Obavijesti

Tech

Komentari 19

Nebeska palača slavi rođendan: U 11 godina bez ijedne nesreće

Nebeska palača slavi rođendan: U 11 godina bez ijedne nesreće
10

Tipični Airbus A380 stoji 428 milijuna dolara, a ovisno o verziji koja se naruči može imati i najluksuznije apartmane u kojima let između Londona i Abu Dhabija stoji 133.000 kn

VIDEO

Najveći putnički avion na svijetu na današnji je dan 2005. godine krenuo na svoj prvi let iz francuskog Toulousea, no Airbus A380 je na prvi komercijalni let čekao još gotovo dvije i pol godine. 

Čudo tehnike - može preletjeti trećinu planeta

Ovaj dvopalubni putnički zrakoplov trebao je donijeti promjenu na nebu jer je mogao ugodnije prevesti više putnika nego ikad prije.

Qantas/Marc Newson

Od prvog leta njime su letjeli milijuni ljudi, a sam zrakoplov pravo je čudo tehnike koje u jednom letu može preletjeti trećinu planeta. No, komercijalno nije bio toliko uspješan u transformiranju putovanja zrakom i pitanje je hoće li njegova karijera u zraku trajati toliko dugo kao ona Boeinga 747 koji leti već 46 godina.

Cijena? 428 milijuna dolara

Kad su krenuli u razvoj zrakoplova 2000. godine, Airbus je vjerovao da će u sljedećih 20 godina imati polovicu tržišta najvećih zrakoplova, što su procjenjivali na 1550 zrakoplova, pisao je WSJ. No, do danas su kupci naručili tek 319 A380. Airbusov John Leahy izjavio je da je A380 avion na malom tržištu, ali tržištu koje raste te da su narudžbe otprilike na razini onog što su očekivali.

REUTERS

Osobito ako se u obzir uzme činjenica da nije bilo ništa od teretne verzije zrakoplova i još veće varijante A380. Prvi kupci i oni koji su uzeli velik broj zrakoplova platili su niže cijene aviona, no oni koji ga sada naručuju moraju računati na 428 milijuna dolara po zrakoplovu (iako uobičajeno plaćaju manje).

Različite verzije: Ili 544 putnika ili pravi nebeski luksuz

Analitičar John Strickland još je lani komentirao da iako je trenutno relativno slaba potražnja za ovim zrakoplovom, ona će skočiti u godinama pred nama. Razloge za to vidi u modelu koji Emirates koristi u letovima iz Dubaija i koji bi se mogao replicirati po Aziji.

Qantas/Marc Newson

U uobičajenom rasporedu Airbusom A380 leti 544 putnika, ali ovisno o verziji može nuditi i vrhunski nebeski luksuz kao što smo vidjeli i u Etihadovim apartmanima. Maksimalni mu je doseg čak 15.200 kilometara, a u ožujku je bez zaustavljanja letio od Dubaija do Aucklanda na Novom Zelandu, prešavši 14.200 kilometara, što je najduži komercijalni let po udaljenosti. Iako je A380 bio na prvom letu, na ovoj ruti inače će letjeti Boeing 777. 

Bez ijedne katastrofalne nesreće

U svijetu u kojem se ogromna pažnja polaže na sigurnost zrakoplova, A380 je dosad letio bez jedne katastrofalne nesreće, a strah da bi mogao biti atraktivna meta otmičarima dosad se nije ostvario.

REUTERS

A380 u brojkama

  • 0 - fatalnih nesreća od prvog leta Airbusa A380
  • 11 - maksimalni broj sjedala koji mogu biti u jednom redu ekonomske klase (uobičajeno je 10). 
  • 319 - broj dosad naručenih A380. Usporedbe radi, Boeing je od 1970. izradio 1500 747-ca. 
  • 428 milijuna dolara je cijena Airbusa A380
  • 575 tona - maksimalna težina pri polijetanju, a skoro pola tone teška je boja na zrakoplovu
  • 15.200 km - doseg Airbusa A380
  • 133.000 kn - cijena leta u Etihadovu apartmanu u Aribusu A380 za dvoje od Londona do Abu Dhabija. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća
AI KONFERENCIJA

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća

Konferenciju su organizirali Infobip, Slovensko-hrvatski poslovni klub SLO CRO i slovensko veleposlanstvo u Zagrebu, s ciljem razmjene znanja i iskustava u primjeni AI-ja u poduzećima kako bi s time uspješnije poslovali.
8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način