Obavijesti

Tech

Komentari 6

Šalje ih Google: I astronomi iz istarske udruge lete na Mjesec

Šalje ih Google: I astronomi iz istarske udruge lete na Mjesec
2

U završnicu natjecanja Google Lunar XPrize, ušla su četiri tima, a u sastavu jednog od njih, Synergy Moon Teama, je istarska Astronomska udruga Vidulini

VIDEO

Tvrtka Google objavila je da su u završnicu natjecanja Google Lunar XPrize, za projekt spuštanja rovera na Mjesec, ušla četiri tima, a u sastavu jednog od njih, Synergy Moon Teama, je istarska Astronomska udruga Vidulini.

- S nagradnim fondom od 30 milijuna dolara projekt je osmislila i pokrenula korporacija Google 2007. godine. Ideja GLXP-a je pronaći ljude iz cijelog svijeta koji bi bili voljni okušati se u najvećem izazovu svemirske ere čovječanstva namijenjene ljudima koji nisu direktno vezani za velike svemirske agencije, a s ciljem da na Mjesec lansiraju, spuste i navode svemirske letjelice - rekao nam je Marino Tumpić, predsjednik Astronomske udruge Vidulini.

Kako nam je pojasnio, Udruga Vidulini u to je vrijeme pokretala svemirski program “Made in Hrvatska”. Istodobno je osnovan međunarodni tim Synergy Team Moon, koji je ušao u GLXP zajedno s još 32 tima iz cijelog svijeta. Pritom je Astronomska udruga Vidulini sastavni, odnosno ključni dio TSM-a, ističe Tumpić.

Kako kaže, entuzijazmom, radom i upornošću tijekom svih tih godina uspjeli su pratiti sve tehničke i organizacijske zahtjeve koje je pred timove postavio GLXP.

- Tijekom godina neki su timovi otpali jer nisu uspjeli ispoštovati propozicije. Neki su se sami povukli vidjevši da neće moći ostvariti cilj, a neki su i diskvalificirani. Mi smo opstali i 30. kolovoza ušli među tri finalista. Danas je tehnički dio GLXP-a zaključen, a u međuvremenu se našem timu, timu iz SAD-a i Izraela priključio i tim iz Indije - objasnio je Tumpić.

Ističe i kako nema više propozicija i selekcija. GLXP je postavio “deadline” 31. prosinca 2017. kao krajnji datum za lansiranje letjelice prema Mjesecu, kad bi se onome tko u tome uspije isplatila nagrada.

- Mi smo u naš tim spojili nekoliko timova koji su otpali u postupku vrednovanja. Pridobivši timove i sebi i njima osigurali smo dodatna krila, ljude, iskustvo i opremu za naš krajnji cilj, meko spuštanje letjelice na Mjesec, u kojoj će se nalaziti rover za istraživanje njegove površine - zaključio je.

Inače, svemirska utrka nastavlja se i prema Marsu.

Kinezi su jučer objavili kako se do 2018. planiraju spustiti na tamnu stranu Mjeseca, a do 2020. godine dosegnuti i Mars. Ciljevi su to koje je kineska vlada uvrstila i u službene državne dugoročne planove.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja
CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama