Obavijesti

Tech

Komentari 0

Bez kupaca nema biznisa, a za dobar odnos s novcem treba osvijestiti zastarjela uvjerenja

Bez kupaca nema biznisa, a  za dobar odnos s novcem treba osvijestiti zastarjela uvjerenja
1

Kristina Ercegović bit će među brojnim stručnjacima koji će voditi radionice Hrvatske udruge banaka za mlade poduzetnike

VIDEO

Svjetski tjedan novca koji se ove godine obilježava od 18. do 24 ožujka, i u Hrvatskoj će biti popraćen brojnim aktivnostima. Hrvatska udruga banaka (HUB) priprema bogati program i radionice koje će potrajati i cijele godine. Tako će u suradnji s Europskom investicijskom bankom (EIB) provoditi program edukacije pod nazivom "Financije za nove generacije“ namijenjen mladim poduzetnicima te profesorima i učenicima srednjih škola.

Najplaćeniji poslovi u Hrvatskoj, evo koji sektor je na vrhu liste
Najplaćeniji poslovi u Hrvatskoj, evo koji sektor je na vrhu liste

Program je dizajniran u cilju jačanja financijske pismenosti među mladima te poticanja mladih poduzetnika koji su na početku svoje karijere. Program namijenjen učenicima i nastavnicima kroz dvije godine obuhvatit će oko 500 profesora i 17.000 učenika. 

Group of four business people sitting on sofa. They couldn't be happier about working together.

Priznati stručnjaci

Za mlade poduzetnike održat će se niz vrlo zanimljivih radionica "Ja sam svoj šef" koje će biti organizirane u suradnji s poduzetnicom Kristinom Ercegović i portalom mojnovac.hr. U sklopu 13 modula priznati stručnjaci će osigurati polaznicima radionica pristup vrijednim znanjima i alatima potrebnim za uspjeh u poduzetničkom svijetu.

Sve radionice će biti snimane te objavljene na YouTube kanalu HUB-a kako bi materijali ostali trajno dostupni za sve zainteresirane poduzetnike. 

A o ovim projektima i o tome zašto je važno imati zdrav odnos prema novcu od najranije mladosti, porazgovarali smo s poduzetnicom i edukatoricom Kristinom Ercegović. 

KRISTINA ERCEGOVIĆ, Zaokret

Hvalevrijedan projekt

1. Tijekom ove godine Vi i druge stručnjakinje te stručnjaci vodit ćete seriju radionica za mlade poduzetnike "Ja sam svoj šef". Što će sve polaznici naučiti u 13 modula?

Polaznici će naučiti sve što im treba za uspjeh u poduzetništvu, od marketinga, izgradnje brenda preko izrade poslovnog plana do načina rasta i financiranja. Gledajući teme i predavače razmišljam da sam ja bar sve to znala na početku. Gdje bi mi bio kraj. Ovo je zaista hvalevrijedan projekt.

Posao iz snova: Svaki dan je drugačiji i rijetko kad se može predvidjeti kako će završiti
Posao iz snova: Svaki dan je drugačiji i rijetko kad se može predvidjeti kako će završiti

2. U biznisu ste više od 20 godina, uz tvrtku se bavite i poslovnim mentoriranjem, pišete blog, knjige. Koja je najčešća pogreška na putu prema zadanom poslovnom cilju?

Najčešća pogreška - ima ih puno, ako moram izabrati jednu onda nedovoljno bavljenje kupcima i korisničkom iskustvu. Bez kupca nemamo biznis, ako mu ne rješavam problem i ne dodajemo vrijednost sve pada u vodu.

Podrška partnera je važna

Business meeting

3. Nedavno ste objavili i novu knjigu posvećenu upravljanju novcem, '(Ne) radi se o novcu, radi se o nama – vodič za upravljanje novcem'. Kako ostvariti zdrav odnos s financijama?

Zdrav odnos s novcem kreira se tako što prvo osvijestimo vlastitu vrijednost, popišemo sva svoja znanja vještine i talente, zatim osvijestimo i emocije i uvjerenja vezana za novac, što smo čuli kad smo bili mali od djedova i baka i roditelja, tek tada krećemo u konkretno upravljanje, popisujemo sve što imamo, što i kome dugujemo, idemo u akciju i kreiramo veću zaradu, trošimo manje nego zarađujemo, štedimo razliku te krećemo investirati a za to nam je potreban dio da se obrazujemo o financijama. O svemu ovom pisala sam u knjizi, no redovno puno nas piše na www.mojnovac.hr.

Žene poduzetnice: Ove je šest izazova s kojima se suočavaju
Žene poduzetnice: Ove je šest izazova s kojima se suočavaju

4. Posvećeni ste i širenju poslovne suradničke mreže, posebno za žene u poduzetništvu. Je li ženama u biznisu teže nego muškarcima i ako je, zašto?

Jednom sam čula na jednom eventu odgovor na pitanje što je najvažnije za poslovni uspjeh žena. Kolegica je odgovorila - dobar izbor oca naše djece. Aludirajući pritom da nam je za uspjeh u poslu bitna podrška partnera kako bi se uskladite privatne i poslovne obaveze. Mnogima je i dalje teže jer postoji taj disbalans - 100% rada na poslu i 75% i više rada kući (kućanski poslovi, briga oko djece, briga oko starijih članova obitelji) Na svima nama je zajednička odgovornost u promjeni mindseta, odgoja i očekivanja od spolova i rodnih uloga.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Naši učenici iz Luxembourga donijeli broncu, 2025. olimpijci iz cijele Europe stižu u Zagreb
ŠKOLSKA NATJECANJA

Naši učenici iz Luxembourga donijeli broncu, 2025. olimpijci iz cijele Europe stižu u Zagreb

Sustav školskih natjecanja u Hrvatskoj jedan je od najboljih u cijeloj Europi, kažu nam profesori mentori. Učenici za prva mjesta osvajaju dodatne bodove kod upisa, ali i izravni upis u srednju školu ili fakultet

Osnovnu školu završava 864 učenika više, Zadar dobiva prvi prirodoslovni gimnazijski smjer
PRIJEMNI U OSAM ŠKOLA

Osnovnu školu završava 864 učenika više, Zadar dobiva prvi prirodoslovni gimnazijski smjer

Prirodoslovna škola u Splitu uvodi smjer meteorološki tehničar, a Obrtničko-tehnička škola u Slavonskom broju umjesto stolara upisivat će drvodjeljske tehničare dizajnere
Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju