Obavijesti

Tech

Komentari 7

Sa stilom na ISS: Ovo su nova odijela koja će nositi astronauti

Sa stilom na ISS: Ovo su nova odijela koja će nositi astronauti
7

Kaciga koja je spojena s odijelom, rukavice u kojima se može tipkati po ekranima i tenisice na nogama glavna su obilježja ovih odijela koja će nositi astronauti u Boeingovim letjelicama

VIDEO

Astronauti koji će uskoro putovati u svemir u Boeingovoj Starliner letjelici imat će nova svemirska odijela koja su puno lakša i udobnija od dosadašnjih te prilagođena 21. stoljeću. 

Boeing je u srijedu otkrio inovativna odijela, a među glavnim obilježjima su kaciga koja je spojena poput kapuljače, rukavice kojima se može tipkati po ekranima osjetljivm na dodir te cipele koje izgledaju poput tenisica. Kaciga je dizajnirana tako da im omogućuje puno bolji periferni vid, a u njoj je i komunikacijski sustav.

Novo odijelo za putovanje prema ISS-u teško je tek 9 kilograma i oko pet kilograma je lakše od prethodnih inačica. Izrađeno je i od materijala koji omogućuje da para izađe iz odijela, ali da zrak ostane unutra. To će ohladiti astronaute, bez ugrožavanja njihove sigurnosti. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Materijali koji su ugrađeni u laktovima i koljenima omogućuju astronautima da budu pokretljiviji, dok strateški postavljeni zatvarači omogućuju da prilagode oblik odijela kad sjede ili stoje. Svi ti noviteti u odijelu i dalje potpuno zadovoljavaju sigurnosne uvjete NASA-e. 

- Najvažniji dio ovog odijela je da će te održati živim. Laganije je, puno bolje izgleda i jednostavnije, što je i važno. Komplicirani sustavi imaju više mogućnosti za kvar, tako da je jednostavno uvijek bolje - rekao je astronaut Eric Boe. Kako bi svi dijelovi odijela bili učinkoviti, astronauti su ih isprobavali u modelu letjelice, piše NASA.

- Svemirsko odijelo služi kao sustav u hitnim slučajevima ili redudantni sustav za održavanje života - rekao je Richard Watson iz NASA-e. Ako sve prođe savršeno na misiji, onda im odijelo ne treba.

- Ovo je kao da imate aparat za gašenje požara u kokpitu. Potrebno je da bude učinkovit kad vam zatreba - dodao je Watson. 

Uz SpaceX, Boeing također radi na letjelici kojom bi Amerikanci trebali slati astronaute na ISS, a prvi testovi s posadom trebali bi krenuti 2018. godine. Ova odijela služe za lansiranje i povratak i razlikuju se od odijela koje astronauti koriste za svemirske šetnje. Ta odijela moraju funkcionirati kao zasebna letjelica.  

Operation Tigergrass - CST-100 Starliner Space Suit Ingress & Eg
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Istraživanje Revoluta: Hrvatska četvrta najpopularnija zemlja za odmor među turistima u Europi
HRVATI NA ODMOR U ŠPICI?

Istraživanje Revoluta: Hrvatska četvrta najpopularnija zemlja za odmor među turistima u Europi

Hrvati većinom ciljaju na srpanj i kolovoz, a Hrvatima su pak, top destinacije bile Slovenija, Italija, Njemačka, Austrija i Bosna i Hercegovina, pokazuje istraživanje financijske aplikacije Revolut

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu
TEŠKA ŽIVOTNA PRIČA

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu

Najbolja hrvatska boksačica Ivana Habazin (34) prošla je trnovit put do svjetskih pojaseva, a 'odustala' je samo jednom u životu...
Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...