Obavijesti

News

Komentari 174

Pukovnik Gadafi opet napada, Obama mu je dao ultimatum

Pukovnik Gadafi opet napada, Obama mu je dao ultimatum
9

Liječnik iz grada Misrate kaže kako i nakon objave prekida vatre napadi Gadafijevih snaga ne prestaju. Među stradalima u novim bombardiranjima su i žene i djeca

VIDEO

Posljednja informacija
Vijesti o stanju u Libiji pratite na streamu Al Jazeere

Unatoč objavi trenutačnog primirja i prekida vatre sukobi u Libiji su se nastavili, tvrde svjedoci. CNN javlja kako su im očevici iz zapadnog dijela Misrate rekli da ih i dalje napadaju Gadafijeve snage. 

- Ma kakav prekid vatre! Cijelo vrijeme po nama padaju bombe - rekao je liječnik iz Misrate koji je želio ostati anoniman. 

Dodao je kako po ulici leže tijela nevinih žrtava i da ih se napada od ranog jutra. Grad je prepun tenkova, a među ubijenima su i žene i djeca. U napadima je ubijeno 25 ljudi. Libijski šef diplomacije Musa Kusa u Tripoliju je objavio prekid vatre te rekao da to čine kako bi zaštitili civile i postupali prema rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a. Gadafijeve snage bombardirale su škole, zgrade, džamije... Prema pisanju stranih medija snage pukovnika Moamera Gadafija napreduju prema Bengaziju.

Obama: Gadafi, prestani ubijati svoj narod!

Iako su se mnogi nadali američki predsjednik Barack Obama u svom govoru nije najavio ofenzivu na Libiju. Dok je on govorio o stanju u toj afričkoj državi Gadafijeve snage bombardirale su Mistrat. 

- Primirje se mora provesti odmah te se mora povući od gradova koje drže pobunjenici te obnoviti dostavu vode i struje. Ako to ne učini osjetit će posljedice - izjavio je Obama. 

Poručio je Moameru Gadafiju da prestane ubijati svoj narod. Istaknuo je kako će SAD zajedno s drugim vojno djelovati protiv režima gadafija, ako on ne zaustavi sve napade protiv svog naroda. Obama je u svom govoru poručio da je Gadafi izgubio legitimitet ubijajući civile. Obama je najavio da će državna tajnica Hillary Clinton u subotu otputovati u Pariz na sastanak sa saveznicima.

Libijski ministar: Želimo zaštititi civile

Libijska vlada objavila je prekid vatre u petak oko 13.30 po našem vremenu kako bi zaštitila civile u skladu s UN-ovom rezolucijom, piše BBC.

- Odlučili smo odmah proglasiti prekid vatre i zaustaviti sve vojne operacije. Pridajemo veliku važnost zaštiti civila - rekao je ministar vanjskih poslova Musa Kusa na konferenciji za novinare u Tripoliju. Dodao je kako će vlast štititi i sve strance i svu stranu imovinu u Libiji.

Nakon najave o primirju, britanski premijer David Cameron rekao je kako Gadafijevom režimu treba suditi po dijelima prije objave primirja, a ne po riječima. Unatoč primirju, Cameron je rekao kako nastavljaju s planiranjem vojnih akcija. U subotu će se u Parizu sastati čelnici Velike Britanije, Francuske i SAD-a.

Nešto manje od dva sata nakon objave primirja, Al-Jazeera je izvijestila o sukobu pobunjenika i Gadafijevih snaga u Ajdabiyahu, 160 km od Benghazija.

UN-ov tajnik Ban Ki-moon nije želio odgovoriti na pitanje o prekidu vatre, već je ustrajao na zahtjevu da Libija mora ispuniti sve elemente rezolucije UN-a. NATO saveznici dogovorili su se kako će ubrzati planiranje moguće vojne akcije u Libiji, ali još moraju odlučiti hoće li se uopće miješati. 

Četiri novinara New York Timesa, koje su u utorak zatočile snage odane Gadafiju, bit će pušteni u petak, rekao je Gadafijev sin, Seif Islam.

Al Jazeerina dopisnica nagađa kako je riječ samo o Gadafijevom pokušaju da kupi vrijeme, kako bi maknuli zonu zabrane letenja. Vjeruje kako se i Gadafi iznenadio međunarodnim pristankom na vojnu akciju.

Francuzi su rekli kako ostaju na oprezu nakon objave primirja jer se prijetnja na zemlji nije promijenila. 

Reuters javlja kako su se libijski pobunjenici u Misrati obranili od vladinih napada. Najviše se pucalo za vrijeme objave primirja. Gadafijeve snage gađale su civilne zgrade. U napadima je poginulo 25 ljudi, piše Al Arabiya.

Nato se priprema na akciju u Libiji

Libija je zatvorila zračni prostor za sav promet, javlja Eurocontrol, europska organizacija za kontrolu zračnog prometa. Libija tako do daljnjeg više ne prihvaća ni jedan zrakoplov u svoj zračni prostor. Istovremeno NATO je objavio kako će članice u petak raspravljati o svojoj ulozi u operacijama u Libiji. 

Vojni udari na Libiju će početi za nekoliko sati, a Francuska će u njima sudjelovati, objavio je u petak glasnogovornik francuske vlade Francois Baroin.

Gadafijeve snage s teškim naoružanjem bombardiraju grad Misratu na zapadu Libije, javlja televizija Al Arabija. Poginulo je četvero ljudi, a ranjeno je 70.

Gadafijev sin Saif al-Islam rekao je da njihove snage neće ući u Bengazi, već će se rasporediti oko grada, prenosi Al Jazeera. Dodao je da će 'protuterorističke snage' ući u grad i razoružati pobunjenike.

UN može odgovoriti na napad za nekoliko sati

UN je u četvrtak prihvatio rezoluciju kojom je zabranio letove u Libiju i odobrio "sve potrebne mjere", uključujući i vojnu akciju protiv Moamera Gadafija, kako bi zaštitili civile. Od zabrane su izuzeti letovi koji pružaju humanitarnu i medicinsku pomoć te letovi koji omogućavaju evakuaciju građana. Za rezoluciju je bilo 10 članova vijeća dok su Rusija, Kina, Brazil, Indija i Njemačka bili suzdržani. Američki predsjednik Barack Obama, britanski premijer David Cameron i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy rekli su kako Gadafi rezoluciju mora prihvatiti te su naglasili kako nasilje nad civilima u Libiji mora prestati. 

U slučaju da Gadafi napadne civile svijet bi vojnu akciju protiv njega mogao početi za samo nekoliko sati. Telegraph navodi kako bi prvo mogli koristiti bespilotne letjelice. Gadafi se prijeti da će rušiti putničke avione na Mediteranu ako UN napadne Libiju.

Američka državna tajnica Hillary Clinton rekla je u Tunisu kako bi ova 'zona zabrane leta' uključivala i bombardiranje meta poput libijskih obrambenih sustava.

Donošenje rezolucije razveselilo je pobunjenike koji su u četvrtak navečer slavili na ulicama grada Bengazija. 

Rezoluciju UN-a je pozdravila i Europska unija, a Norveška je već najavila kako će, ako bude trebalo, sudjelovati u međunarodnoj akciji protiv Gadafija, javlja Reuters

Gadafija nije strah UN-a

Jedan od sinova libijskog vođe rekao je kako Libiju nije strah rezolucije UN-a. Dodao je kako su oni u svojoj zemlji i sa svojim narodom. Dodao je i kako narodu neće pomoći bombardiranjem Libije kako bi ubili Libijce.

- Uništavate našu zemlju, nitko time nije zadovoljan - poručio je Gadafijev sin. 

Rusija i Njemačka ne žele ratovati

Norveška, Kanada i Katar sudjelovat će u operaciji protiv Gadafija, a Rusija i Njemačka ne žele 'sudjelovati u ratu'. Najveći teret operacije preuzet će SAD, Francuska i Velika Britanija. Kanada će poslati šest vojnih aviona. Norveška će sudjelovati u međunarodnoj vojnoj akciji protiv režima Moamera Gadafija, ali nisu se još izjasnili kako. Danska će tražiti dopuštenje parlamenta za sudjelovanje njihovih zrakoplova. Belgija je pristala sudjelovati u akciji pod NATO-vim okriljem. Španjolska će dozvoliti NATO-u korištenje dvije vojne baze u operacijama u Libiji.

Egipat naoružava pobunjenike, ali nitko to ne priznaje

The Wall Street Journal piše kako egipatska vojska naoružava libijske pobunjenike uz 'blagoslov' Washingtona. Isporučuje se uglavnom lako oružje i streljivo. Izvor je rekao kako ne postoji službena potvrda, ali američki dužnosnici to znaju. Ni Egipat nije potvrdio.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 174
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario
POKUŠALI JE REANIMIRATI

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario

Oko 10.20 sati dobili su dojavu starije žene koja je rekla da ju je muškarac odgurnuo na ulici, nakon čega je pala, a njenog psa je udario nogom. Ubrzo joj je pozlilo te je preminula nakon reanimacije
Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...