Obavijesti

News

Komentari 26

Ulješure viđene u našem moru, nasukale se na talijanskoj plaži

Ulješure viđene u našem moru, nasukale se na talijanskoj plaži
8

Vjerojatno je riječ o kitovima dugačkim između tri i četiri metra, starima između 15 i 20 godina. Brojni volonteri su uspjeli spasiti četiri kita i vratili su ih u dublje more

VIDEO

Sedam ulješura koje su nedavno viđene u hrvatskom djelu Jadrana, u petak prijepodne su se nauskale na plažu kod talijanskog mjesta Vasto . Uginula su tri kita, piše Repubblica . Četiri kita, brojni volonteri koji su se okupili na plaži, uspjeli su odgurati u dublje more.

- Još ne možemo reći da smo četiri kita spasili jer moramo vidjeti kako će se oni ponašati sljedećih nekoliko sati. Jedan od njih ima ozljede i ribarsku mrežu u ustima - rekao je Vincenzo Olivieri , predsjednik talijanske organizacije za istraživanje morskih životinja. Kitove će pomno pratiti i nadaju se da će ulješure pronaći izlaz iz Jadranskog mora te da će se vratiti u Jonsko more gdje inače obitavaju.

U akciji spašavanja je sudjelovala i lučka kapetanija u kojoj su rekli da su pokušali učiniti sve kako bi spasili ulješure te da operacija nije bila jednostavna.

VIDEO

Riječ je o životinjama dugačkim između tri i četiri metra i starima vjerojatno između 15 i 20 godina. Ulješure inače mogu živjeti do 60 godina. U Sredozemnom moru su ugrožena vrsta.

Viđeni kod Visa i kod šibenskih otoka

Podsjetimo , ispred Visa viđeno je nedavno sedam ulješura, a onda su policajci kod šibenskih otoka fotografirali pet ulješura. Vjerojatno je i tada bilo sedam kitova, no dva su zaronila.

Hrvatski stručnjaci su upozoravali da postoji bojazan da bi se kitovi mogli nasukati jer se nalaze u moru koje im je preplitko. Nažalost to se u petak dogodilo ispred talijanske obale. Kitove su u petak prijepodne vidjeli surferi koji su odmah obavijestili vlasti. Iako je akcija spašavanja odmah počela, tri kita su već bili mrtvi.

Uginule kitove će poslati na obdukciju, a rezultati bi se trebali znati kroz godinu dana.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1