Obavijesti

News

Komentari 22

Što nas čeka: Čak četvrtini EU stanovništva prijeti siromaštvo

Što nas čeka: Čak četvrtini EU stanovništva prijeti siromaštvo
2

Najteže je bilo u Bugarskoj, gdje je čak 42 posto stanovnika bilo na rubu siromaštva. Lošu bilancu slijedi Rumunjska s 41 posto, Latvija s 38, Litva s 33...

VIDEO

Čak 115 milijuna ljudi u Europskoj uniji, ili 23,4 posto od ukupne EU populacije, bili su u 2010. pod prijetnjom siromaštva i socijalne isključenosti, pokazuju podaci Eurostata.

To znači da su ispunjavali barem jedan od sljedeća tri uvjeta: prihodi na razini siromaštva, teško materijalno uskraćeni ili žive u kućanstvima s vrlo niskom zaposlenošću. 

Tako je 16 posto ukupne populacije EU-a imalo prihode na rubu siromaštva, osam posto ih je bilo materijalno uskraćeno, a 10 posto ih živi u kućanstvima s vrlo niskom zaposlenošću.

U 2010. najteže je bilo u Bugarskoj, gdje je čak 42 posto stanovnika bilo na rubu siromaštva i socijalne isključenosti, slijedi Rumunjska s 41 posto, Latvija s 38, Litva s 33 i Mađarska s 30 posto. S druge strane, najlakše je bilo u Češkoj gdje se 14 posto građana borilo sa siromaštvom, po 15 posto imale su Švedska i Nizozemska dok je u Austriji, Finskoj i Luksemburgu siromaštvo bilo prijetnja za 17 posto stanovništva, priopćeno je iz Europske komisije.  

Djeca u većem riziku od ostatka populacije. 

Čak 27 posto djece EU stanovništva u dobi ispod 18 godina bilo je pod utjecajem barem jednog od tri oblika siromaštva i socijalne isključenosti. Brojke jasno pokazuju da su djeca, u usporedbi s 23 posto radno sposobnog stanovništva (u dobi od 18-64) i 20 posto starijih osoba (u dobi od 65 i više), bila najugroženija. 

Djeca su siromaštvom najviše pogođena u 20 država članica, dok je starijoj populaciji najgore bilo u Bugarskoj, Sloveniji, Finskoj i Švedskoj. Radno sposobnom stanovništvu u 2010. godini najteže je bilo u Danskoj.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...