Obavijesti

Tech

Komentari 0

Australski biznismen otkrio da je on tajanstveni autor bitcoina

Australski biznismen otkrio da je on tajanstveni autor bitcoina
1

Craig Wright navodno ima milijun bitcoina i po trenutnom tečaju njihova vrijednost je oko 450 milijuna dolara. Iako je on istupio s tvrdnjama da je autor bitcoina, mnogi su izrazili sumnju

VIDEO

Australski poduzetnik Craig Wright (45) objavio je kako je on 'Satoshi Nakamoto', odnosno misteriozni kreator bitcoina. Njegovo priznanje, čini se, okončalo je godine nagađanja oko toga tko je stvarni autor digitalne valute. Wrighta su kao autora spominjali još u prosincu, a u ponedjeljak je na svom blogu objavio i priznanje te tehničke dokaze svoje tvrdnje. Za BBC je prikazao kako koristi kriptografski ključ koji je korišten i kod prve transakcije 2009. godine. Tada je poslao 10 bitcoina Halu Finneyju, koji je bio jedan od inženjera koji su Wrightove ideje pretvorili u bitcoin protokol. 

Njegove navode potvrdio je i Jon Matonis, jedan od osnivača zaklade Bitcoin, koji je izjavio kako je imao priliku pregledati podatke i da je uvjeren kako je Wright ta osoba. Wright je inače konzultant za IT i sigurnost, a do nedavno je bio direktor u desetak kompanija. Neke su bile povezane s kriptovalutama, no izašao je iz njih 12 u samo tjedan dana tijekom srpnja prošle godine. 

Wired i Gizmodo u prosincu su pisali o Wrightu kao autoru bitcoina, do čeka su došli na temelju transkripata, emailova i financijskih podataka. Tada je odbio komentirati te navode, a isti dan je australska policija pretresla njegov dom zbog porezne istrage, koja nije imala veze s digitalnom valutom. 

Misle da Wright laže

Na Redditu i društvenim mrežama mnogi su odmah izrazili sumnju u istinitost Wrightovih tvrdnji, objašnjavajući kako je kopirao javno poznati potpis. Tako i Economist piše da i dalje postoje brojna otvorena pitanja.

Wright je napisao kako je odlučio istupiti jer mu je stalo do svog posla te je htio razbiti negativne mitove i strahove oko bitcoina. Dodao je kako ne može dopustiti da dezinformacije koje kruže utječu na budućnost bitcoina. 

REUTERS

Kriptovalute, među kojima je bitcoin dominantan, omogućuju elektroničke transakcije bez banaka kao posrednika i izvan dosega središnjih nacionalnih banaka. Trenutno je u optjecaju oko 15,5 milijuna bitcoina, a sam Nakamoto (odnosno Wright) navodno ima njih milijun. Prema trenutnom tečaju to mu daje vrijednost od 450 milijuna dolara. 

Wright je inače pojasnio i zašto se odlučio na ovaj pseudonim. Na taj način je htio odati počast Tominagi Nakamotu, japanskom filozofu iz 17. stoljeća koji je bio trgovac i zagovornik slobodne trgovine, prenosi Guardian.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Volkswagen predstavio novu generaciju omiljenog kampera
SVJETSKA PREMIJERA

Volkswagen predstavio novu generaciju omiljenog kampera

U Berlinu smo prisustvovali svjetskoj premijeri nove generacije jednog zaista posebnog i neobičnog Volkswagen automobila

Umjetna inteligencija AlphaFold 3 predviđa strukturu molekula
NOVI MODEL

Umjetna inteligencija AlphaFold 3 predviđa strukturu molekula

Google DeepMind najavio je novu vrstu modela umjetne inteligencije za medicinska istraživanja koji može predvidjeti strukturu i interakcije svih živih molekula
Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić