Obavijesti

News

Komentari 185

Svi bi tamo: Zašto je Njemačka za izbjeglice 'obećana zemlja'?

Svi bi tamo: Zašto je Njemačka za izbjeglice 'obećana zemlja'?
12

Njemačka je, uz Švedsku, jedna od otvorenijih zemlja EU za prihvat izbjeglica. Prema podacima Eurostata, prošle je godine odobrila 42 posto zahtjeva za azil

VIDEO

Većina izbjeglica koje dolaze s Bliskog istoka u Europu nadaju se da će stići u Njemačku. Za većinu njih je to "obećana zemlja" prije svega jer im se tamo već nalazi netko od članova obitelji ili rodbine. 

Njemačka je, uz Švedsku jedna od otvorenijih zemlja u Europi za prihvat izbjeglica. Prema podacima Eurostata, prošle je godine Njemačka odobrila 42 posto zahtjeva za azil, a Švedska čak 77 posto. Izbjeglice se nadaju i da će u Njemačkoj lakše pronaći posao. 

U toj zemlji, ovisno od grada do grada, izbjeglice primaju u stanove, negdje u preuređene dvorane ili sportske terene. U Dortmundu pak planiraju izbjeglice smjestiti u brodove koji će biti uređeni za stanovanje. U nekim gradovima su stare zgrade pretvorene u prihvatilišta. 

Mjesečno u Njemačkoj izbjeglica u početku dobiva 143 eura (oko 1072 kune), što znači da četveročlana obitelj dobije oko 600 eura (oko 4500 kuna). Kasnije dobije još 216 eura što znači da jedan čovjek dobiva ukupno 359 eura (oko 2693 kune). 

Njemačka je i znatno pojednostavila postupak za dobivanje azila za izbjeglice iz Sirije. Osim toga izbjeglice iz Sirije koje stignu u Njemačku ne moraju se više bojati da će ih vratiti u neku drugu zemlju. 

Naime, Njemačka je odlučila da se na izbjeglice iz Sirije neće primjenjivati Dublinski sporazum. On nalaže da zahtjev za azil mora razmotriti prva europska država u koju azilant stigne. On u nju može biti vraćen ako je napusti. Dakle, izbjeglice iz Sirije koje u Njemačkoj predaju zahtjev za azil neće biti vraćene u zemlju Europske unije iz koje su stigle već mogu ostati u toj zemlji i čekati da im se zahtjev odobri.

Osim toga Bild piše da je od 44.000 Sirijaca koji su u sedam mjeseci ove godine zatražili azil u Njemačkoj u drugu zemlju vraćeno njih samo 131. 

Merkel posjećuje dom za prihvat izbjeglica 

Njemačka kancelarka Angela Merkel je u srijedu po prvi put posjetila dom za prihvat izbjeglica. Kancelarkaje posjetila dom u Heidenauu u kojem je razgovarala s izbjeglicama. Kancelarka tako želi smiriti "strasti" jer zadnjih dana neonacisti organiziraju skupove na kojima prosvjeduju protiv dolaska izbjeglica. 

- Izbjeglice se ne mogu integrirati u društvo u kojem nisu dobrodošle - rekla je Merkel i pozvala Nijemce da budu gostoljubivi prema izbjeglicama. 

Izbjeglice koje su smještene u bivšoj zgradi vijećnice u Wilmersdorfu, naselju Berlina, u srijedu je posjetio i njemački predsjednik Joachim Gauck. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 185
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.