Obavijesti

Tech

Komentari 57

Na Mars stiže europski modul: "Halo, ima li znakova života?"

Na Mars stiže europski modul: "Halo, ima li znakova života?"
1

DRUGI POKUŠAJ: Europski modul Schiaparelli trebao bi pripremiti put za europski rover 2020. godine. Europska svemirska agencija želi dokazati da je planet Mars živ

VIDEO

Europski modul Schiaparelli sutra će sletjeti na Mars. Lansiran je prije sedam mjeseci, a svime upravlja Europska svemirska agencija (ESA) iz centra u Darmstadtu u Njemačkoj. 

Kad dođe na dva metra od tla, odbacit će svoje motore i pasti na površinu. Pad bi trebala ublažiti posebna struktura za amortizaciju unutar “landera”. O tome će odmah obavijestiti kontrolni centar. Poruka bi trebala doći sa zakašnjenjem od 10 minuta, koliko treba da stigne na Zemlju. Schiaparelli će u njoj poslati podatke o temperaturi, vlazi, gustoći i električnim svojstvima Marsa.

Samu misiju, pod nazivom ExoMars 2016 (Exobiology on Mars), ESA je pokrenula u suradnji s Rusijom. Na Crvenom planetu trebala bi tražiti znakove života. 

- Naš je cilj dokazati da možemo sletjeti na površinu, istraživati i uzeti podatke - izjavio je znanstveni savjetnik ESA-e Mark McCaughrean pred početak manevriranja. 


Inače, modul za slijetanje Schiaparelli predstavlja prvu fazu misije ExoMars. U drugoj fazi na Mars bi trebao sletjeti rover koji bi lansirali 2020. 

- Ako na Marsu postoji život, nije vjerojatno da će se pronaći na površini koju bombardiraju ultraljubičaste i kozmičke zrake. No tragovi metana u tankoj atmosferi Marsa mogu biti pokazatelj da se nešto ‘kuha’ dublje ispod površine - pojašnjavaju znanstvenici. 

Kako metan ne bi dugo preživio Sunčeve ultraljubičaste zrake, znanstvenici vjeruju da mora iz nečega doći. Prvi izvor metana predstavljaju vulkani, a drugi jednostanični mikrobi metanogeni koji na Zemlji žive na mjestima bez kisika, poput životinjskih trbuha, gdje ugljični dioksid pretvaraju u metan.

Prava inovacija 

Schiaparellija će štititi vanjski modul. On je inovacija svemirske agencije i testiraju ga za drugu upotrebu

Sletit će za šest minuta

Od ulaska u atmosferu do slijetanja modulu će trebati šest minuta. Istraživat će vrijeme na Marsu

Radit će samo osam dana

Modulu će najveći neprijatelj na tlu biti prašina. Baterija će mu izdržati do osam dana

1,3 milijarde eura 

Toliko stoji misija slanja modula na Mars. Mala cijena ako pronađu mikrobe...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 57
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja
CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama