Obavijesti

Tech

Komentari 8

Hoćemo li uskoro moći učitati vještine u um kao u Matrixu?

Hoćemo li uskoro moći učitati vještine u um kao u Matrixu?
1

Znanstvenici iz HRL laboratorija kažu da su razvili metodu koja koristi moždane valove stručnjaka kako bi u nekom području pomogli trenirati potpune početnike

VIDEO

Sjećate se Matrixa i legendarnih scena kada Neo u par sekundi nauči kung fu nakon što mu uploadaju vještinu izravno u um?

Ova toliko željena varijanta učenja uskoro bi mogla iz znanstvene fantastike preskočiti u stvarnost. 

Skupina znanstvenika navodi da su razvili metodu koja koristi uzorke moždanih valova stručnjaka u svom polju u treniranju početnika. 

Napravili su seriju eksperimenata te demonstrirali tehnologiju kojom se mogu iskoristiti moždani valovi jedne osobe za pomoć u učenju druge osobe. 

Snimili su moždanu aktivnost šest pilota komercijalnih i vojnih zrakoplova. Snimali su njihove reakcije za vrijeme treninga u realističnim simulatorima leta. Zatim su elektrodama prenosili te moždane valove u umove početnika pomoću tehnike koju su nazvali - transkranijalna strujna direktna stimulacija (tDCS). 

Ponavljali su taj postupak četiri dana te navode da su rezultati zapanjujući - početnici koji su dobivali takvu stimulaciju pokazivali su poboljšanje savladavanja nove vještine za čak 33 posto u odnosu na početnike koji su bili na placebu, odnosno nisu dobivali moždane valove stručnjaka. 

Tehnika nije znanstvena fantastika, nego pomaže osnaživanju neuroplastičnosti mozga, koja je zaslužna za proces učenja. 

- Kada nešto naučimo naš se mozak fizički promijeni. Stvaraju se veze i pojačavaju se u procesu koji se zove neuroplastičnost. Ono što naš sustav radi je da targetira određene dijelove mozga dok učite - pojasnio je dr. Matthew Phillips, neuroznanstvenik HRL laboratorija u Kaliforniji, voditelj ovog neobičnog istraživanja. 

Ovaj laboratorij je u vlasništvu Boeinga i General Motorsa, a te tvrtke često rade na razvijanju novih senzora i materijala. 

Znanstvenici dodatno pojašnjavaju da njihov sustav mjeri što mozak osobe radi dok uči te omogućuje podešavanje stimulacije pojedincu. Sustav koristi elektrode, ugrađene u kapicu, koje mjere električne aktivnosti u mozgu. Druge elektrode stvaraju slabu struju kako bi stimulirali određene dijelove mozga zadužene za učenje. 

via GIPHY

Efekti ovakve vrste stimulacije i učenja traju po nekoliko sati pa ih treba pojačati ponavljanjem kroz nekoliko dana kako bi s veze između neurona pojačale. 

Nadaju se da bi se s vremenom ova tehnika mogla koristiti za učenje vožnje automobila, stranih jezika, ali i drugih vještina kao i pomoći onima koji su pretrpjeli moždani udar.  

No, kako prenosi Gizmodo, tvrdnje znanstvenika da su prenijeli specifične vještine ili sklonosti preko moždanih valova je nategnuta. Iako je ova metoda pokazala uspjehe kod liječenja neuropsiholoških poremećaja nije dokazano da je bilo i kognitivnih poboljšanja, što ova navodi. Mark S. George, profesor sa Medicinskog Sveučilišta Južne Karoline naglašava kako se rezultati oslanjaju na mali uzorak u studiji koju su provodili znanstvenici koji čekaju patente na koje će utjecati ishod. Dodao je i da su brojne male studije pokazale razne rezultate koristeći ovu metodu, no nisu se mogli ponoviti. Ako je i bilo nekog učinka, George misli da se radilo samo o poboljšanju sposobnosti da se nešto nauči, ali da nije bilo prijenosa znanja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja
CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama