti ako egipatske vlasti u roku od 48 sati ne oslobode više muslimanskih zatvorenica.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

24sata 01:03

Sinajska provincija, unatoč akcijama Egipatske vojske protiv njih, i dalje ima potencijal za izvođenje smrtonosnih napada i otimanje stranih državljana. Egipatske vlasti poručuju da njihove operacije neće prestat i dok god teroristi "ne budu izbrisani" s tog područja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 76
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...