Obavijesti

News

Komentari 135

U Siriji s kurdskim ratnicima: 'Mi ćemo potpuno uništiti ISIL'

U Siriji s kurdskim ratnicima: 'Mi ćemo potpuno uništiti ISIL'
2

Reporter 24sata Robert Valdec nalazi se u Siriji: 'Na prvim linijama bojišnice protiv ISIL-a glavnu riječ vode neustrašive kurdske amazonke i golobradi mladići...'

VIDEO

Ministarstvo turizma želi vam dobrodošlicu u Siriju! Za sve informacije i pritužbe nazovite 137. Uživajte u vašem boravku u Siriji!, veseli SMS je prvi stigao na naš mobitel dok smo još u čamcu prelazili Tigris. Ova rijeka je ujedno i prirodna granica između Iraka i Sirije.

Trenutačno je to jedini službeni granični prijelaz kojim se može doći na područje Sirije pod nadzorom Kurda - u Rojavu, kako ga zovu ovdašnji Kurdi, ili zapadni Kurdistan, kako ga nazivaju oni koji maštaju o snu svih Kurda - ujedinjenom Kurdistanu.

Informacije o sirijskom turizmu nisu nam bile potrebne, no pomalo zavidno smo gledali njemačkog kolegu koji je u velikoj torbi nosio obavezni pancirni prsluk i kacigu koje, kako se pohvalio, štite i od probojnih zrna iz kalašnjikova. Na drugoj obali slike kakve smo dosad viđali samo na internetu - no uživo pripadnice YPJ, ženskog dijela vojske sirijskih Kurda (muški se naziva YPG) - još su ljepše.

- Čuli ste za Šengal?! Idemo dalje! - veselo se hvale oslobađanjem ključnog grada s iračke strane u kojem je ISIL prošle godine napravio pravi masakr nad Kurdima - jezidima. Trosatna vožnja drndavim taksijem na zapad, kroz nimalo idilični krajolik - sela s kućicama od blata ili betonskih blokova, pustinjski krajolik prema jugu “ukrašen” crpilicama za naftu, a na sjeveru gole planine. Tamo je već Turska iz koje ovdašnjim Kurdima nikad ništa dobro nije došlo, no ni s drugih strana nisu bolje sreće. Na jugu duž cijelog pojasa Rojave linija je fronte s ISIL-om. ISIL je i na zapadu, odmah iza herojskog Kobanea. 

No ni kurdske vlasti s iračke strane nisu baš blagonaklone prema njima, tako da je gotovo nevjerojatno kako su se ovdašnji Kurdi uspjeli obraniti od krvoloka ISIL-a. I ne samo obraniti, nego i napreduju oslobađajući komadić po komadić svojeg teritorija.

U borbi žene sudjeluju ravnopravno s muškarcima. Naišli smo i na sastanak mjesnog odbora kurdskih žena u Amudu. Ovdje je spolna ravnopravnost veća nego u najliberalnijim zapadnim zemljama.

Robert Valdec/24sata

Žene, osim što se rame uz rame bore s muškarcima, sudjeluju i u vlasti te nema političke funkcije koju ne obavljaju u tandemu jedna žena i jedan muškarac.

- Znam za ove koji bježe u Europu, ali to nisu Kurdi - ponosno nam objašnjava borac YPG-a s kojim smo se susreli na njegovu položaju na krovu zgrade u južnom predgrađu jednoga gradića s kojeg se u daljini vide položaji ISIL-a.

Trenutačno na ovom dijelu fronta oružje miruje. ISIL-ovci ližu rane, no pitanje je vremena kad će opet krenuti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 135
VIDEO

Plenković dobio mandat, donio 78 potpisa; Anušić: 'Plenković odlučuje o mojoj ulozi u Vladi'
IZBORI 2024.

Plenković dobio mandat, donio 78 potpisa; Anušić: 'Plenković odlučuje o mojoj ulozi u Vladi'

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.
Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.