Obavijesti

News

Komentari 194

"Ako se nastave provokacije, napast ćemo njihove baze"

"Ako se nastave provokacije, napast ćemo njihove baze"
34

Sjeverna Koreja ispalila je 100 granata na južnokorejski otok. Ubili su dva vojnika i ozlijedili najmanje 18 ljudi. Ministar obrane Južne Koreje kaže da je rat već počeo

VIDEO

Sjeverna Koreja ispalila je u utorak nekoliko granata na otok Južne Koreje koji se nalazi u pograničnom području, javlja CNN. Najmanje su dva vojnika Južne Koreje poginula, a ozlijeđeno ih je 15 kao i tri civila, izvijestilo je ministarstvo obrane. Navodno su petorica vojnika teško ozlijeđena, a nekoliko je kuća u plamenu. Južna Koreja je uzvratila vatru.

'Pa zar rat već nije počeo? Moramo spriječiti da se proširi', južnokorejski ministar obrane

Na otoku Yeonpyeong koji se nalazi u Žutom moru, živi oko 1300 ljudi. Neki stanovnici su pobjegli s otoka dok su drugi potražili skloništa u školama. Južna Koreja je sazvala hitan sastanak ministara za sigurnost. Predsjednik Lee Myung-bak jedno se vrijeme zbog sigurnosti nalazio u skloništu ispod predsjedničke rezidencije. 

Na pitanje da li će izbiti rat, ministar obrane Južne Koreje Kim Tae-young je odgovorio: 'Pa zar već nije počeo? Moramo spriječiti da se proširi'. 

Tada je preko svojeg glasnogovornika poručio neka odgovore Sjevernoj Koreji, ali da paze kako situaciju ne bi pogoršali. Vojni službenik Južne Koreje je rekao kako je Sjeverna Koreja napadom prekršila sporazum koji su postigli 1953. nakon Korejskog rata. Dodao je i kako su napadi na civile brutalni i nehumani, javlja AP. Obje strane su tehnički još uvijek u ratu jer su samo potpisale sporazum o međunarodnom neupotrebljavanju sile, a nisu uspjele sastaviti trajni mirovni plan niti su se ikada dogovorile o ujedinjenju. 

Prijete i jedni i drugi

Paljba je počela oko 14.30 sati po lokalnom vremenu. Sjeverna Koreja je ispalila oko 100 granata, a Južna Koreja im je uzvratila s njih oko 80. Izmjena vatre je trajala oko sat vremena. Južna Koreja je odmah izdala naredbu da se uvede najviši stupanj sigurnosti. Televizijski kanal YTN prikazuje snimke na kojima se vidi gust dim iznad otoka. YTN navodi da je zapaljeno između 60 i 70 objekata. Drugi mediji javljaju kako su granate oštetile desetak kuća. Sjeverna Koreja je kasnije poručila kako će nastaviti napade ako Južna Koreja povrijedi njihovu morsku granicu za samo 0.001 milimetar. Također su zaprijetili da će ih kazniti 'nemilosrdnim napadima'. Predsjednik Južne Koreje Lee Myung-bak im je odgovorio tako što je vojnicima zapovjedio da napadnu sjevernokorejske vojne baze ako ih budu provocirali.   

Napali ih zbog vježbe?

Glasnogovornik južnokorejskog predsjednika rekao je kako je njihova mornarica vježbala u vodama oko deset kilometara udaljenim od Sjeverne Koreje. Sjeverna Koreja im je zbog toga poslala prosvjednu notu. Glasnogovornik kaže kako napadi vjerojatno imaju veze s rutinskom vježbom.

Zemlja koja posjeduje nuklearno oružje

Sjeverna Koreja ima više od 1,2 milijuna vojnika, a posjeduje i nuklearno naoružanje. Vođa Kim Jong-il je prijetio SAD-u i Južnoj Koreji kako će na njihove zajedničke vježbe odgovoriti nuklearnim oružjem. Tenzije između Sjeverne i Južne Koreje su visoke od ožujka kada je potopljen ratni brod Južne Koreje. Oni su za potapanje broda optužili Pyongyang koji je zanijekao krivnju. Vođa Sjeverne Koreje Kim Jong-il (68) je prije dvije godine imao moždani udar te je već tada ubrzao pripreme za postavljanje svojeg nasljednika. Nedavno je svojeg najmlađeg sina Kim Jong-una (27) imenovao generalom pa su počela nagađanja kako će upravo on postati šef države i naslijediti 'Dragoga vođu'. 

Kina, Japan i Rusija zabrinuti zbog napada

Čelnici Kine, Rusije i Japana su rekli kako su zabrinuti zbog napada Sjeverne Koreje. Rusi su upozorili na opasnost od eskalacije sukoba, a službeni Tokio je naredio da se 'pripreme na svaku mogućnost'. Vijeće sigurnosti UN-a će se hitno sastati zbog sukoba, a Francuska je pozvala Sjevernu Koreju da prekine provokacije. Napade su osudili SAD i NATO. Sukob se odrazio i na svjetsku ekonomiju pa je tako indijski burzovni indeks Sensex potonuo. 

Na otoku 1000 vojnika

Na otoku Yeonpyeongu se nalazi oko 1000 vojnika Južne Koreje. Vlada je odmah nakon napada poslala na to područje vojne zrakoplove.  

Telegraph: Rata neće biti, a Sjeverna Koreja neće dobiti sankcije

Britanski Telegraph analizirao je najnoviji sukob između Sjeverne i Južne Koreje. Kroz nekoliko pitanja i odgovora pokušali su objasniti kako je zadnji napad zapravo samo dio duge diplomatske igre mačke i miša u kojoj Sjeverna Koreja periodično 'pokazuje mišiće' kako bi dobila neke povlastice od međunarodnih zajednica.

Na pitanje zašto je Sjeverna Koreja napala Južnu i što time pokušava postići, Telegraph odgovara kako je to pokušaj zastrašivanja i pretvaranja regije u zonu sukoba. Sjeverna Koreja se nada da će SAD i Južna Koreja izgubiti živce i pristati na razgovore u kojima će ona imati poziciju ozbiljnog i snažnog pregovarača.

Na pitanje da li će ovaj sukob dovesti do rata, Telegraph odgovara kako neće. Kažu da to pokazuje i izjava predsjednika Južne Koreje koji je nekoliko trenutaka nakon napada izjavio da se moraju pobrinuti da situacija ne eskalira. Telegraph smatra i kako Sjeverna Koreja nakon ovog napada neće dobiti nove sankcije.      

Zbog nogometa neće biti rata?

Južna Koreja je u utorak objavila kako ne odustaje od zajedničke kandidature sa Sjevernom Korejom za domaćina Svjetskoga nogometnog prvenstva 2022. godine, piše Večernji list.  Hyo Jin Ahn, južnokorejski član kandidacijskog tima kaže kako incident neće negativno utjecati na njihovu kampanju koja glasi 'Strast koja ujedinjuje'.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 194
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu
Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora
ODLUČILI NAKON SASTANKA

Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora

Tom bi odlukom HDZ uz svoj 61 mandat imao svih osam 'manjinaca' te bi u slučaju da se dogovore s Domovinskim pokretom koji ima 13 mandata imali 82 ruke