Obavijesti

Tech

Komentari 28

I NASA želi da 'debeljuškasti' avion poleti za desetak godina

I NASA želi da 'debeljuškasti' avion poleti za desetak godina
3

Program X-aviona nakon Drugog svjetskog rata donio je niz eksperimentalnih letjelica, a NASA ga sada oživljava kako bi nam donijeli avione koji troše puno manje i nude udobniji let

VIDEO

NASA je odlučila u život vratiti program 'X-aviona', odnosno seriju eksperimentalnih letjelica kojima su razvijali i testirali nove tehnologije nakon Drugog svjetskog rata. 

Njihov plan za budućnost uključuje i letjelicu Aurora D8, odnosno dvotrupni zrakoplov koji bi u budućnosti trebao učiniti letove ekonomičnijima, uz brži ulazak i izlazak ljudi te tiše i udobnije polijetanje. Radi se o dizajnu koji su razvili tvrtka Aurora Flight Sciences i MIT još 2008. godine. NASA je sada odlučila u njih uložiti 2,9 milijuna dolara kako bi dizajn pretvorili u model zrakoplova. 

Zrakoplov Aurora D8 zamišljen je da leti brzinama od oko 930 km/h, a razvijen je u dijelu programa NASA-e za razvoj ekonomičnijih zrakoplova. Iz kompanije koja ga je osmislila predviđaju da bi avion mogao poletjeti 2027. godine, a trebao bi biti i 50 posto ekonomičniji. Na letu između Los Angelesa i New Yorka tako bi mogli uštedjeti oko 9500 litara goriva. Umjesto uskog trupa, D8 tako koristi dva spojena trupa, čime donekle podsjeća i na Boeing 377 Stratocruiser iz '40-ih godina prošlog stoljeća. No ovdje su dva trupa spojena kako bi avion bio širok i ponudio puno prostora.

- Ideja je da se dio uzgona koji bi dobivali na krilima prenese na trup - rekao je Michael Rogers iz NASA-inog istraživačkog centra Ames. Zbog toga će im trebati i manja krila nego na današnjim konvencionalnim zrakoplovima. Za razliku od većine urakoplova, kod Aurore D8 motori će biti integrirani u rep aviona. 

Kako bi nastavili s razvojem inovacija u zrakoplovstvu, NASA je pokrenula program New Aviation Horizons, a veći dio proračuna za 2017. namijenit će oživljavanju X-aviona, odnosno serije eksperimentalnih letjelica. Tako planiraju razvijati razne eksperimentalne letjelice do faze u kojoj su sigurni da se može komercijalizirati kao zrakoplov u punoj mjeri. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta
PRISTUPAČAN I SNAŽAN

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta

X8b dolazi u kućištu tankom samo 6,8 mm te je među najtanjim uređajima, a i prilično je lagan sa svojih 166 grama.
Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća
AI KONFERENCIJA

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća

Konferenciju su organizirali Infobip, Slovensko-hrvatski poslovni klub SLO CRO i slovensko veleposlanstvo u Zagrebu, s ciljem razmjene znanja i iskustava u primjeni AI-ja u poduzećima kako bi s time uspješnije poslovali.