Obavijesti

Tech

Komentari 21

Ovaj robot mogao bi pripremiti sve za naš dolazak na Mars

Ovaj robot mogao bi pripremiti sve za naš dolazak na Mars
4

NASA i razna sveučilišta rade na razvoju nove generacije robota koja bi mogla biti prethodnica ljudskoj posadi na Marsu. Oni će tamo izgraditi nastambe i pripremiti sve za naš dolazak

VIDEO

Roboti koje razvija NASA mogli bi biti pioniri u našoj kolonizaciji Marsa. Izdržljivi i spretni roboti mogli bi kao prethodnica krhkim ljudima stići na Crveni planet i postaviti nastambe i sve što je potrebno ljudima. No, prije toga NASA ih je poslala na razna sveučilišta kako bi ih znanstvenici poboljšali i dodatno razvili njihove mogućnosti. 

Zovu se Valkyrie i visoki su poput prosječnog čovjeka, no sa 135 kilograma su prilično teški. Jednog je NASA zadržala u svemirskom centru u Houstonu, dok su tri na sveučilištima u Massachusettsu i u Škotskoj gdje ih uče autonomnim radnjama. Među njima je i dva milijuna dolara vrijedna Val koja uči kako upravljati sa 28 različitih zglobova i pratiti 200 senzora.

Valkyrie su isprva razvili kao robota za pomoć u katastrofama za natjecanje DARPA-e, no sada mu traže novu namjenu. Ali da bi postao svemirski mehaničar spreman za Mars, znanstvenike čeka težak posao. Među zadacima će biti i kako spriječiti pregrijavanje robota koje bi mogao prouzročiti ulazak sitne prašine u njegov sustav. 

Do planirane ljudske misije ostalo je skoro 20 godina i znanstvenici moraju isprogramirati robota koji će biti koristan u okruženju Marsa. Ako to neće biti baš Valkyrie, njegovi nasljednici na Marsu će biti prethodnica ljudskoj posadi. 

- Morat će znati komunicirati sa Zemljom i precizno i sažeto objasniti što se događa - kaže Holly Yanco sa Sveučilišta Notheastern. Zbog vremena koje je potrebno da signal stigne do Marsa, robotom se neće moći upravljati daljinski u izgradnji nastambe ili popravcima.  Kako piše AP, velika je razlika u upravljanju roverom Curiosity i onome što će biti potrebno za robota Valkyrie. Bolji algoritmi za strojno učenje i brža računala dio su tehnološkog napretka koji je potreban da bi robot mogao obaviti sve zadatke i recimo kroz jedan dan podići nastambu. 

- Robotika je imala ogroman napredak u proteklih pet godina. Dronovi, autonomna vozila... To je jedna od onih situacija u kojima desetljećima radiš na istom problemu i onda se stvari počinju događati. Možda je i to to vrijeme - rekao je Robert Platt sa Northeasterna za AP.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća
AI KONFERENCIJA

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća

Konferenciju su organizirali Infobip, Slovensko-hrvatski poslovni klub SLO CRO i slovensko veleposlanstvo u Zagrebu, s ciljem razmjene znanja i iskustava u primjeni AI-ja u poduzećima kako bi s time uspješnije poslovali.
Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta
PRISTUPAČAN I SNAŽAN

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta

X8b dolazi u kućištu tankom samo 6,8 mm te je među najtanjim uređajima, a i prilično je lagan sa svojih 166 grama.