Obavijesti

Tech

Komentari 132

Znanstvenici pronašli dokaze da na Marsu danas teče voda!

Znanstvenici pronašli dokaze da na Marsu danas teče voda!
6

Najnovija mjerenja iz orbite Marsa dala su najsnažnije dokaze da na Marsu tijekom ljeta ima vode u tekućem stanju. No, to povećava i izgleda da možda ima života

VIDEO

Tijekom ljetnih mjeseci voda na Marsu teče niz kanjone i strme padine, objavili su u ponedjeljak znanstvenici i rekli kako ovo otkriće dodatno povećava izglede da na Crvenom planetu ima nekog oblika života, piše Guardian .

Iako nisu sigurni u izvor vode i kemijske procese, otkriće sigurno mijenja stavove o tome može li naš prvi susjed danas podržavati oblike života poput mikroba.

- Ovo sugerira da bi na Marsu danas život mogao biti moguć - rekao je astronaut John Grunsfeld iz NASA-e . Direktor za planetarnu znanost, Jim Green, dodao je kako Mars više nije suh i pust planet kao što su ranije vjerovali jer pod određenim uvjetima tamo ima vode.

VIDEO

Do novih spoznaja su došli razvojem novih tehnologija za analiziranje kemijske karte površine Marsa koju je snimila letjelica Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) te su otkrili tragove soli koji se formiraju samo uz prisustvo vode . Instrumenti na letjelici otkrili su nekoliko stotina metara duge tragove koji izgledaju kao da teku niz strmine, a znanstvenici su ih uočili na nekoliko različitih lokacija kad su temperature iznad -23 Celzijusa, dok nestaju kad zahladi. Tamne tragove, široke nekoliko metara, prvi put su otkrili na površini Marsa prije četiri godine. Javljali su se u proljeće, širili se tijekom ljeta i nestali dolaskom jeseni, ali nisu mogli potvrditi da to i je voda.

- Mislio sam da nema nade - rekao je za Reuters glavni autor studije, Lujendra Ojha sa Instituta za tehnologiju države Georgia. Naime, MRO mjerenja obavlja tijekom najtoplijeg dijela dana te su znanstvenici vjerovali da bi svaki trag vode već ispario. Instrumenti na letjelice pak nisu mogli analizirati kemijske detalje tih tragova užih od pet metara. Ojha je s kolegama odlučio napraviti softver koji će analizirati zasebne piksele te su potom te podatke usporedili s fotografijama mokrih tragova u visokoj rezoluciji i uočili podudaranje njihovih lokacija s otkrićem hidrata.

POGLEDAJTE VIDEO: Dokazi da na Marsu teče voda

Pokretanje videa...

24sata Video 00:22

Zbog relativno niskog tlaka zraka voda na Marsu se smrzava pri 0 Celzija, a kipi na samo 10 stupnjeva. No, voda koja sadrži soli poput natrijeva perklorata može ostati tekuća i na minus 70 stupnjeva, a točka vrelišta je na 24 stupnjeva. Ojha pojašnjava i da ove soli mogu apsorbirati vlagu iz zraka i proizvesti tekuću vodu.

NASA/JPL/University of Arizona

Život na Marsu puno je izgledniji

- Naša misija na Marsu bila je 'slijediti vodu' u potrazi za životom u svemiru, a sada imamo snažne dokaze koji potvrđuju ono u što smo dugo vjerovali - rekao je astronaut John Grunsfeld. Dodao je kako je ovo značajno otkriće jer čini se da potvrđuje kako voda, iako slana, teče na današnjoj površini Marsa.

Znanstvenici još nisu sigurni odakle voda dolazi, ali moguće je da izlazi iz podzemnog leda, slanih izvora ili se kondenzira iz tanke atmosfere Marsa. Zbog procesa nastanka, iz NASA-e kažu da je voda vjerojatno puno slanija nego na Zemlji.

Iako ovo povećava izglede da bi Mars mogao podržavati neki oblik života, znanstvenici upozoravaju da se treba još puno toga otkriti o kemijskim procesima prije nego se iznose takve tvrdnje. Također, trebat će otkriti i druga mjesta s vodom.

Buduće misije planirat će se oko vode

No, ova mjesta s tekućom vodom mogla bi NASA-u i druge agencije u budućim misijama usmjeriti prema najizglednijim mjestima u potrazi za nekim oblicima života, ali i značajno utjecati na buduće svemirske misije. Naime, astronauti bi mogli sletjeti bliže mjestima na kojima će moći prikupiti vodu iz prirodnih izvora.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 132
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja
CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama