Obavijesti

News

Komentari 289

Lubitz je prekinuo zaruke? Bio je i na psihijatrijskom liječenju

Lubitz je prekinuo zaruke? Bio je i na psihijatrijskom liječenju
12

Policija je u stanu u okolici Düsseldorfa navodno u četvrtak navečer pronašla nešto što tretiraju kao bitan trag koji bi mogao pomoći u otkrivanju motiva mladog kopilota

VIDEO

Kopilot Andreas Lubitz (27) u vrijeme stravične zrakoplovne nesreće vjerojatno je proživljavao osobnu krizu. Kako javljaju njemački mediji, a prenosi Daily Mail , Lubitz je imao probleme nakon propale veze . Navodno je bio i zaručen .

Te informacije pojavile su se samo nekoliko sati nakon što je njemačka policija objavila kako je nakon četiri sata pretrage stana u predgrađu Düsseldorfa, kojeg je navodno dijelio s djevojkom, naišla na ''značajan trag''. Glasnogovornica düsseldorfske policije u petak ujutro ipak je demantirala te informacije.

- Značajni dokaz još nismo pronašli - kazala je Susanna Heusgen za AP i najavila konferenciju za novinare oko podneva s najnovijim detaljima oko istrage, prenosi Telegraph .

Pilot je čak i sjekirom pokušao razvaliti vrata kokpita

Pilot Patrick Sondenheimer , kapetan Germanwingsova zrakoplova koji je srušen u Alpama, pokušao je probiti vrata kokpita koristeći sjekiru, javlja njemački Bild .

Nakon što ga je Lubitz zaključao izvan kokpita, Sondenheimer je učinio baš sve kako bi uvjerio kolegu da otključa vrata. Snimka pronađena u crnoj kutiji pokazala je kako je Sondenheimer neprestano kucao na vrata kokpita. Nadao se da će uspjeti zaustaviti smrtonosan pad zrakoplova. No, kada nije uspio u svom naumu, Sondenheimer je pokušao ući u kokpit razbijajući vrata sjekirom koja se nalazila u avionu kao dio sigurnosne opreme.

Glasnogovornik Germanwingsa potvrdio je da postoji sjekira u zrakoplovu te je riječ o standardnom dijelu sigurnosne opreme svakog A320.

Pokretanje videa...

24sata 00:49

Njemački istražitelji u četvrtak su počeli pretraživati stan i kuću kopilota Germanwingsa Andreasa Lubitza (27) za kojeg se sumnja da je u utorak namjerno srušio zrakoplov u francuskim Alpama.

- Pretražujemo stan kopilota u Düsseldorfu kao i njegovu kuću u Montabauru gdje je osumnjičenik dio vremena živio kod roditelja - rekao je tužitelj Ralf Herrenbrueck.

Tužiteljstvo u Düsseldorfu priopćilo je kako policija pretražuje lokacije gdje je živio Lubitz kako bi pronašli ''osobne elemente koji mogu rasvijetliti činjenice''.

Njemačka vlada potvrdila je da Lubitz nije bio otprije poznat njemačkim objavještajnim i sigurnosnim službama.

Godinu i pol prolazio je psihijatrijsko liječenje

Izvršni direktor Lufthanse Carsten Spohr na konferenciji za novinare u četvrtak kazao je kako je Lubitz tijekom obuke za pilota 2009. godine bez objašnjenja uzeo pauzu. Istaknuo je kako je mladi kopilot prošao sve testove i provjere s odličnim rezultatima, piše Daily Mail .

Kako piše njemački Blid , prekid u obuci bio je uzrokovan 'ozbiljnom epizodom depresije'. Navode kako je Lubitz proveo godinu i pol dana na psihijatrijskom liječenju, pozivajući se ma interne dokumente i izvore unutar kompanije.

Spohr je istaknuo kako je Lubitz nakon pauze ponovno prošao provjeru na kojoj je zadovoljio i zatim nastavio s treningom.

- Njegove letačke sposobnosti su bile bez greške. Bio je sposoban letjeti bez ikakvih ograničenja. Lufthansa ima poseban sustav u kojima posada može bez ikakvog straha od kazne prijaviti svoje probleme ili ukazati na probleme kolega. Sve 'sigurnosne mreže' koje smo imali, ili smo mislili da ih imamo, u ovom slučaju nisu radile - rekao je Spohr.

Glasnogovornica Lufthanse izjavila je u petak ujutro da kompanija neće komentirati zdravstveno stanje pilota.

Obitelji poginuli stigle blizu mjesta nesreće, u petak dolazi još jedan let

Kompanija Germanwings priopćila je kako je u tijeku formiranje centra za psihološku pomoć u Marseilleu za članove obitelji koji su izgubili najmilije u tragičnoj zrakoplovnoj nesreći. Razgovori i seanse sa ožalošćenima počet će u subotu, najavili su iz kompanije.

- Patnja i bol koju je uzrokovala ova katastrofa su nemjerljive. Utjehu za članove obitelji nemoguće je pronaći, ali želimo biti ovdje za njih ako to žele - rekao je Thomas Winkelmann, glasnogvornik izvršnog odbora Germanwingsa.

Obitelji i prijatelji poginulih sa tri posebna leta iz Barcelone i Düsseldorfa stigli su u četvrtak do Marseillea. Zatim su autobusima prevezeni do sela Seyne-les-Alpes blizu mjesta nesreće gdje je održana misa. Za petak je zakazan dodatni let iz Barcelone. Otvorene su i telefonske linije za rodbinu poginulih putnika.

Francuski premijer: Pravda duguje istinu obiteljima

Francuski premijer Manuel Valls pozvao je u petak Lufthansu da istražiteljima proslijedi sve informacije s kojima raspolaže kako bi se mogao rasvijetliti ''strašan potez kojeg je počinio kopilot''.

- U principu, niti jedan smjer istrage ne smije se isključiti. Moramo čekati da istraga završi. Pravda duguje istinu obiteljima poginulih iako je tužitelj već naveo kako je sve bio lud i strašan čin - rekao je Valls u intervjuu za iTele.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 289
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"