Obavijesti

News

Komentari 206

Utopija? Svi imaju iste plaće, iste kuće i ne trebaju policiju

Utopija? Svi imaju iste plaće, iste kuće i ne trebaju policiju
3

Španjolska: U gradu Marinaleda živi 2748 ljudi. Nezaposlenih gotovo nema. Svi rade na poljima, dobivaju jednaku plaću i imaju kuću jednake veličine. Nema kriminala...

VIDEO

U gradu Marinaleda na jugu Španjolske živi 2748 ljudi. Nezaposlenih gotovo nema. Svi rade na poljima, dobivaju jednaku plaću i imaju kuću jednake veličine. Nema kriminala pa grad nema ni policiju

Grad od 1979. godine vodi Juan Manuel Sánchez Gordillo. Nazivaju ga Robinom Hoodom jer otima bogatima, a daje sirotinji. On sam kaže da mu je uzor Che Guevara. Nakon smrti diktatora Franca, Sánchez Gordillo je preimenovao ulice u gradu i poveo stanovnike u borbu za zemlju. 

Oteli bogatašu zemlju 

Naime, grad je bio okružen poljoprivrednim zemljištima čiju su vlasnici bogataši. Građani su zauzeli neiskorišteno imanje bogataša iz Madrida. Više puta je intervenirala policija, a na gradonačelnika i ljude su radili razne pritiske, no stanovnici Marinaleda nisu popustili. 

Na kraju im je vlada dala to zemljište, a vlasnika su obeštetili. Nakon toga su na tim poljima počeli uzgajati mahunarke, artičoke, masline, paprike. Također imaju i tvornicu. Rade od rujna do lipnja jer preko ljeta nema sadnje. 

Ako nema zarade, to vrijeme rade besplatno

No zadnje vrijeme i oni se bore s krizom jer su cijene pale zbog uvoza jeftine hrane. No stanovnici kažu kako dijele i dobro i zlo te kako, ako nema zarade, to vrijeme rade besplatno. Organizirani su tako da naizmjenično rade na polju i u tvornici. Plaća im je mjesečno oko 9200 kuna. Imaju i zdravstveno osiguranje. 

Gradonačelnik ne prima novac već zarađuje kao nastavnik povijesti u srednjoj školi u gradu,a zarađivao je i kao zastupnik Ujedinjene ljevice u parlamentu Andaluzije. 

Materijal za gradnju otplaćuju 15 eura mjesečno na - 100 godina

Onome tko najmanje dvije godine živi u Marinaledi grad daje zemljište za kuću, a od regionalne vlasti Andaluzije kupe materijal za gradnju. Materijal otplaćuju po 15 eura mjesečno i to na rok od 100 godina. Više od trećine kuća, pa i ona gradonačelnikova, su iste veličine odnosno 70 četvornih metara dok je okućnica 80 četvornih metara. Grad ima crkvu, kafiće, dva nogometna stadiona, teniski teren, park te dvije banke i bazen.

Okupirali i vojno zemljište, dobili zatvorske kazne

Iako se Sánchez Gordillo protivi bankama kaže da su ove dvije banke male i njih ne diraju, ali da su spremni okupirati i napasti veće banke u Španjolskoj ako bude potrebno. Sánchez Gordillo i još četvero ljudi 2013. godine osuđeni su na sedam mjeseci zatvora. Okupirali su neiskorišteno zemljište koje pripada vojsci jer su htjeli da se i ono preda poljoprivrednicima na korištenje. 

No niti ta ga kazna nije obeshrabrila jer, sudeći prema njegovoj Facebook stranici, i dalje sudjeluje u prosvjedima diljem zemlje.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 206
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili
ANALIZA EKSPERTA 24SATA

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili

Plus+ Minimalan iznos za održavanje iznosi oko 75 milijuna eura ili šest milijuna eura po avionu. Godišnje. Dakle, samo za 12 Rafalea trebat će četiri puta više novca, nego na sve ostale avione i helikoptere u HRZ-u
Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora
ODLUČILI NAKON SASTANKA

Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora

Tom bi odlukom HDZ uz svoj 61 mandat imao svih osam 'manjinaca' te bi u slučaju da se dogovore s Domovinskim pokretom koji ima 13 mandata imali 82 ruke