Obavijesti

News

Komentari 111

Zbog cjepiva za HPV je slijepa, gluha i u invalidskim kolicima?

Zbog cjepiva za HPV je slijepa, gluha i u invalidskim kolicima?
6

Francuska tinejdžerica (18) tvrdi da je oboljela nakon što je primila cjepivo Gardasil. No, stručnjaci kažu da nema nikakvih dokaza da cjepivo uzrokuje multiplu sklerozu

VIDEO

Francuska tinejdžerica Marie-Océane Bourguignon (18) iz Bordeauxa završila je u invalidskim kolicima te je gotovo slijepa i gluha. Simptomi su joj se, tvrdi, pojavili dva mjeseca nakon što se cijepila protiv HPV-a. Zbog toga je odlučila tužiti francusku tvrtku Sanofi Pasteur MDS koja distribuira cjepivo Gardasil, ali i francusku agenciju za sigurnost lijekova (ANSM).

Cjepivo primila s 15 godina, simptome dobila unutar dva mjeseca

Djevojka je cjepivo primila 2010. kada je imala 15 godina. U roku od dva mjeseca razvili su joj se simptomi poput vrtoglavice, povraćanja, privremeni gubitak vida i paraliza udova i lica. U veljači 2011. joj je rečeno da pati od akutnog oblika encefalomijelitisa (sindrom kroničnog umora), opće bolesti imunološkog sustava, ili multiple skleroze.

- Bio sam bijesan. Tako nešto da se dogodi zdravom djetetu. To je uništilo naše živote - rekao je u ponedjeljak na konferenciji za medije djevojčin otac Jean-Jacques (57).

Ima osnove za tužbu, no moguć je i genetski faktor

Odvjetnik obitelji Bourguignon, Jean-Christopha Coubrisa želi utvrditi odgovornost tvrtke Sanofi, ali i agencije za sigurnost lijekova koja je izdala dozvolu za korištenje cjepiva. Coubrisa je rekao kako je zdravstveno povjerenstvo u jugoistočnoj regiji Aquitaine pogledao slučaj Marie-Océane i zaključio da ima osnova za tužbu, iako je moguće da se razboljela zbog genetskog faktora.

Stručnjak: Nema dokaza da cjepivo uzrokuje multiplu sklerozu

Tvrtka Sanofi osporava zaključke povjerenstva te kaže kako su suprotni nalazima brojnih istraživanja o mogućim nuspojavama cjepiva. Jedan od najboljih francuskih stručnjaka Daniel Floret rekao je kako nema nikakvih dokaza da cjepivo Gardasil može uzrokovati multiplu sklerozu.

Dvije djevojke dobile kožnu bolest, trećoj prijeti paraliza

Još tri djevojke, stare između 20 i 25 godina, odlučile su podići tužbu zbog zdravstvenih tegoba koje su uslijedile nakon cijepljenja 2008. godina. Dvije od njih dobile su kožnu bolest, dok treća ima polimiozitis - upalu mišiću koja postupno dovodi do paralize.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 111
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili
ANALIZA EKSPERTA 24SATA

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili

Plus+ Minimalan iznos za održavanje iznosi oko 75 milijuna eura ili šest milijuna eura po avionu. Godišnje. Dakle, samo za 12 Rafalea trebat će četiri puta više novca, nego na sve ostale avione i helikoptere u HRZ-u
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.