Obavijesti

News

Komentari 276

Susjedi o ubojici iz Zvornika: Bio je povučen, zaveli su ga

Susjedi o ubojici iz Zvornika: Bio je povučen, zaveli su ga
17

Terorist Nerdin Ibrić (24) upao je u ponedjeljak u policijsku postaju u Zvorniku i ubio policajca Dragana Đurića, a ranio još dvojicu. Napadač je u razmjeni vatre ubijen

VIDEO

Napadač na policijsku postaju u Zvorniku je 24-godišnji Nerdin Ibrić iz Kučić Kule kod Zvornika, izjavio je u ponedjeljak navečer ministar unutarnjih poslova RS Dragan Lukač .

POGLEDAJ VIDEO:

Pokretanje videa...

24sata 01:22

I mao je godinu dana kada su pripadnici VRS-e s pripadnicima zvorničke policije i paravojnih jedinica iz Srbije, njegovog oca Sejfu , zajedno sa oko 750 Bošnjaka, 1. lipnja 1992. godine odveli na Bijeli Potok , odakle su na nepoznatoj lokaciji svi pobijeni. Ibrić je skupa sa svojom majkom bio jedan od prvih povratnika u Kučić Kulu, javlja Dnevni avaz.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
REUTERS/PIXSELL

Podsjetimo, Ibrić se u ponedjeljak nešto prije 19 sati dovezao pred policijsku postaju crnim Golfom. Izašao je iz njega s puškom pumpericom u ruci i uz povike 'Allah Akbar' počeo je pucati na policajce. Ubio je policajca Dragana Đurića, a ranio Stevu Milovanovića i Željka Gajića. Došlo do je do razmjene vatre između napadača i preostalih policajaca u kojoj je napadač ubijen. Kako doznajemo, ranjene policajce su odvezli u bolnicu. Nisu životno ugroženi.

'Bio je povučen, nije radio probleme'

U Kučić Kuli, u rodnoj kući Nerdina Ibrića, ostali su samo rođaci nakon što je Nerdinova majka Halima u ranim jutarnjim satima uz pratnju velikog broja policijskih službenika odvezena u policijsku stanicu u Zvorniku, javlja Klix.ba .

Susjedi iz ovoga kraja izašli su pred svoje kuće i u tišini odmahuju glavama.

- Nije ovo dobro, žao nam je što se ovo dogodilo . Nije bio problematičan, bio je veoma povučen, nije izlazio niti je imao djevojku. Znao je pomoći susjedima u cijepanju drva i zaraditi nešto novca. Završio je Medicinsku školu u Zvorniku, ali nije imao posao. U posljednje vrijeme počeo se čudno ponašati, ali i dalje nije nikome pravio probleme - pričaju susjedi koji su vjerovali da je njegovo ponašanje sve posljedica traume koju sa sobom nosi od rata u kojem su pripadnici vojske Republike Srpske ubili njegova oca.

REUTERS/PIXSELL

Susjedi pričaju kako je Nerdin svoje rođake nagovarao da mu se pridruže na predavanjima na koja je išao petkom u mjesto Dubice kod Kalesije, piše Klix.ba.

- Bio je on dobar momak , zaveli su ga. Bog zna što su mu pričali, koristili su njegovu traumu da ga svrstaju u svoje redove. I mene je pozivao da idem, a i majku svoju - priča Nerdinov rođak Rifat Ramić.

- Kao bomba sam, puknuo bih od jada . I majka njegova nije dobro, plakala je i proklinjala, govorila da će kuće zapaliti onima što su ga odvratili - priča Rifat.

Kako prenosi agencija Patria , Ibrić je trebao zajedno s polubratom Nerminom uskoro pokrenuti biznis s uzgojem tovnih pilića.

Ibrić pripadnik vehabija

- Napad je izvršen u vrijeme smjene u policijskoj stanici, što znači da je napadač znao kada se vrši smjena i da tada ima najviše policajaca - rekao je ministar unutarnjih poslova RS Dragan Lukač .

Tvrdi i da su od jednog policajca bošnjačke nacionalnosti u Zvorniku dobili informaciju da se Ibrić zadnjih mjeseci čudno ponašao te da se prilikom molitve u džamiji posebno izdvajao, da se "klanjao po vehabijskim običajima".

- Sve upućuje da je vezan s vehabijskim pokretom. Vidjet ćemo je li povezan s drugim osobama i je li ovo planirani ili pojedinačni napad - ustvrdio je Lukač.

REUTERS/PIXSELL

Ponašao se čudno

Kako je izjavio načelnik općine Zvornik Zoran Stevanović , Ibrić je prije tri godine počeo puštati bradu u stilu pripadnika vehabijskog pokreta , a u Tuzli je imao rođaka koji je bio član iste grupe ljudi, saznaje Blic .

SIPA uhitila Avdulaha Hasanovića

Klix.ba javlja da se Ibrić posljednja tri mjeseca intenzivno družio s Avdulahom Hasanovićem koji je jutros uhićen po nalogu tužiteljstva BiH.  U tijeku je kriminalistička obrada nakon čega će biti predan Tužilaštvu BiH na daljnje postupanje. U svojstvu svjedoka saslušava se više osoba.

Hasanović je uhićen u rujnu u akciji SIPA-e Damask zbog sumnje da je pripadnik ISIL-a. Tada je uhićen i Husein Bilal Bosnić. Do prošle godine boravio je u Siriji.

Stupanj sigurnosti podignut na najviši nivo

Lukač je istaknuo da je stupanj sigurnosti u svim policijskim postajama dignut na najviši nivo . U utorak će osigurati škole i vrtiće.

Stanje nakon napada u zemlji je bilo prilično napeto. Lukač je potvrdio da je sinoć naredio jedinici Specijalne policije RS-a da krene prema Bijeljini i Zvorniku kako na tom području, eventualno, ne bi došlo do drugih aktivnosti, a kako bi se izbjegli mogući incidenti.

Lukač je razgovarao s ministrom sigurnosti Draganom Mektićem te direktorom SIPA-e Goranom Zubcem te se očekuje dolazak BiH tužitelja u Zvornik koji će voditi istragu budući da se radi o terorističkom činu.

REUTERS/PIXSELL

Izvanredna sjednica vlade RS

U Banjoj Luci je održana izvanredna sjednica vlade RS.

- Određene službe su poduzele operativne aktivnosti i sada je jasno da u BiH postoje ekstremne situacije i prijetnje. Potrebno je da svi predano rade u sklopu svojih nadležnosti. Pozivam sve građane BiH da ukoliko imaju informacije o ovom ili sličnim napadima obavijeste nadležne ustanove. I pored svega što se  desilo u Zvorniku, pozivam sve građane na mir i da ne shvaćaju ovo djelo kao provokaciju koja bi izazvala nove sukobe - kazala je predsjednica vlade RS Željka Cvijanović.

Dodik za napad krivi OSA-u

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik optužio je u utorak Obavještajno-sigurnosnu agenciju Bosne i Hercegovine (OSA) da snosi odgovornost za teroristički napad na policijsku postaju u Zvorniku u kojemu je ubijen jedan, a ranjena dva policajca te je najavio da će biti uspostavljena posebna entitetska obavještajna agencija.

Nakon izvanredne sjednice vlade RS održane u Banja Luci u povodu tog napada, Dodik je novinarima kazao kako je 'obična laž' da je OSA potkraj prošlog tjedna upozorila na mogućnost terorističkog napada poput onog koji se dogodio u Zvorniku.

- Bila je to sasvim načelna informacija koja govori o mogućnosti da se na prostoru BiH dogodi napad, no da oni (OSA) nemaju pojma ni gdje ni tko. Pa to svaki dan čitamo u medijima - kazao je Dodik, nazvavši informacije OSA-e 'smiješnima i beskorisnima'.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 276
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!