Obavijesti

Tech

Komentari 6

Liječnici će uz ovaj uređaj moći mobitelom obaviti DNK analizu

Liječnici će uz ovaj uređaj moći mobitelom obaviti DNK analizu
1

Ovaj mikroskop koji se temelji na mobitelu koštao bi 500 dolara i mogao bi pomoći u liječenju raka, tuberkuloze i bolesti učinkovitije nego što je moguće u zemljama u razvoju

VIDEO

Trikorderi kakve smo gledali u Zvjezdanim stazama mogli bi puno prije biti u našim rukama kao stvarni gadgeti. Na CES-u smo ove godine vidjeli mobitel koji može napraviti kemijsku analizu predmeta koje skenira, a znanstvenici su sada otkrili i dodatak za telefone koji može obaviti DNK analizu i to za dijelić cijene sustava kakav se koristi u laboratorijima. 

Kreatori ovog mikroskopa koji se temelji na pametnom telefonu kažu da ga mogu proizvoditi u masovnim količinama za samo 500 dolara, a mogao bi se koristiti u liječenju raka, tuberkuloze i drugih bolesti puno učinkovitije nego što je često moguće u zemljama u razvou. 

Znanstvenici sa Sveučilišta u Kaliforniji, Stockholmu i Uppsali kreirali su prototip mikroskopa koji bi mogao na licu mjesta analizirati uzorke tkiva bez potrebe da ih se šalje u daleki laboratorij. 

- Može koristiti informacije koje nosi naša DNK kako bi dijagnosticirao bolesti - rekao je profesor Mats Nilsson za BBC. Dodaje kako se danas to radi na dva načina. Kod raka može vidjeti određene mutacije u tumorima što se koristi u određivanju pravilnog tretmana, a kod zaraznih bolesti ovo može biti najbrži način da se otkrije je li infekcija viralna ili bakterijska. 

Uređaj se koristi tako da se uzorak tkiva stavlja u spremnik pod posebnu leću koja je spojena na kameru telefona. Dvije laserske diode i bijela LED-ica potom osvijetle uzorak koji se potom analizira. Zbog odlične kamere, u razvoju mikroskopa koristila se Nokia Lumia 1020, ali uređaj se može prilagoditi i za novije telefone. 

Ali, kako piše BBC, kompanija u Velikoj Britaniji kaže da rade i na naprednijoj i povoljnijoj alternativi. Radi se o tvrtki Oxford Nanopore Technologies koja je već napravila ručni uređaj koji može analizirati duge nizove DNK i drugih molekula koji nude više informacija od traganja za određenim mutacijama. Sada rade na preradi uređaja kako bi mogao biti velik poput kutije šibica i lagano se spajati na mobitele. Planiraju ga predstaviti do kraja godine. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja
CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama