Obavijesti

Tech

Komentari 30

Samsung Galaxy A5 na testu: Premium izgled za nižu cijenu

Samsung Galaxy A5  na testu: Premium izgled za nižu cijenu
5

Galaxy A5 u novogodišnjem izdanju dolazi s još boljim karakteristikama među telefonima srednjeg ranga i nudi odličan izgled.

VIDEO

Nakon fijaska s Noteom 7, Samsung je predstavio novu A seriju telefona za 2017. koja je dobila i težak zadatak da popuni rupu koja je nastala do dolaska novog Galaxyja S8. Zbog toga su u Samsungu odlučili puno truda uložiti na telefonu srednjeg ranga koji postaje sve važniji kotačić u mašineriji korejskog diva. 

Na našem su tržištu dostupni A3 i A5, a veći je vizualno prilično atraktivan telefon, osobito u crnoj monolitnoj varijanti. Dizajnerski, teško je ne primijetiti sličnosti sa S7, ali iPhoneom 7, no opet je A5 dovoljno svoj. Staklo sprijeda i straga te metalni obrub zovu vas da se često družite s ovim telefonom koji djeluje iznimno čvrsto. S prednje i stražnje strane telefon je zaobljen lagano prema rubovima, a dojam bi bio još bolji da je metalni obrub izrađen tako da sve djeluje kao neprekinuta cjelina. Ovako ovaj rub svaki put možete osjetiti, ali svejedno telefon u ruci djeluje prilično ugodno, a kad je na stolu nemate baš osjećaj da će odletjeti na pod. 

Za razliku od većine telefona, Samsung je ovdje na desnu stranu pri vrhu uređaja ugradio zvučnik, a odmah ispod njega je tipka za gašenje. Neobično, ali nespretno ako gledate telefon položen na stol ili deku pa ga morate zarotirati. S desne strane se nalaze tipke za glasnoću, a donji dio uređaja rezerviran je samo za USB-C konektor i 3,5 mm audio ulaz. Na vrhu telefona je utora za microSD karticu, dok je SIM utor na lijevoj strani. Ti su pak utori od plastike što baš i nije neka sreća i s vremenom bi mogli puknuti. 

Pri dnu uređaja su kapacitivne tipke i senzor otiska prsta koji je zadao ogromne glavobolje tijekom nekoliko dana s ovim telefonom. Dok smo na top modelima telefona naviknuti da nas uređaj registrira trenutno i bez greške, ovdje je prava frustracija bila pogoditi pravi položaj palca i držati ga točno toliko da senzor odreagira. Tako da sam često morao čekati da prođe vrijeme zbog previše pogrešnih pokušaja. Na kraju sam isključio senzor i vratio se PIN-u za zaključavanje uređaja. 

Prednjom stranom telefona dominira 5,2-inčni AMOLED ekran Full HD rezolucije, koji prikazuje sliku odličnih boja i detalja. Ono, što je njegova odlična prednost je Always On Display, odnosno kad je telefon zaključan vidjet ćete sat i važne notifikacije na telefonu kako ga ne bi morali aktivirati. 

Za performanse je ovdje zadužen Samsungov Exynos 7880 osmojezgreni procesor na 1,9 GHz uz 3 GB RAM-a i 32 GB memorije. Za prosječnog korisnika koji treba telefon za razne aplikacije za slanje poruka, YouTube, Netflix i povremeno igranje, sasvim dovoljno. 

Što se baterije tiče, A5 raspolaže sa 3000 mAh. Uz uobičajeno korištenje i gotovo stalno uključen Wi-Fi, svakog dana predvečer bi telefon bio na 10-ak posto, tako da je već tada morao na punjač. Samsung nudi režime za štednju energije koji će vam limitirati performanse ili osvjetljenje ekrana kako bi izvukli više iz njega, ali u prosjeku možete računati da ćete izdržati kroz dan s jednim punjenjem. 

Prednja i stražnja kamera nude snimanje fotografija od 16 megapiksela uz f/1.9 otvor blende, no u konačnici kvaliteta fotografija ne daje dojam kakav ima recimo S7. 

4
| Foto: Ivan Hruškovec/24sata

Iako telefoni već neko vrijeme stižu s Nougatom, A5 je na tržište stigao sa starijim Android Marshmallowom. Nije prevelika tragedija, ali se vidi kaskanje za ostatkom. U radu sve ide prilično glatko, a nema pretjerivanja raznim Samsungovim aplikacijama.

Sve u svemu A5 je dobar telefon srednjeg ranga, no dojam je kako mu je cijena previsoka za njegov rang. Za nekoliko stotina kuna više već se mogu naći Huawei P9 ili Galaxy S7, a otprilike slična cijena je i puno moćnijeg OnePlus 3T.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao
CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama