Obavijesti

News

Komentari 62

Syriza ipak mora u koaliciju: "Ovo je kraj politici štednje"

Syriza ipak mora u koaliciju: "Ovo je kraj politici štednje"
7

Alexis Tsipras (40) je najmlađi grčki premijer u zadnjih 150 godina. Osvojio je 149 ili 150 mjesta u parlamentu, a za većinu treba 151 mjesto pa će morati u koaliciju

VIDEO

Alexis Tsipras (40) i njegova Syriza su nakon što je prebrojano 97,6 posto glasova, osvojili 36,4 posto glasova na izborima u nedjelju u Grčkoj. Konzervativci koje vodi Antonis Samaras i koji su dosad bili na vlasti osvojili su 27,8 posto glasova. Tsipras će u parlamentu imati 149 ili 150 zastupnika, a za većinu je potreban 151 zastupnik. Konzervativci će dobiti 76 mjesta u parlamentu. 

- Grčki je narod ispisao povijest - rekao je Tsipras u nedjelju pred tisućama pristaša u Ateni koji su slavili njegovu pobjedu. Također je najavio "kraj politici štednje".  

Na trećem je mjestu sa 6,3 posto glasova "Zlatna zora", stranka krajnje desnice čije je vodstvo u zatvoru odakle su vodili kampanju. Oni će u parlamentu imati 17 zastupnika. Proeuropska stranka To Potami je dobila 6 posto glasova i na četvrtom je mjestu, a u parlamentu će također imati 17 zastupnika. Komunisti su osvojili 5,5 posto glasova, odnosno 15 mjesta u parlamentu, socijalisti 4,7 posto glasova, odnosno 13 mjesta u parlamentu i "Nezavisni Grci" također 4,7 posto glasova odnosno 13 mjesta u parlamentu. 

 Evangelos Meimarakis, predsjednik parlamenta, će u ponedjeljak izvijestiti predsjednika Karolosa Papouliasa o rezultatima izbora. Nakon toga će Papoulias Tsiprasu dati tri dana da sastavi koaliciju. 

Brzinsko sastavljanje vlade

Navodno će Tsipras već u ponedjeljak postati premijer, a vladu bi trebao imati u utorak ili srijedu. U ponedjeljak bi već trebao razgovarati s predstavnicima "Nezavisnih Grka". Za razgovore su spremni i čelnici stranke To Potami. 

Tsipras je, inače, najmlađi premijer u zadnjih 150 godina.    

Cameron: Ovo će povećati gospodarsku nesigurnost u Europi

Britanski premijer David Cameron upozorio je u nedjelju da će rezultat parlamentarnih izbora u Grčkoj  povećati gospodarsku nesigurnost u cijeloj Europi, napominjući kako to znači da se Velika Britanija mora držati njegovog plana vlastitog gospodarstva.

'Grčki izbori povećat će gospodarsku nesigurnost u cijeloj Europi. Zato se Velika Britanija mora držati svog plana i tu sigurnost osigurati kod kuće', objavio je Cameron na svom službenom Twitteru.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 62
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21