Obavijesti

News

Komentari 575

Izbjeglice idu prema Hrvatskoj, autobusi su krenuli iz Preševa

Izbjeglice idu prema Hrvatskoj, autobusi su krenuli iz Preševa
8

Nakon što je Mađarska zatvorila granicu sa Srbijom, policija je počela autobuse preusmjeravati prema Hrvatskoj, pišu mediji u Srbiji. U Preševu je čak 20 autobusa

VIDEO

Gotovo 20 autobusa punih izbjeglica krenulo je u utorak uvečer iz Preševa prema srpskom gradu Šidu. Ondje namjeravaju prijeći granicu s Hrvatskom te ući u Tovarnik .

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

24sata 00:13

Prema prvim neslužbenim informacijama hrvatska strana počela je užurbano podizati prihvatni centar na području Spačve. U srpskom prihvatnom centru Kanjiža trenutno se nalazi oko 1000 izbjeglica koje tek moraju odlučiti gdje će. Dio njih zapeo je na ničijoj zemlji između Srbije i Mađarske gdje će provesti noć.

Blic piše kako na autobusima više ne piše "Mađarska" nego "Hrvatska". Reporteri koji se nalaze u autobusima kažu da vlada kaos.

Reporteri Blica javljaju kako je vozačima autobusa rečeno da se ne zaustavljaju sve dok izbjeglice ne prebace do granice s Hrvatskom. Osim toga policija sve autobuse koji su krenuli prema Mađarskoj preusmjerava prema Hrvatskoj.

Ostojić tvrdi: Hrvatska ima plan

Hrvatska za eventualnu izvanrednu situaciju dolaska velikog broja izbjeglica ima pripremljen izvanredni plan koji je spremna vrlo brzo aktivirati, rekao je ministar policije Ranko Ostojić no nije htio govoriti o detaljima toga plana.

- U ovom trenutku imamo pripremljen izvanredni plan, ali nije potrebno nikoga opterećivati s detaljima tog plana - rekao je Ostojić i dodao kako nastojanje izbjeglica da dođu do Europe "zasigurno stvara krizu kakvu Europa nije vidjela od Drugog svjetskog rata".

Ministar je rekao kako plan propisuje i način na koji se uređuju prihvatilišta, njihovu poziciju i dr.

Ostojić je uputio kritiku svima koji govore kako se Hrvatska treba postaviti poput Austrije, Njemačke i Danske koje su uvele privremene kontrole na granici, poručivši im da ne znaju o čemu govore.

- A kako da Hrvatska to aktivira kad to nikad nismo ni deaktivirali. Hrvatska graničnu kontrolu ima oduvijek - kaže Ostojić.

Napeto na granici: Srbija moli Mađarsku da puste izbjeglice

Vlasti u Srbiji su očajne i traže Mađarsku da otvori granicu. Alo piše kako na granični prijelaz Horgoš iz minute u minutu stižu stotine ljudi i da je pritisak golem, a stanje sve napetije. Izbjeglice su na autocesti razapele šatore i ne žele se maknuti. Izbjeglice viču: "Otvorite, otvorite" i "Njemačka, Njemačka", ali Mađari ne reagiraju. Aleksandar Vulin, srpski ministar rada zatražio je Mađare da otvore granicu za izbjeglice te da puste barem žene i djecu.

Mađari dižu  još jednu ogradu

Izbjeglice u kampovima na mađarsko-srpskoj granici započele su sa štrajkom glađu te traže da im se dopusti da nastave putovanje prema zapadnim zemljama, javlja RT. Kako javljaju svjetske agencije, izbjeglice su počele razvaljivati ogradu dok s mađarske strane preko razglasa stižu upozorenja da prestanu s time.

Guardian javlja kako je do sada uhićeno 174 osoba  jer su pokušali ući u Mađarsku.

Mađarska vlada odlučila je početi i s pripremnim radovima za postavljanje još jedne ograde, na granici s Rumunjskom. Sve je izglednije da će izbjeglice sada put do cilja, bogatih zemalja Europske unije, potražiti preko Hrvatske.

- Izbjeglice koje žele dobiti azil u Europskoj uniji mogli bi potražiti novu rutu nakon što je Mađarska u potpunosti onemogućila ulazak na svoj teritorij - rekla je u utorak glasnogovornica UNHCR-a Melissa Fleming, a izbjeglice i aktivisti predlažu preko Hrvatske i Slovenije.

Fleming je napomenula kako je njezina agencija u kontaktu s nekolicinom zemalja koje nije željela imenovati ni reći o kojim bi rutama mogla biti riječ.

Dio izbjeglica će do Njemačke i Austrije kroz Hrvatsku

Dio izbjeglica odlučio je kako će do Njemačke i Austrije pokušati doći kroz Hrvatsku i Sloveniju .  Prevoditelj kaže da se izbjeglicama poručuje da traže azil negdje drugdje, javlja Reuters.

Merkel zatražila hitan krizni summit: 'Vrijeme nam istječe'

Njemačka i Austrija traže hitno sazivanje kriznog summita Europske unije na kojem bi se donijele mjere pomoći zemljama iz kojih dolazi najveći broj izbjeglica, priopćeno je nakon susreta kancelarke Angele Merkel i njezina austrijskog kolege Wernera Faymanna u utorak u Berlinu.

- Izbjeglički problem može biti riješen samo na europskoj razini - rekla je Angela Merkel na zajedničkoj konferenciji za tisak s austrijskim kancelarom Wernerom Faymannom u Berlinu. Ona je ustvrdila da summit mora biti održan, ne u listopadu kako je prvobitno planirano, nego već sljedećeg tjedna.

- Vrijeme nam istječe. Moramo djelovati brzo - kazala je.

Merkel je danas kazala i da prijetnje neće pomoći u postizanju dogovora među država EU oko kvota za izbjeglice.

- Prijetnje nisu pravi način za postizanje jedinstva - kazala je Merkel i dodala:

U planu je, kako je naglašeno, izgradnja tzv. "Hotspots" za prijem izbjeglica u Grčkoj i Italiji, u kojima bi tražitelji azila bili registrirani i raspoređeni po zemljama članicama Europske unije. Ekonomske izbjeglice bi bile odmah vraćene natrag.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 575
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"