Obavijesti

Tech

Komentari 51

Mobiteli s Windowsima tonu i dalje: Ima ih manje od 1 posto

Mobiteli s Windowsima tonu i dalje: Ima ih manje od 1 posto
1

Ukupno tržište pametnih telefona u prva tri mjeseca ove godine je zabilježilo rast od gotovo 4 posto, a najveći pomak zabilježili su kineski divovi koji trže 3 mjesta u top 5 kompanija.

VIDEO

Ukupna prodaja mobitela u prva tri mjeseca ove godine porasla je za gotovo 4 posto, no to se nije odrazilo i na brojkama telefona s Microsoftovim Windows operacijskim sustavom. Njihova prodaja nastavila je i dalje padati.

Dok je u istom razdoblju prošle godine 2,5 posto korisnika kupilo mobitele s Windowsima, početkom ove godine samo 2,4 milijuna kupaca (0,7 posto) odabralo je Windows telefon. Glavni razlog za ovaj pad je nedostatak novih uređaja, što je donijelo i velik pad prihoda (46 posto) od prodaje mobitela za Microsoft. 

Na globalnoj razini, u prvom kvartalu je isporučeno 349 milijuna uređaja, a vodeća kompanija s 23,2 posto udjela je Samsung, dok je Apple drugi sa 14,8 posto. Gartner navodi da su za rast prodaje zaslužni jeftini uređaji na novim tržištima i pristupačni 4G telefoni koje promoviraju operateri na brojnim tržištima. 

- Uz promjenu dinamike na tržištu pametnih telefona, kineske kompanije pojavljuju se kao novi globalni top brandovi - navodi Anshul Gupta iz Gartnera. Početkom prošle godine među top pet su bile dvije kineske kompanije s 11 posto udjela, a danas ih je tri (Huawei, Oppo, Xiaomi) i zajedno imaju 17 posto tržišta. Najveći rast zabilježio je Oppo koji se probio na 4. mjesto s rastom od 145 posto. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 51
VIDEO

A1 diže cijene od lipnja
za 6,9 posto

A1 diže cijene od lipnja

Povećanje naknada se odnosi na puni iznos mjesečnih naknada tarifa, paketa i opcija bez obračunatih popusta, a već ugovorene popuste korisnici i dalje nastavljaju koristiti

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina
SMZBOG LOŠE POTRAŽNJE

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da će otpustiti 300 radnika zaposlenih 'na određeno vrijeme' u pogonu kod Berlina, nakon najave otkaza širom svijeta zbog posustajanja potražnje i oštre cjenovne konkurencije
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle