Obavijesti

Tech

Komentari 99

Pogledajte gdje će biti najbolji pogled na 'Suze svetog Lovre'

Pogledajte gdje će biti najbolji pogled na 'Suze svetog Lovre'
3

Za najbolji pogled na kišu meteora najvažnije je otići što dalje od gradske rasvjete i svjetlosnog onečišćenja. Brojne zvjezdarnice i astronomska društva organizirano će pratiti Perzeide

VIDEO

Suze svetog Lovre odnosno meteorski roj Perzeida ove godine će prema prognozama biti puno brojniji nego inače te bi trebali vidjeti i 160 meteora na sat u noći na petak, kad im se predviđa vrhunac aktivnosti. 

Boris Štromar iz Astronomskog društva Beskraj rekao nam je kako oni tradicionalno odlaze na Petrovu goru te će Perzeide promatrati u noći na petak, ali i subotu kod spomenika Vojina Bakića.

- Ovo je mjesto dovoljno blizu Zagrebu, a dovoljno daleko da bi mogli uživati u Perzeidima - rekao nam je Štromar koji savjetuje svima koji su željni barem malo boljeg pogleda na noćno nebo da se upute na najbliža izletišta te da pomaže ako su barem na nekoj uzvisini. 

Najvažnije je otići što dalje od gradske rasvjete i svjetlosnog onečišćenja kako bi mogli vidjeti što više meteora. 
Tako Zagrepčanima kojima je odlazak na Petrovu goru dalek savjetuje vožnju do popularnog 'astronomskog zavoja' podno Hunjke gdje se pruža dobar pogled dok Sljeme zaklanja grad. Park prirode Papuk i ove godine organizirat će astro party na lokalitetu Metaljka za koji kažu da je najmračnija točka u Hrvatskoj, a odličan pogled na noćno nebo bit će i sa Petrovog vrha kod Daruvara. Štromar je istaknuo i kako će vrhunski pogled imati i brojni otočani i ljudi koji odmaraju na otocima. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Promatranje Perzeida organizirat će i zvjezdarnica Višnjan koja će imati i prigodna predavanja, a očekuju nekoliko stotina ljudi. Iz zvjezdarnice također savjetuju kako je većina jadranskih otoka odlična za promatranje, ali mnogima će sasvim dobro poslužiti i vlastiti vrt - sve dok prema njima ne udara direktno svjetlo.

Na Jadranu i u unutrašnjosti zemlje u noći na petak bi većinom trebalo biti vedro dok bi oblaci mogli kvariti uživanje u Perzeidima jedino u Slavoniji. Mjesec bi vam mogao pokvariti početak uživanja u Perzeidima, no kako zalazi u 00.41, u vrijeme maksimuma uvjeti će biti idealni.

Toplo se obucite

Iako je ljeto, odlazak u prirodu ili na neke uzvisine znači i hladniju noć, stoga se primjereno odjenite. Kako se meteori najbolje vide ležeći na tlu, treba vam prostirka, ležaljka ili vreća za spavanje. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 99
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje
Moletu jedite umjesto bakalara, a trlju frigajte za 'fritto misto'
FINA RIBA ZA SVAČIJI DŽEP

Moletu jedite umjesto bakalara, a trlju frigajte za 'fritto misto'

Manje popularna riba je jeftinija, a dostojna je zamjena za bakalar i lignje. Isprobajte frigane trlje, paštetu od molete i 'fritto misto' - neće vas 'udariti po džepu'