Obavijesti

News

Komentari 178

Slovenija donijela odluku: Dižu ogradu na granici s Hrvatskom

Slovenija donijela odluku: Dižu ogradu na granici s Hrvatskom
3

Premijeru Milanoviću sam rekao da uvodimo tehničke barijere za sprječavanje raspršivanja i da ćemo nastaviti surađivati oko prihvata imigranata, rekao je Cerar

VIDEO

Slovenija je donijela odluku, idućih dana podiže ogradu na granici s Hrvatskom. Potvrdio je u utorak slovenski premijer Miro Cerar.

- Odlučili smo da ćemo u sljedećim danima na schengenskoj granici, što znači i na granici s Hrvatskom, uvesti tehničke mjere zaštite granice i barijere, što uključuje i ogradu. One će usmjeravati izbjeglice prema prijelaznim točkama. Granica ostaje otvorena. Razgovarao sam s o tome s hrvatskim kolegom Zoranom Milanovićem - rekao je Cerar, a prenosi Večernji list.

- Na dan će primati toliko imigranata koliko možemo. Može se dogoditi neki dan bude veći. Bitno je da imamo neometan protok. Premijeru Milanoviću sam rekao da uvodimo tehničke barijere za sprječavanje raspršivanja i da ćemo nastaviti surađivati oko prihvata imigranata. Obojica smo se složili da je postavljanje barijera znak da mislimo ozbiljno oko zaštite schengenske granice. Milanović je rekao je da će poštovati moje odluke. Nije bilo spornih točaka. I tu je razgovor završio. U specifičnoj je situaciji zbog izbora, i puno toga ovisi tko će biti novi premijer, ali za sad je Milanović moj sugovornik - kazao je Cerar. 

Cerar nije htio reći koliko će točno imigranata dnevno primati iz Hrvatske.

- Onoliko koliko budemo mogli da ne ugrozimo slobodan protok prema Austriji - kazao je.

Napomenuo je kako su to standardne mjere za koje se uvježbavala vojska i policija. Raspršene izbjeglice i imigrante usmjeravat će prema prijelaznim točkama. Novinarima nije dao detalje jer su podaci povjerljivi. Ipak, Cerar je kazao da će Hrvatska i dalje moći transportirati imigrante vlakovima.

To je prvi od restriktivnih poteza u prijemu imigranata koje je u ponedjeljak najavila slovenska vlada, opravdavajući ga najavama o povećanom dotoku izbjeglica tzv. balkanskom rutom, te mogućnošću da Njemačka i Austrija uvedu restrikcije na njihov prijem. 

"Vlada će poduzeti potrebne mjere da zaštiti hrvatske interese"

Vlada je utorak poslala priopćenje u kojem je reagirala na najave Slovenije da će podići ogradu na granici s Hrvatskom.

-  Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović razgovarao je danas s predsjednikom Vlade Republike Slovenije Mirom Cerarom o izbjegličkoj krizi i najnovijim odlukama Vlade Republike Slovenije o zaštiti slovenske granice. Predsjednici vlada dogovorili su nastavak suradnje dviju država na prihvatu i protoku migranata i izbjeglica. Vlada Republike Hrvatske poduzet će sve potrebne mjere da zaštiti hrvatske državne interese. Građani Republike Hrvatske mogu biti mirni jer je Vlada spremna reagirati na svaku situaciju - objavila je Vlada.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 178
VIDEO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk