Obavijesti

News

Komentari 327

U Hrvatsku će 3200 izbjeglica, evo gdje bi ih mogli smjestiti

U Hrvatsku će 3200 izbjeglica, evo gdje bi ih mogli smjestiti
10

Mađarski premijer najavljuje da će, ako treba graditi ogradu i prema Hrvatskoj. Orban je u četvrtak rekao da ne brani samo granice svoje zemlje nego i Europe...

VIDEO

Prema planu koji je objavljen u četvrtak o raspodjeli oko 160.000 izbjeglica, Hrvatska bi trebala primiti njih 3200 . Pitanje je gdje će ih Hrvatska smjestiti. Ministar policije Ranko Ostojić spominjao j e Centar u Ježevu i rekao kako tamo misli dizati dodatne šatore jer se u Centar može smjestiti oko 100 ljudi. Predložio je i bivše vojne objekte u Puli kao rješenje, no IDS je to odbio. U Ministarstvu vanjskih poslova kažu kako se u prihvatilište u Kutini može smjestiti oko 100 ljudi, a prihvatilište u Zagrebu oko 600 ljudi.

- Obzirom na trenutnu situaciju u susjednim zemljama priprema se organizacija dodatnih privremenih smještajnih kapaciteta za izbjeglice u okviru izrade prethodno spomenutog plana - rekli su u Ministarstvu. U akciju će se uključiti i Državni ured za upravljanje državnom imovinom u kojem kažu kako imaju objekte koji se mogu brzo staviti u funkciju i koji mogu služiti za prihvat izbjeglica. Grad Osijek je spreman osigurati smještaj za 500 ljudi, a Split bi mogao ljude smjestiti u bivšu vojarnu Dračevac.

POGLEDAJTE VIDEO: Gdje će smjestiti izbjeglice u Hrvatskoj?

Pokretanje videa...

24sata Video 00:37

Orban: Ako budemo prisiljeni, gradit ćemo ogradu prema Hrvatskoj

Mađarski premijer Viktor Orban u četvrtak se u Bruxellesu sastao s predsjednicima Vijeća, Komisije i Parlamenta EU. Izbjeglicama je poručio da ne dolaze više u Mađarsku.

- Mađarska je spremna graditi ogradu prema Hrvatskoj ako izbjeglice počnu zaobilaziti ogradu izgrađenu na mađarsko-srpskoj granici i ulaziti u Mađarsku preko Hrvatske - rekao je Orban.

Mađarska prevarila izbjeglice

U četvrtak se mađarska policija povukla sa željezničkog kolodvora u Budimpešti. Izbjeglice su krenule na vlakove u nadi da će stići u Austriju i dalje u Njemačku. Poslan je i poseban vlak koji je izbjeglice trebao odvesti do grada Šoprona koji se nalazi na granici s Austrijom. Pojavila se i informacija da će u Šopronu vlak preuzeti austrijske vlasti. No vlak je policija zaustavila na kolodvoru Bicske, 37 kilometara od Budimpešte. Policija je naredila izbjeglicama da izađu iz vlaka i uđu u autobuse koji će ih odvesti u prihvatni centar. No izbjeglice su se pobunile. Počeli su vikati da "ne žele u logore". Policija je udaljila i novinare. Orban je iz Bruxellesa u četvrtak poručio: " Mađarska ne brani samo mađarsku granicu nego i granicu Europe".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 327
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"