Obavijesti

Tech

Komentari 9

I posljednji proizvođač prestao je proizvoditi videorekordere

I posljednji proizvođač prestao je proizvoditi videorekordere
1

Svjetska prodaja pala je na 750.000 prošle godine, usporedivo s 15 milijuna komada početkom 2000. U zadnje vrijeme japanska tvrtka prodavala je te aparate najviše u SAD-u

VIDEO

- Japanska tvrtka Funai Electric, posljednji proizvođač videorekordera u svijetu, objavila je da će do kraja srpnja prestati proizvoditi te aparate popularne u sedamdesetima i osamdesetima prije nego ih je zasjenila pojava DVD-a i ostalih digitalnih tehnologija.

"Jedini smo još koji sastavljamo videorekordere nakon povlačenja Panasonica 2012.", kazao je glasnogovornik tvrtke.

No, svjetska prodaja pala je na 750.000 prošle godine, usporedivo s 15 milijuna komada početkom 2000. U zadnje vrijeme japanska tvrtka prodavala je te aparate najviše u SAD-u, posebno pod markom Sanyo.

"Jedan od naših dobavljača ocijenio je teškim nastavak proizvodnje jednog sastavnog dijela za tako malu količinu, što nas je nagnalo da donesemo takvu odluku", objasnio je Funai Electric čija se tvornica nalazi u Kini.

Iako nije objavljeno službeno priopćenje, tvrtka je zatrpana pozivima otkad je procurila informacija u lokalnim medijima. Među njima je bibliotekar koji na svojim policama nudi videokasete ili pak ljudi željni gledati stare uspomene.

Prošle je godine elektronski div Sony objavio neposredan prekid prodaje videokaseta Betamax za široku javnost, što je simboličan epilog za proizvod nastao 1975. i brzo zamijenjen formatom VHS.

Već je zaustavio njihovu proizvodnju unazad nekog vremena ali je nastavio opskrbljivati "ovisnike" preostalim količinama. Što se tiče videorekordera posljednji su iz njihovih tvornica izašli 2002.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Isprobali smo 360 Botslab Kids Watch E3 pametni sat za djecu
UVIJEK ONLINE

Isprobali smo 360 Botslab Kids Watch E3 pametni sat za djecu

Pametni sat za djecu E3 dolazi s jednostavnim sučeljem koje će djeca lako svladati, roditelji preko mobilne veze mogu pratiti lokaciju i kontaktirati mališane, a sat ima i kameru

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta