Obavijesti

Tech

Komentari 86

Nitko nije znao: Felixov skok s ruba svemira srušio u tajnosti

Nitko nije znao: Felixov skok s ruba svemira srušio u tajnosti
10

Jedan od direktora Googlea, Alan Eustace (57) skočio je s 41,4 km i srušio rekord Felixa Baumgartnera koji je bio na 38,9 kad je skočio iz kapsule prije dvije godine

VIDEO

Austrijanac Felix Baumgartner prije dvije godine je srušio rekord u skoku s ruba svemira u kojem je vlastitim tijelom probio i zvučni zid. Njegov rekord sada je srušio Alan Eustace (57), jedan od potpredsjednika Googlea, koji je u skoku s 41,4 km probio zvučni zid.

Svoj projekt je pripremao tri godine, a skoro do posljednjeg trena nitko nije znao hoće li skakati.

Prema svemiru je letio bez sofisticirane kapsule ili milijunskih sponzora, a nosio je samo GoPro kameru.

- Dok smo ga gledali kako se penje, netko nas je pitao koji je rekord. Morali smo ga ići provjeriti. Bilo je odlično srušiti taj rekord, ali iskreno, to nam nije bio glavni cilj - rekao je za Forbes Grant Anderson, direktor tvrtke Paragon Space Development.

Pokretanje videa...

Paragon Space Development VIDEO

Bez kapsule, kamera i pompe

Eustace se javio Paragonu u prosincu 2011. godine. Inače, tvrtka se bavi izradom opremom za preživljavanje u ekstremnim uvjetima, što uključuje i svemir. Tako je, uz sam rekord i atraktivan let, cilj projekta bila i izrada tehnologija koje bi mogle biti od koristi u ljudskom istraživanju stratosfere i viših slojeva.

Na sam dan skoka Eustace je četiri sata proveo u komori s kisikom kako bi izbacio dušik iz tijela, a potom je odjenuo svemirsko odijelo, slično onome koje nose i astronauti na ISS-u. No, ovo je opremu za disanje imalo naprijed, kako bi mu na leđa stao padobran. Odijelo je morao nositi zbog kisika, ali i pritiska. Balon koji je Eustacea nosio do stratosfere bio je punjen helijem,  no nije bio u kapsuli već su ga direktno zakvačili za modul kojeg je držao balon.

Nešto više od dva sata trebala su mu za uspon do visine od 41.419 metara . No, kad je stigao do željene visine proveo je još pola sata uživajući u pogledu.

- Mogu vidjeti zakrivljenost Zemlje, ali i tamu svemira i ovo je fantastično - rekao je na toj visini. Potom se otkvačio i u slobodnom padu krenuo prema Zemlji. Za manje od dvije minute iskusio je bestežinsko stanje i probio zvučni zid, a potom se manjim padobranom stabilizirao. Na visini od 5,5 kilometara je otvorio puni padobran i sljedećih 15 minuta letio prema Zemlji.

Tehnologije koje su koristili u ovom skoku koristit će za druge projekte, poput kompanije World View Experience , koja je nastala iz Paragona. Oni rade na razvoju kapsule i balona koji će turiste nositi do stratosfere kako bi mogli uživati u pogledu na planet.

Paragon Space Development

'Prvenstveno sam inženjer'

Dok je Baumgartner postao poznat po akcijama u kojima izaziva smrt, Eustace sebe opisuje prvenstveno kao inženjera koji je duboko predan timskom radu, piše NY Times. Vozi svoju Cessnu, a u Silicijskoj dolini poznat je kao avanturist. Iako je Google bio spreman pomoći u projektu, Eustace nije htio podršku kompanije jer je bio zabrinut da će cijela stvar postati marketinška akcija.  U svemir se zaljubio dok je odrastao na Floridi tijekom '60-ih i '70-ih godina te je imao priliku gledati brojna lansiranja iz Cape Canaverala.

Paragon Space Development

Ivana Hruškovca pratite na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 86
VIDEO

Mark, jesi se našikao bunike?! Objave o Milanoviću i Ustavnom sudu fejs proglasio nasiljem!
ŠTO JE SAD OVO

Mark, jesi se našikao bunike?! Objave o Milanoviću i Ustavnom sudu fejs proglasio nasiljem!

Naša je tehnologija pokazala da objava izgleda kao druge koje krše naše Standarde zajednice po pitanju Nasilan i uznemirujuć sadržaj, kažu nam iz Mete

Čudovišta, vampiri i asteroidi: Teorije zavjere stvorene AI-om preplavile društvene mreže...
NAJAVLJUJU SMAK SVIJETA

Čudovišta, vampiri i asteroidi: Teorije zavjere stvorene AI-om preplavile društvene mreže...

Abbie Richards, istraživačica dezinformacija na TikToku, rekla je da širenje teorija zavjera može biti financijski isplativo kroz "Kreativni program" TikToka.
Isprobali smo Galaxy Fit 3: Pametna narukvica uz koju ćete lako zaboraviti i na vaš sat
SPORTSKI SUPUTNIK

Isprobali smo Galaxy Fit 3: Pametna narukvica uz koju ćete lako zaboraviti i na vaš sat

Samsungova lagana narukvica prati više od 100 aktivnosti, ima gomilu dizajnerskih alternativnih maski za svaki izričaj i bateriju koja može trajati skoro dva tjedna. Nedostaje joj GPS