Obavijesti

News

Komentari 48

Spas bez vanjske pomoći: Što Grci mogu naučiti od Islanda?

Spas bez vanjske  pomoći: Što Grci mogu naučiti od Islanda?
2

Privatizirane banke koje su stvorile dugove su vraćene u državno vlasništvo i to je bio ključan potez. Koncept slobodnog tržišta urušio se upravo na Islandu

VIDEO

Grčka, koja se već godinama koprca u gospodarskoj krizi, a sada je u tehničkom bankrotu i pred vratima izlaska iz eurozone, mnogo bi toga mogla naučiti od Islanda koji je uspio izvući se iz slične krize.

Još 2007. islandska  ekonomija izgledala je sasvim solidno s BDP-om 35 posto većim nego 2002. i nezaposlenošću od 2,3 posto. Ukupni vanjski dug bio je savladivih 27 posto bruto domaćeg proizvoda. Također su imali kredite, kao i većina zemalja.

Svjetska ekonomija je 2008. doživjela kolaps i kreditni slom pa je Island ostao bez izvora od kojih bi nabavljao novac za saniranje svojih dugova. U samo nekoliko mjeseci kruna je pala za 35 posto , a tri vodeće banke stavljene su pod prisilno upravljanje. Ubrzo su se i banke urušile, a od Islanđana je zahtijevano da nadoknade štetu Britancima i Nizozemcima koji su u njima imali oko 4 milijarde eura. U jednom danu gotovo 10 posto stanovništva je ostalo bez posla , no Island ni tada nije tražio međunarodnu pomoć. Svoje probleme najvećim dijelom su riješili vlastitom politikom.

Smijenili vladu, nacionalizirali banke

Odbili su platiti dugove koje nisu napravili (milijarde koje su zahtijevali Britanci i Nizozemci), smijenili su vladu koja je izvodila financijske akrobacije, pobunili se i prosvjedovali dok nisu ispunjeni njihovi zahtjevi za smjenama guvernera središnje banke i cijele vlade. Kruna je devalvirala pa su postali zanimljivi ulagačima. Pokrenuo se i turizam, a pomogli su i ribari.

POGLEDAJTE VIDEO : Islandski predsjednik Ólafur Ragnar Grímsson o izlasku iz krize

Pokretanje videa...

24sata 00:54

Privatizirane banke koje su stvorile dugove su vraćene u državno vlasništvo i to je bio ključan potez. Koncept slobodnog tržišta urušio se upravo na Islandu, a ekonomski socijalizam Island je izvukao iz krize. Pojačali su izvoz , posebice u ribarstvu, poradili na turizmu i proizvodnji aluminija.

Izmijenili su i ustav

Da se situacija ne bi ponovila, Islanđani su unijeli promjene u ustav tako da u reformama sudjeluju obični građani, njih 25. Ne smiju biti članovi stranke i moraju imati preporuku najmanje 30 drugih građana.

Islandska politika pokušala je uvesti zemlju u članstvo EU no građani su to kategorički odbili. Ribarstvo im je glavna poljoprivredna grana i to je jedan od glavnih argumenata protiv EU. Ribarske kvote bi ih jednostavno uništile. Ekonomski pad bio je strašan, ali lekciju su naučili.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 48
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa