Obavijesti

Tech

Komentari 35

Došao je kraj čekanju: Kreće spektakl za 120.000 građana

Došao je kraj čekanju: Kreće spektakl za 120.000 građana
3

Nakon duge pauze ovog tjedna vraća se Zagreb Auto Show. Posjetitelji će vidjeti desetke hrvatskih premijera, a bit će zastupljeni gotovo svi veliki proizvođači automobila

VIDEO

Pod sloganom “Zagreb Auto Show ...onaj pravi”, od 5. do 10. travnja na Zagrebačkom velesajmu održat će se najveći automobilski sajam u Hrvatskoj. Posljednji ZG Auto Show održan je 2008. godine stoga je razumljivo da za ovogodišnje izdanje vlada ogromno zanimanje.

Nastupa ukupno 440 izlagača iz 33 države. Njihovi štandovi će biti raspoređeni na čak 70.000 kvadrata, u 14 paviljona i na otvorenom izložbenom prostoru. Posjetitelje ZG Auto Showa očekuje 70 premijera, od čega 4 svjetske vicepremijere i 34 hrvatske premijere novih automobila. Tu su i četiri svjetske premijera gospodarskih vozila i 22 hrvatske premijere novih motocikala. Bit će zastupljeno 29 automobilskih marki, 35 marki motocikala i 17 marki gospodarskih vozila. Jedine veće marke koje ne nastupaju su Alfa Romeo, Fiat, Honda, Jeep i SUbaru.

No zato će po prvi puta bit prisutni i hrvatski proizvođači DOK-ING i Rimac, oko čijeg se štanda opravdano očekuje najveća gužva. Sajam se za posjetitelje otvara u utorak u 16 sati. Očekuje se oko 120.000 posjetitelja, a cijena ulaznice iznosi 35 kuna. Za učenike, studente i umirovljenike ulaz je 25 kuna, a u ponudi je i obiteljski paket po 90 kuna te ulaznica za stalni posjet čija je cijena 110 kuna. Najsretniji posjetitelj bit će nagrađen automobilom. Osim na Zagrebačkom velesajmu ZG Auto Show živjet će i u centru Zagreba, na Trgu bana Jelačića gdje će u posebno osmišljenom prostoru Pit Stop biti svakodnevne prezentacije organizatora i izlagača. Na samom salonu bit će organiziran čitav niz popratnih događaja, kongresa od humanitarnih koncerata, do okupljanja oldtimera i Harley motocikala. Predstavljamo vam neke od najvećih zvijezda ovogodišnjeg Zagreb Auto Showa.

Premijere za Sportage i Optimu te karte za Euro

Kia će na ZG Auto Showu premijerno hrvatskim kupcima predstaviti novi SUV bestseler Sportage i limuzinu Optimu. Svakog dana na štandu Kia će dijeliti karte za nogometni Euro u Francuskoj. Podijelit će ukupno 24 karte za utakmice hrvatske reprezentacije. Osim toga djele se i navijački pokloni onima koji se na štandu fotografiraju i objave sliku.

Na ogromnom štandu glavna zvijezda će biti novi Tiguan

Volkswagen će Zagrebu pokloniti svjetsku vicepremijeru novog Tiguana. Ovo je tek drugi puta da se ovaj auto izlaže na salonu automobila, a u Zagreb dolazi izravno iz Ženeve. Zanimljiv će biti i WRC Polo, svjetski prvak u reliju.

Čak četiri noviteta iz Azije

Mitsubishi će na svom štandu predstaviti čak četiri noviteta. Riječ je o redizajniranom Outlanderu, Outlanderu PHEV, malom Space Staru i pick up automobilu L200. Posebno zanimljiv publici bit će bez sumnje Outlander PHEV. Riječ je o jednom od najnaprednijih SUV plug in hibrida na tržištu. Na beteriju može voziti do 50 kilometara, a nakon toga pokreče ga benzinski motor.

Vicepremijera novog Audija Q2

Iako se radi o najmanjem SUV-u u ponudi Audija, novi Q2 će sigurno mamiti poglede na Zagreb Auto Showu. Automobil dugačak 419 cm ima motore snage do 190 KS. Još jedna velika zvijezda salona bit će konceptni e-tron quattro. Atraktivni električni automobil premijerno je predstavljen prošle godine u Frankfurtu. Ima čak 503 KS, a uz jedno punjenje može prevaliti 500 kilometara. Tu su i svi aktualni Audijevi modeli i jedan oldtimer.

Sve u znaku najbržeg 308 u povijesti

Glavna zvijezda štanda Pugeota je sportski 308 GTI. Ovaj automobil ima najbolji omjer mase i snage u klasi, što je jamac za vrhunska vozna svojstva. Razvija 270 KS, a do 100 km/h ubrzava za 6,2 sekunde. Još jedna posebnost je crveno-crni dizajn uz nadoplatu.

GT-R Nismo kao sportska poslastica

Ljubiteljima sportske vožnje jedan od najzanimljivijih auta na salonu bit će brutalni Nissan GT-R Nismo koji razvija čak 600 KS. Nissan će predstaviti i potpuno novi pick-up Navara, te još jednu poslasticom, sportski 370Z u Nismo izvedbi.

Redizajn luksuznoga gradskog automobila

Glavna zvijezda na štandu luksuzne francuske marke je redizajnirani DS3. Redizajnom je prednji dio osjetno izmijenjen, dok su se sa stražnjim dizajneri nešto manje poigrali. Promjene su vidljive i u unutrašnjosti gdje je DS3 sada dobio 7-inčni zaslon osjetljiv na dodir. Tu su i neke promjene u pogledu motora i pogona. Jedan od najjačih aduta malog DS3 ostaje i dalje mogućnost individualizacije. Tu je 78 različitih dvobojnih karoserijskih kombinacija.

Trkaća Mokka i nova Astra karavan

Opel će na svojem štandu predstaviti čitavu paletu modela ili i nekoliko poslastica. Hrvatsku premijeru ima Astra u karavanskoj izvedbi a tu će biti i atraktivna Mokka u izdanju za Dakar i konceptni Vivaro.

Jedan od rijetkih rasnih konceptnih auta

Mazda će prikazati studijski Koeru, model koji je prikazan prošle godine u Frankfurtu. No još veću pažnju će izazvati nova Mazda MX-5, bez obzira što se ovdje ne radi o nikakvoj premijeri. Uz to će biti izložena i Mazda3 s novim paketom opremete CX-3 najveći Mazdin trenutni prodajni hit.

Sve je u znaku ekoloških automobila

Glavne zvijezde na štandu japanske Toyote biti će dva izrazito ekološka modela. Riječ je o Toyoti Mirai, prvom serijskom automobilu koji za pogon koristi gorive ćelije, odnosno vodik i novoj generaciji štedljivog hibridnog Priusa. Za oba modela ovo su hrvatske premijere.

Dugoočekivani Seatov SUV ima svjetsku vicepremijeru

Nova Seat Ateca jedan je od četiri automobila koji u Zagrebu ima svjetsku vicepremijeru. To znači da je prije toga prikazan samo na salonu u Ženevi. Ateca je Seatov odgovor na modele, poput Nissana Qashqaija, ali i manje, poput Opela Mokke i Honde HR-V. U ponudi su četiri motora, od toga tri dizela.

Automobil pun superlativa oduševit će znatiželjnike

Nova E-klasa donosi najnaprednije tehnologije koje Mercedes trenutno nudi. Osim tehnologije, dizajn je inspiriran velikom S-klasom, ali i manjom C-klasom. Automobil je prvi puta prikazan prije tri mjeseca u Detroitu, a ovo mu je prvo prikazivanje u Hrvatskoj. Nudi rekordnu aerodinamiku.

Francuzi dolaze s puno noviteta

Renault će na ZG Auto Showu obilježiti hrvatsku premijeru novog monovolumena Scenica, velike limuzine Talismana (nasljednik Lagune i Latitudea) te njegove karavanske izvedbe. I kao da to samo nije dovoljan magnet za posjetitelje tu je i novi Megane, koji je tek nedavno došao u prodaju. Novi Scenic dokaz je kako monovolumeni ne moraju biti dosadno dizajnirani.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

Volkswagen predstavio novu generaciju omiljenog kampera
SVJETSKA PREMIJERA

Volkswagen predstavio novu generaciju omiljenog kampera

U Berlinu smo prisustvovali svjetskoj premijeri nove generacije jednog zaista posebnog i neobičnog Volkswagen automobila

Umjetna inteligencija AlphaFold 3 predviđa strukturu molekula
NOVI MODEL

Umjetna inteligencija AlphaFold 3 predviđa strukturu molekula

Google DeepMind najavio je novu vrstu modela umjetne inteligencije za medicinska istraživanja koji može predvidjeti strukturu i interakcije svih živih molekula
Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić