Obavijesti

Tech

Komentari 3

Isprobali smo PlayStation VR, koji je od utorka stigao kod nas

Isprobali smo PlayStation VR, koji je od utorka stigao kod nas
7

Sony je svojim PlayStation VR uređajem učinio kvalitetnu vritualnu stvarnost pristupačnom, u usporedbi s HTC Vive ili Oculus Rift uređajima, ali i u isto vrijeme ponudio gomilu zabave

VIDEO

Virtualna stvarnost na velika je vrata ušla u naš svijet tek prošle godine, iako nam je sam pojam poznat već desetljećima. Uređaji su tek sada postali dovoljno kvalitetni da bi bili zanimljivi puno većem broju ljudi, ali točka u kojoj se nalazimo još je daleko od onoga što virtualna stvarnost može i mora biti.

Steve Dann iz tvrtke Amplified Robot na Eban Winter University konferenciji u Zagrebu je krajem studenog usporedio virtualnu stvarnost sa filmom i rekao da je ona danas tamo gdje je film bio prije otprilike 120 godina, što približava sliku napretka koji je pred njom. Isto tako je napomenuto i da se ona razvija drastično brže nego što je trajao razvoj filma. U svakom slučaju mogućnosti koje otvara virtualna stvarnost još je teško potpuno predvidjeti.

Jedan od razloga zbog kojeg je i dalje ona bila rezervirana za prilično malen broj ljudi je visoka cijena samih uređaja poput HTC Vivea ili Oculus Rifta, ali i snažno i skupo računalo koje vam je potrebno da bi naslove na njima mogli uopće pokretati i u njima uživati.  No, to pitanje toliko ne muči milijune vlasnika koji već imaju PlayStation 4 konzolu. Njihova konzola spremna je za virtualnu stvarnost, a Sony je cijenu PlayStation VR uređaja postavio na razinu konzole. U Hrvatskoj će on biti dostupan od utorka po cijeni od 3299 kuna. 

Ovdje postoji i dodatni trošak. Da bi potpuno uživali u PlayStation VR-u morate kupiti kameru koja se koristi za praćenje uređaja na vašoj glavi, a za neke igre trebat će vam i Move kontroleri. Oba uređaja već su ranije bila prisutna na tržištu i netko ih možda i ima u ladici gdje skupljaju prašinu, no ovdje im je Sony dao novu namjenu. Dok na nekim tržištima Sony nudi i paket koji uključuje kameru i Move kontrolere, kod nas on neće biti u ponudi tako da ćete ih morati kupiti zasebno, ako ih već nemate. Kad se u sve uračunaju i igre, virtualna stvarnost je i dalje prilično skupa zabava i na PlayStationu.

Postavljanje uređaja je prilično jednostavno uz upute koje vas vode kroz svaki korak spajanja. PSVR uređaj ne spajate direktno u konzolu, već uz 'naočale' dolazi posebna procesorska jedinica koja je zadužena za miksanje 3D zvuka, ali i obradu video signala koji šalje na televizor i u vaš uređaj. Taj uređaj morate spojiti na struju, a u njega HDMI iz televizora dok s prednje strane spaja PSVR. Još jedan HDMI kabel i microUSB kabel morat ćete spojiti u konzolu i za kraj morate spojiti i kameru u njezin zadani utor na konzoli. Konačno rješenje ostavit će vam hrpu žica oko konzole koja se mnogima od nas nalazi u dnevnoj sobi na najvećem televizoru. Nije idealno, ali što je tu je… uz malo truda sve se to da sakriti. Morat ćete računati i da će vam ovakva instalacija ostaviti malo USB konektora preko kojih ćete puniti kontrolere.

PlayStation VR uređaj i konzolu spaja kabel koji je dovoljno dug za većinu dnevnih soba da se ugodno smjestite na trosjedu ili dok stojite, ali tijekom testiranja nekoliko smo puta zapeli za njega. No, to je boljka svih VR uređaja dok ne postanu potpuno bežični. Na samom kabelu je i kontrolni prekidač na kojem možete uključiti VR uređaj te pojačati glasnoću slušalica koje ovdje možete spojiti. Sony isporučuje male slušalice koje često ispadaju, ali možete spojiti bilo koje slušalice.

Što se samog uređaja tiče, vidi se da je Sony u dizajnu bio inspiriran vlastitim, nešto starijim, HMZ uređajem. PlayStation VR smo prvi puta vidjeli još 2014. kao Projekt Morpheus i od tada je zadržao dizajnerski smjer. Sam uređaj je sa 610 grama najteži u trojcu Vive, Oculus, PSVR, ali način izrade uređaja je takav da to nećete previše osjetiti. Najveći dio mase preuzet će prsten koji sjeda oko vaše glave tako da sam uređaj praktično visi ispred vaše glave, a ne sjedi vam na nosu. Uz kotačić za podešavanje sa stražnje strane i gumbić kojim uređaj možete približiti ili udaljiti od očiju za fokusiranje, lako ćete sve postaviti u optimalan položaj. Traka oko glave i dio koji sjeda na čelo obloženi su pjenastom gumom kako bi uređaj bio udobniji pri dužem igranju, ali nakon nekog vremena mogao bi vam zasmetati znoj.

People try the new Sony VR headset during Sony Corporation

Kad je PlayStation VR uključen vidjet ćete plava svjetla, njih ukupno devet, a osim što podižu dojam cijelog uređaja, imaju i vrlo praktičnu namjenu. Sonyjeva kamera koristi ta svjetla kako bi prepoznala vaš položaj u prostoru.

Sonyjev uređaj dolazi s 5,7-inčnim ekranom Full HD rezolucije, odnosno 960x1080 piksela po oku uz vidno polje od 100 stupnjeva. Usporedbe radi, Oculus i HTC imaju rezoluciju od 1080x1200 piksela po oku i nešto širi kut od 110 stupnjeva. Nakon uključivanja i postavljanja  dočekat će vas klasični PlayStation izbornik, ali kao da je na kino platnu ispred vas. Što se tiče vanjskog svjetla, Sony je dobro izolirao naočale dodatnim tankim slojem, ali u području nosa i dalje svjetlost prolazi što pomalo narušava osjećaj u igrama. Kako za rad naočala treba određena količina rasvjete u prostoriji, situacija nije idealna.

Prava stvar počinje kad pokrenete neki od brojnih naslova koji su dosad dostupni. Oni koji su već isprobali neki od moćnijih sustava primijetit će sitne razlike, ali VR iskustvo je impresivno i u ovom slučaju. Uz John Wick VR za HTC Vive, najzabavniji VR naslov koji sam dosad isprobao bio je upravo na PlayStationu. Radi se o samo jednoj misiji koja je objavljena uz Star Wars: Battlefront, ali misiji koja je potpuno uspjela u onome što VR treba ponuditi; trenutno uranjanje u neki drugi svijet. A gdje ćeš bolje od Ratova zvijezda i ostvarenja snova brojnih fanova – upravljanja vlastitom X-Wing letjelicom. Da, i ovdje je bilo nedostataka koji su uočljivi tek kad se zagledate u detalje. Ali, sve u svemu zabava uz Ratove zvijezda je prednjačila nad tehničkim dojmom.

Ako sjedite i igrate igre uglavnom s iste pozicije nećete imati previše problema s namještanjem slike, ali to može biti nezgodno ako vas je više i morate namjestiti kameru da osoba koja igra bude u zadanom prostoru. Kamera zna izgubiti položaj uređaja što rezultira time da je slika koja bi trebala biti ispred vas okrenuta u potpuno drugom smjeru, ali to se može jednostavno resetirati dugim pritiskom na tipku Options. No, u većini slučajeva kamera prilično dobro precizno prati vaše pokrete.

Ono što je još nezgodno, kod nekih igara više nego kod drugih, je osjećaj mučnine koji izaziva razlika između onoga što vaše oči vide i što tijelo stvarno radi. Driveclub tako izgleda impresivno, ali već sa prvim zavojima i kočenjem netko bi mogao imati velikih problema, a slično je i u EVE Valkyrie. Until Dawn: Rush of Blood je pak naslov koji vas baca na vlak smrti u zastrašujućem lunaparku i prilično je zabavno iskustvo. Playstation VR Worlds je naslov koji se sastoji od pet različitih igara i predstavlja odličnu ponudu različitih iskustava virtualne stvarnosti i pravu demonstraciju onog što može PSVR. Ovdje ćete se uključiti u pljačku, istraživati galaksije ili plivati sa morskim psima…

PlayStation VR možete koristiti i kako bi gledali Netflix ili filmove sa sticka na ogromnom ekranu koji se nalazi ispred vas, no iskustvo možda neće biti za svakog jer je efekt sličan kao da sjedite u prednjim redovima kina, a ne na idealnoj poziciji u kinu. Samsungov Gear VR recimo ima poseban mod za Netflix u kojem ste u velikoj dnevnoj sobi, a ekran koji je ispred vas je velik, ali kao da ste u nekoj privatnoj dvorani. Igračima bi također i obične igre preko PSVR uređaja mogle biti zanimljive jer odjednom će ispred vas biti golemi ekran u Battlefieldu ili Overwatchu, što sigurno mijenja dojam same igre. Kako je sadržaj ono što je najvažnije kod virtualne stvarnosti, interesu za PSVR zasigurno će pomoći i YouTube podrška koja je ovih dana stigla. Najnovija verzija YouTubea tako vam omogućuje da na PlayStationu uživate u svim 360 sadržajima kao i na drugim uređajima. Kod pokretanja aplikacije, konzola će vas pitati želite li pokrenuti standardni YouTube ili onaj za PS VR, a potom ćete kroz tab sa 360 video sadržajem moći doći do najboljih snimki ili sami pronaći ono što želite. 

U svakom slučaju, Sonyjev VR uređaj fokusiran je primarno na igre i to radi dobro i zabavno, a ono što jako dobro radi je i da ljude zainteresira za virtualnu stvarnost jer je to karika bez koje virtualna stvarnost neće moći gurati u smjeru u kojem je želimo vidjeti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu