Obavijesti

Tech

Komentari 1

Dead Star recenzija: Spojili se MOBA i svemirska pucačina

Dead Star recenzija: Spojili se MOBA i svemirska pucačina
1

Igru bi mogli smatrati MOBA naslovom koji kombinira i elemente pucačine, no tu je i priča o ratnim kriminalcima i ološu u vječnoj borbi za ostatke u umirućem sunčevom sustavu.

VIDEO

MOBA (Multiplayer Online Battle Arena) naslovi uglavnom dolaze bez neke snažne pozadinske priče; recimo da se jedino League of Legends u tom pogledu donekle trudi, i to preko onih najavnih trailera za nadolazeće champione, no to je uglavnom sve. Dead Star je vrlo sličan toj formuli, no tijekom igranja otkrili smo da se ispod površine krije zanimljiva pozadinska priča. Ovaj biste naslov generalno mogli smatrati MOBA naslovom koji kombinira i elemente pucačine, no tu je i priča o ratnim kriminalcima i ološu u vječnoj borbi za ostatke u umirućem sunčevom sustavu. Sve u svemu, ovaj naslov krije neočekivan stupanj dubine koji se krije ispod naizgled jednostavne vanjštine.

Pucačina i MOBA u jednoj igri

Da stvar ne stane na tome, Dead Star je i prilično zabavna igra. Mehanika se bazira na osnovnom 5 vs 5 i 10 vs 10 sustavu, što uključuje osvajanje neprijateljskih baza, osiguravanje raznih ispostava i pristup lepezi sposobnosti za vašeg borca tijekom samog meča. No Dead Star nudi i neke značajne i interesantne razlike u odnosu na ostatak MOBA "ekipe", posebno u pogledu svemirskih brodova i borbe.

Na raspolaganju imate tek devet brodova, uključujući tri kategorije za male, srednje i velike brodove, no nakon što stupite u akciju, ta se brojka uopće neće činiti toliko malenom, pogotovo s obzirom na impresivnu raznovrsnost sposobnosti svakog broda. Osim toga, sve su te sposobnosti odlično balansirane, što znači da se nikada nećete osjećati apsolutno bespomoćno, bez obzira kojim brodom upravljate. Uzmimo za primjer moćan Justicar, koji aktivira snažno polje koje će liječiti prijateljske jedinice, dok drugim stickom gamepada svjetlosnim topom "režete" neprijatelje. Tu je zatim sićušni Razor, koji se okruži "energetskom pilom", i doslovce će proći kroz sve neprijatelje kao kroz maslac. No što je posebice interesantno, Dead Star će vam dopustiti mijenjati kategorije brodova tijekom samog meča, što je vrlo solidno osvježenje u MOBA žanru. Takav pristup gameplayu ujedno podiže strateške mogućnosti, te može pokriti "rupe" u strategiji kada vam takva situacija zatreba.

Problemi s dizajnom

I dok se Dead Star može pohvaliti interesantnim inovacijama u MOBA mehanici, tijekom igranja smo primijetili određene nedostatke u dizajnu, što može poprilično frustrirati, i ubiti volju za igranjem. Generalno, kako zasad stvari stoje, timovi koji zauzmu nekoliko ispostava u početku meča, imat će gotovo pa zagarantiranu priliku za pobjedu, dijelom zbog toga što ih je izuzetno teško osvojiti nakon što ispostavu nadogradite. Osim toga, Dead Star nažalost očigledno favorizira obrambeni način igranja, obzirom da će se igrači koji brane ispostavu respawnati u neposrednoj blizini ispostave nakon što je suprotna ekipa napadne. Dobra stvar u čitavoj priči? Dead Star podržava PC i PS4 crossplay.

Navedeni problemi u dizajnu, srećom nisu uvijek prisutni. Imate li dva dobro ujednačena tima, mečevi u Dead Staru mogu se usporediti s umjetnošću. Sudjelovati u gotovo pa savršeno koordiniranim napadima možda jest slučajnost, no nama se to dogodilo nekoliko puta, što je dokaz da je ovaj naslov na dobrom putu da kroz nadolazeća ažuriranja postane fantastičan, no u ovom trenutku to nažalost nije slučaj, obzirom da smo pod dojmom da su takvi mečevi bili čista slučajnost.

Doduše, jedan način igranja donekle spašava stvar, a u pitanju je "Escape Run" na kojega ćete jednostavno morati doslovce "naletjeti" jer ga je nemoguće tek tako aktivirati. Ukratko, vi i vaša ekipa morati ćete ispratiti ogroman brod, i to usred drugih mečeva koji se odvijaju u isto vrijeme na istom prostoru, a zadatak će vam biti brod očuvati čitavim, sve do njegove konačne destinacije.

Sve u svemu, željeli bi napomenuti da je Dead Star, uzmemo li u obzir "čitav paket", vrlo zabavan i zove nas da igramo dalje, kao i da se igri ponovno vratimo. Također, nadajmo se da će se razvojni tim putem nadolazećih ažuriranja pobrinuti ispraviti sve one pogreške u dizajnu i balansu. Osim toga, imate li PlayStation Plus, Dead Star je za vas potpuno besplatan. Stoga, ništa vas ne košta da ga barem isprobate.

Zaključak

Dead Star je zbilja interesantna kombinacija klasičnog MOBA naslova i pucačine u kojoj su čak i gubici mečeva zabavni, a tu je i odlična crossplay mogućnost što znači da PlayStation 4 i PC igrači mogu igrati zajedno. Problemi u dizajnu i balansu doduše donekle "guše" taj gušt, no nadajmo se da će ih razvojni tim ispraviti.

Ocjena: 7.8

Za:
Zabavna kombinacija žanrova
Izmjena kategorija brodova tijekom igranja
PC i PS4 crossplay

Protiv:
Problemi s balansom
Čudan matchmaking

Izvor: IGN Adria

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja
CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama