Obavijesti

News

Komentari 27

Rim slavi odlazak Berlusconija Poručili mu: 'mafijašu u zatvor'

Rim slavi odlazak Berlusconija Poručili mu: 'mafijašu u zatvor'
9

Predsjednik Napolitano će već u nedjelju otvoriti konzultacije za sastav nove vlade i vjerojatno će već uvečer povjeriti mandat za sastav vlade profesoru Mariju Montiju

VIDEO

Talijanski premijer Silvio Berlusconi je u subotu u 21.40 sati podnio ostavku na dosadašnju dužnost, prenose talijanski mediji. Berlusconi je u subotu navečer imao sastanak s vrhom svoje stranke, nakon čega je otišao do predsjedničke palače i Giorgiju Napolitanu predao ostavku.

Na ulicama glavnog grada okupili su se brojni Rimljani koji su mu vikali "Ostavka". Nosili su transparente s natpisima "Bye-bye Silvio", "Game over" i "Nestani". Najviše ih se okupilo ispred sjedišta talijanske vlade -palače Chigi. Berlusconijev automobil dočekala je masa ljudi s uzvicima protiv premijera. "Lakrdijašu, mafijašu u zatvor".

Berlusconijeva ostavka bila je očekivana nakon što je zastupnički dom talijanskog parlamenta usvojio stabilizacijski zakon sa 379 glasova "za“, 26 "protiv“ i dva suzdržana. Stabilizacijske mjere su od Italije tražile europske institucije. Berlusconi, prisiljen ekonomskim stanjem, nakon kojih su slijedili politički pritisci iz cijele Europe, morao je nakon više od tri godine vođenja vlade desnog centra, otići.

Berlusconijev nasljednik Mario Monti

Napolitano će već u nedjelju otvoriti konzultacije za sastav nove vlade i vjerojatno će već uvečer povjeriti mandat za sastav vlade bivšem profesoru ekonomije Mariju Montiju.

Nova, 63. vlada talijanske republike bit će sastavljena od osoba koje ne pripadaju strankama, koje su stručnjaci u pojedinim resursima. Vladi Marija Montija će povjerenje u parlamentu dati stranke koje su do sada bile u oporbi, među kojima su Demokratska stranka, zatim stranke centra i stranka Italija vrijednosti. No i Berlusconijeva stranka bi trebala poduprijeti Montija.

Zasigurno je da je danas završen berlusconizam i da, najvjerojatnije Berlusconi više nikada neće biti premjerom.

Budući talijanski premijer, profesor ekonomije Mario Monti, koji je bio i europski povjerenik od 1994. do 2004., proveo je subotu u razgovorima i u pripremanju liste ministara njegove nestranačke vlade. Monti bi trebao već u ponedjeljak ujutro biti premijerom, kako bi to bio čvrsti odgovor burzama, koje su spekulirale talijanskim državnim obveznicama, jer Berlusconijeva vlada nije znala provesti potrebne reforme za ekonomsku stabilizaciju.

Zanimljivo je i što je Berlusconi pozvao Montija na radni ručak u subotu u palaču Chigi, sjedište vlade. Bio je to, dakle, razgovor sadašnjeg i budućeg talijanskog premijera. Monti se u subotu sastao i s novim predsjednikom Europske središnje banke Marijom Draghijem, kao i s drugima kako bi imao što bolji uvid u talijanske račune, kao i da vidi mogućnost s kojim osobama može računati kao s budućim ministrima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...
IZBORNE KALKULACIJE

HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...

Iako se SDSS i Domovinski pokret zasad isključuju iz koalicije, podrška HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Sabora ne bi trebala biti upitna ni s jedne strane. Time bi HDZ napravio veliki korak i prema vladi...