Obavijesti

Tech

Komentari 9

Ovo je sve što trebate znati o SpaceX-u i Muskovim ciljevima

Ovo je sve što trebate znati o SpaceX-u i Muskovim ciljevima
5

Od prvog leta u svemir prošlo je tek nekoliko desetljeća, no vizionar Elon Musk i SpaceX već planiraju poslati prve ljude na drugi planet kako bi ga kolonizirali

VIDEO

SpaceX niže uspjehe otkad je ova tvrtka, koju je osnovao Elon Musk, vlasnik Tesla Motorsa, postala prva privatna kompanija koja je poslala teret u svemir. Od tada, tvrtka je nastavila impresionirati. Sklopila je ugovor s NASA-om, a dio njihovih zadataka je i slanje tereta na ISS. No, SpaceX je imao i loše trenutke. Jedan od najzapamćenijih dogodio se prošle godine kada je teretna raketa, koja je trebala odnijeti teret na Međunarodnu svemirsku postaju, eksplodirala.

Ipak, Elona Muska neuspjeh nije pokolebao, nastavio je sa svojom vizijom, a razloga za slavlje imao je krajem prošle godine kada je SpaceX prvi put uspješno prizemljio Falcon 9 raketu na kopno, a u petak su impresionirali cijeli svijet i prvim uspješnim spuštanjem rakete na platformu usred oceana. 

Ovo je prvi korak projekta kojim se želi omogućiti višekratno korištenje raketa kako bi se drastično smanjili troškovi letova. Tako bi se prvi stupanj raketa mogao koristiti za desetke misija kojima se u svemir šalju oprema i ljudi.

Poznata je činjenica da Elon Musk želi poslati ljude na Mars, a SpaceX neumorno radi na projektima koji će to omogućiti. 

Ovo je 10 stvari koje morate znati o SpaceX-u.

Tko je Elon Musk i zašto gradi rakete?

Musk je američki inženjer, poduzetnik i filantrop južnoafričko-kanadskog podrijetla, najviše poznat kao suosnivač PayPala, SpaceX-a i Tesla Motorsa. Diplomirao je poslovanje i fiziku na Sveučilištu u Pennsylvaniji. 

Reuters/Pixsell

Svoj početni kapital zaradio je kao suosnivač PayPala, a ubrzo nakon toga osnovao je Tesla Motors i SolarCity. Iako nema formalno obrazovanje u raketnoj tehnici, uvidio je velik potencijal na ovom tržištu te je 2002. godine osnovao Space Exploration Technologies Corporation ili SpaceX.

Što je SpaceX učinio, a druge slične tvrtke nisu?

SpaceX je postigao svoj prvi veliki uspjeh kada su kao privatno financirana tvrtka poslali teret u svemir, zadatak koji je dotad bio rezerviran za vladine agencije kao što su NASA i ruski Roscosmos. 

SpaceX

Krajem prošle godine postigli su povijesni uspjeh kada su nakon slanja rakete Falcon 9 u svemir, istu raketu uspješno prizemljili. 

Jesu li rakete SpaceX-a drugačije od drugih?

SpaceX koristi modularnu Falcon raketu što znači da trenutna raketa Falcon 9 kojom šalju kapsulu Dragon prema ISS-u koristi 9 istih motora kao što će koristiti Falcon Heavy raketa, iako će ona imati njih 27. Time se smanjuju troškovi proizvodnje budući da sve rakete koriste isti tip raketnih motora.

 

Koliko blizu je SpaceX do slanja posade u svemir?

Tvrtka je dosad svojom Dragon letjelicom prenosila teret na ISS. Dragon je osmišljen tako da bi se jednog dana i posada mogla njime prevoziti, no ipak, prije prvog leta posade, SpaceX će još morati poraditi na sustavima za održavanje života.

SpaceX

 

Prvi letovi trebali bi se ostvariti 2017. godine kada bi Dragon trebao prevesti prve putnike na Međunarodnu svemirsku postaju, a NASA je već odabrala astronaute koji će letjeti. 

Gdje je kontrola misije SpaceX-a?

Sjedište SpaceX-a je u kalifornijskom gradu Hawthorneu. Ogroman prostor proteže se na tri kata, a originalno je sagrađen za korporaciju Northrop. 

Što je Dragon i kako će nas dovesti na Mars?

Dragon je 7,2 metara visoka kapsula koju SpaceX trenutno koristi na opskrbnim letovima kako bi na postaju u orbiti dostavili opremu i hranu za astronaute i kao takva nije namijenjena prijevozu astronauta. 

SpaceX

No, SpaceX radi na sljedećoj verziji koja bi sljedeće godine mogla prevoziti i prve putnike, a prošle jeseni su otkrili i futuristički interijer kapsule. Kao takva, kapsula bi mogla prevoziti do sedmero ljudi, no najčešće će ih u letjelici biti manje, a većina zadataka bit će potpuno automatizirana. Uz puno veće prozore, imat će nova računala i druge sustave. Opremit će je i sa dva motora te potisnicima koji će se koristiti pri eventualnom prekidu lansiranja ili slijetanju na Zemlju ili druge planete. Potisnici su u bazi kapsule i još su jedan element koji je dizajniran kako bi se mogao koristiti za više misija.

Je li SpaceX isplativ?

Teško je reći jer je tvrtka u privatnom vlasništvu, što znači da njihove knjige nisu otvorene za inspekcije. No, većina analitičara vjeruje da je tvrtka dosad počela zarađivati. SpaceX ima ugovor s NASA-om vrijedan 4,2 milijarde dolara i razne ugovore za lansiranje satelita vrijedne oko 7 milijardi dolara. 

Reuters/Pixsell

Zašto rakete i dalje doživljavaju neuspjehe unatoč desetljećima proizvodnje?

Saturn V, najveća raketa ikad izgrađena, težila je 2,9 milijuna kilograma, a od toga je 2,4 milijuna kilograma otpadalo na gorivo. To je u principu bomba dizajnirana za kontroliranu eksploziju. Ako se samo jedna sitnica ne odvije po protokolu...može doći do katastrofe. Takve stvari su, nažalost, neizbježne u svemirskim letovima. No, tvrtke koje žele ostati u svemirskoj utrci, moraju te rizike minimalizirati.

Reuters

Tko su Muskovi glavni konkurenti?

Musk ima mnogo konkurenata. Jedan od njih je Boeing koji gradi svoju CST-100 letjelicu. Ta letjelica trebala bi prevoziti posadu na ISS zajedno s SpaceX-ovim Dragonom. 

Blue Origin

Orbital Sciences je tvrtka s kojom SpaceX dijeli ugovor za slanje tereta na ISS. Tu su još i Blue Origin, tvrtka Jeffa Bezosa, Vulcan Aerospace, Virgin Galactic... 

SpaceX nije jedina tvrtka koja ima velike planove. S napretkom tehnologije raste i zanimanje za svemirske letove i mogućnosti koje ona otvaraju. 

Što je Muskov cilj?

Musk ima velike planove, a njegov ultimativni cilj je poslati ljude na Mars. Čvrsto vjeruje da je kolonizacija Marsa jedini način za spas čovječanstva. U nedavnom intervjuu rekao je kako bi ljudske misije prema Marsu mogle početi već 2025. godine. Nakon uspješnog slijetanja na platformu u oceanu u petak, Elon Musk je najavio da će ove godine u rujnu otkriti i svoje detaljnije planove oko ljudskog koloniziranja Marsa.

SpaceX

No, Muskov cilj nije samo 'preseliti' ljude na drugi planet. Sve njegove tvrke zapravo aktivno rade na poboljšanju života na Zemlji. Tesla Motors proizvodi električne automobile, a SolarCity iskorištava solarnu energiju za napajanje kućanstva. Musk je i financirao film Racing Extinction, koji upozorava na globalno zagrijavanje i izumiranje vrsta na Zemlji, što je posljedica nemarnog djelovanja ljudi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja
CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama