Obavijesti

Tech

Komentari 2

Neloš remake klasika: Star Fox Zero vas zabavlja i frustrira

Neloš remake klasika: Star Fox Zero vas zabavlja i frustrira
1

Ovaj radikalno redizajniran Star Fox obilježava homage svom izvornom materijalu iz kasnih 90-ih, no rezultat te modernizacije je nekako "na sve strane".

VIDEO

Star Fox Zero, klasik s Nintenda 64 vraća se iz mrtvih u ovom brzom i žestokom remakeu za Nintendo Wii. Najbolji nivoi donose osjećaj vožnje na vlaku smrti te uglavnom nude vrlo zaraznu borbu koja vas poziva da se vratite po još. No, nije baš sve tako bajno jer frustrirajuće kontrole uzimaju dobar dio te zabave, odnosno... sve dok se ne naviknete.

Ovaj radikalno redizajniran Star Fox obilježava homage svom izvornom materijalu iz kasnih 90-ih, no rezultat te modernizacije je nekako "na sve strane". S jedne strane, ovo je brza svemirska pucačina koja se pokreće u "idealnih" 60 sličica u sekundi, te istovremeno testira neke nove ideje, no s duge strane, "retro" izgled je u nekim situacijama pretjeran, tako da mnogi neprijateljski brodovi nerijetko izgledaju previše jednostavno, dok isprane teksture raznih elemenata u igri ne odaju dojam kao da je u pitanju naslov iz 2016. godine.

Sve u svemu, Star Fox Zero uglavnom uspijeva biti dobar, što može zahvaliti neodoljivom šarmu svoje postave heroja, kao i njihovoj namjerno nespretnoj međusobnoj komunikaciji, zajedno s "Uhvatit ću te sljedeći put!" prijetnjama njihovih neprijatelja. Priča je, naravno očekivani remake originala s Nintenda 64, no bez obzira na to uspijeva biti zanimljiva novim generacijama gamera.

Space Jam

Kampanja se može završiti otprilike unutar pet sati, no u prvom prelasku igre zasigurno nećete vidjeti baš sve, zbog čega vas igra poziva da je zaigrate nekoliko puta kako bi pronašli, primjerice skrivene medalje i postavili nove rekorde na ljestvici. Recimo, neki će leveli ponuditi mnoge i raznolike mete koje možete upucati, no ako malo stanete na kočnicu, primijetit ćete skrivene putanje koje vode do potpuno novih područja. Takve se skrivene putanje nalaze posvuda po galaksiji, te otvaraju nove izazove za igrača, u vidu snažnijih neprijatelja, ili pak alternativnih bossova koje morate srediti prije isteka vremena.

Drugi leveli u Star Fox Zero podjednako su impresivni u veličini, kao i u spektakularnoj vizualnoj prezentaciji. Gama Sector je recimo "ugodno" putovanje kroz uske prostore i smrtonosne prepreke, dok ćete se na opustošenom planetu Titania susresti s padajućim krhotinama i opasnim neprijateljima naoružanim "do zuba".

Doduše najbolji momenti u igri su velike borbe s bossovima, i svaka će takva borba djelovati drugačije. Od dinamičnih zračnih borbi s rivalima iz Star Wolfa, preko neugodnih susreta s Monarch Dodora, pa do ogromnog "krilatog" bossa koji iz repa ispaljuje moćne laserske zrake - svaka borba s bossovima od vas iziskuje brze i krucijalne manevre kako bi izbjegavali nadolazeće projektile, odnosno otkrili najslabije točke na bossovima kako bi ih uz spektakularnu eksploziju poslali u ropotarnicu povijesti.

Varijabilnost u igri se osjeti i na raznolikim vozilima kojima ćete moći upravljati u određenim misijama, a Nintendo se potrudio da svako od njih djeluje jedinstveno.

Dobre i one manje dobre stvari

Ono što je u ovoj igri prilično začuđujuće i nejasno jest da je upravljanje vozilima u mnogim situacijama previše kompleksno i komplicirano jer Nintendo je pogled na akciju odlučio podijeliti na dva zaslona. Na TV zaslonu ćete vidjeti tradicionalni pogled iz trećeg lica, kako bi vidjeli što se nalazi iza vašeg broda, dok zaslon na GamePadu prikazuje prozirni kokpit koji upotrebljavate kako bi neprijatelje nišanili uporabom kontrolama pokretom. Nakon određenog vremena ćete se, naravno naviknuti, no proces navikavanja na naizgled relativno jednostavnu igru za neke bi mogao biti predugačak i nepotrebno kompleksan.

Problem se pojavljuje kada pokušavate održavati kontrolu obzirom da su vam oči usmjerene na oba zaslona. Iako TV zaslon nudi širok pogled na prostor i akciju, jednostavno ćete morati skrenuti pogled na GamePad kako bi vidjeli hoćete li uopće uputiti točan pucanj prema neprijatelju.

S druge strane, dobra je vijest što GamePadove "tilt" kontrole djeluju brlo dobro bez obzira u kojem se vozilu vaš lik nalazi, i zapravo je vrlo jednostavno manipulirati kursorom, te istovremeno i pucati. Nintendo također nudi i alternativne postavke kontrola, što može dodatno pojednostaviti upravljanje brodovima. Osim toga, doznali smo da je možda i najbolje i najzabavnije igrati u co-op modu, jer u tom je slučaju jedan igrač zadužen za pilotiranje, dok drugi igrač ima zadatak upravljati oružjem. Stoga, predlažemo da pozovete prijatelja, jer Star Fox Zero tada može biti izuzetno zabavno iskustvo.

Zaključak

Star Fox Zero nudi zabavne levele, impresivne borbe s bossovima, a igranje u co-op modu može biti vrlo zabavno. No, odlučite li se "solirati", igranje tada može biti izuzetno frustrirajuće, odnosno, sve dok ne svladate nepotrebno kompleksne kontrole.
Ocjena - 7
Za
+Sjajan dizajn nivoa
+Zabavne boss borbe
+Solidan u co-op načinu igranja
Protiv
-Nepotrebno komplicirane kontrole
-Tek 5 sati gameplaya
Izvor: IGN Adria

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu
U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno