Obavijesti

Tech

Komentari 6

Euro 2016 i nove tehnologije: Prate igrače i svaki dio terena

Euro 2016 i nove tehnologije: Prate igrače i svaki dio terena
1

Već na našoj prvoj utakmici protiv Turske mogli smo vidjeti primjenu Hawk-Eye tehnologije, reprezentacije koriste podatke o praćenju igrača preko raznih senzora, a utakmice se snimaju u VR-u

VIDEO

Iako se možda na prvu i ne čini tako, nogomet kao i brojni drugi sportovi koriste najnovije gadgete i tehnološki napredak kako bi poboljšali učinak igrača na terenu, ali i kako bi iskustvo uživanja u utakmicama bilo bolje za navijače. FIFA je lani odlučila i da se uvede standard za nosive gadgete koji bi se mogao koristiti u cijelom svijetu, no kad će se to ostvariti još ostaje otvoreno. U svakom slučaju, tehnologija ima velik utjecaj i na ovogodišnji Euro u Francuskoj.

Igrači (i treneri)

Sustavi za praćenje igrača koji se sastoje od senzora u odjeći koju igrač nosi na treningu ili utakmici postaju sve rašireniji. Leicester City tako koristi Catapult Sports, a imali smo i GPSSports te niz drugih koji pomažu da igrači budu u najboljoj formi pri izlasku na teren. 

STATSports Viper Pod se sastoji od GPS modula sa senzorima i monitrom rada srca. Prate udaljenost, brzinu, ubranje, puls, a može čak i dati podatke o sudarima i umoru igrača te sve to uživo mogu pratiti treneri. Na turnirima poput Eura, ovakva tehnologija može biti od velike koristi kod rotacije igrača i kraćeg razmaka između utakmica. Tako i momčad Engleske koristi podatke o praćenju igrača iz Premier lige. Zauzvrat će Savez snimati sve treninge i koristiti GPS podatke kako bi pratili kretanje igrača tijekom turnira. 

Njemački nogometni savez se okrenuo SAP-u i njihovom Insights sustavu koji prati sve detalje s treninga, a podatke i kretanje igrača bilježi i osam kamera. Na taj način su prikupili podatke o prednostima i manama igrača, njihovim vještinama, taktičkom ponašanju i zalaganju. Inače, u samo 10 minuta 10 igrača s tri lopte može proizvesti više od 7 milijuna data točaka, rekao je Oliver Bierhoff. 

Nizozemska tvrtka Beyond Sport razvila je VR sustav koji je koristila njihova reprezentacija uoči prošlog SP-a kako bi pomogli igračima da donose brže i bolje odluke. Igračima su omogućili da vide određene trenutke iz igre kroz 'oči' svakog igrača na terenu. U svakom scenariju dali su im situaciju iz igre koja traje 10 sekundi, nakon čega su morali što brže donijeti točnu odluku. Situacije mogu promotriti iz raznih perspektiva kako bi bolje shvatili širu sliku. 

Suci

Ne moramo se puno mučiti kako bi se sjetili brojnih trenutaka u kojima su se vodile rasprave oko toga je li lopta prešla crtu i pogrešnih sudačkih odluka zbog nedostatka tehnološkog rješenja. Hawk-Eye gol tehnologija već se koristila u nekim ligama, a na Euru ima svoj veliki debi i u našoj prvoj utakmici protiv Turske smo mogli vidjeti kako ona radi. Stvar radi tako da niz kamera prati situaciju oko gola, a sudac ima sat koji je povezan sa sustavom koji mu govori je li lopta cijelim obujmom prešla gol liniju. 

No, ovo praćenje stanja na gol liniji nije prošlo bez afera. Tvrtka GoalControl iz Njemačke požalila se na način na koji je UEFA odabrala Hawk-Eye. Vjeruju da nije bilo pravilnog natječaja. Njihova tehnologija koristila se na SP-u 2014, a koristi se i u Francuskoj. 

Navijači

Nokia

Navijači koji su došli u Francusku također će imati koristi od novih tehnologija. Oni koji će biti u Lilleu moći će uzeti narukvice za beskontaktno plaćanje gradskog prijevoza. UEFA je odobrila i snimanje nekih utakmica u virtualnoj stvarnosti što će približiti francuske terene onima koji to ne mogu gledati uživo. Nokia će svojom OZO kamerom snimati 360 video preko kamera koje su smještene u tunelu za igrače.

Kako su dronovi sve popularniji za razna snimanja iz zraka, organizatori su zabranili letove oko stadiona i sve dronove koji se približe će presresti, a pripremili su i mjere za dronove koji bi mogli nositi kemijske spojeve. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja
CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama