Obavijesti

Tech

Komentari 161

Sigurnije nego ikad: Putnici će se voziti brzinom od 120 km/h

Sigurnije nego ikad: Putnici će se voziti brzinom od 120 km/h
1

Hrvatskim željezničkim prugama za godinu i pol dana jurit će prvi naši niskopodni dizelski električni vlakovi, na kojima su godinama radili Končarovi inženjeri

VIDEO

Hrvatskim željezničkim prugama za godinu i pol dana jurit će prvi naši niskopodni dizelski električni vlakovi, na kojima su godinama radili Končarovi inženjeri.

Svoj vlak budućnosti prezentirali su na Sajmu inovacija u Boćarskom domu i osvojili prvu nagradu.

- Ovo je u potpunosti hrvatski plod jer je na vlaku radio Končar i samo hrvatska industrija - rekao je Zvonimir Cvijin, upravitelj prodaje Končara.

Za hrvatske tračnice već su spremna dva elektromotorna vlaka, no njima su potrebni vodovi za napajanje.

Ugrađen GPS i informiranje vizualnim i glasovnim najavama

- Kod dizel vlakova nema kontaktnog voda jer se napajaju iz motora ugrađenih iza upravljačnice. Moći će voziti maksimalno 120 kilometara na sat te prevoziti 323 putnika - kaže Cvijin. 

U vlak su ugrađeni GPS i sustav informiranja putnika vizualnim i glasovnim najavama, što do sada niti jedan hrvatski vlak nije imao. Putnici će tako u svakom trenutku znati gdje se nalaze, a glasovne obavijesti bit će od velike pomoći slabovidnima i slijepima. 

Nema pregradnih zidova niti vrata

Končarovci su mislili na sve, pa su kraj putničkih sjedala ugradili utičnice da bi putnici mogli napajati mobitele i prijenosna računala. 

U vlaku ne postoje pregradni zidovi niti vrata, a pod je u razini perona kako bi se ljudi s posebnim potrebama, majke s kolicima, ali i biciklisti, lakše ukrcavali. Nekad su se vlakovi sastojali od lokomotive i vagona, no ovaj vlak imat će tri modula.

- Između modula se nalaze kotači koji ih povezuju, a kotači iza upravljačnica pokreću vlak. Modul se od vagona razlikuje jer nije cjelina za sebe, kao vagon, koji ima svoje kotače - pojasnio je Cvijin.

Prvi moderni elektromotorni vlakovi vozit će Hrvatskom 2015., a dizelelektrični vlakovi sredinom 2016. je početkom godine s Končarom potpisao ugovor vrijedan 1,63 milijarde kuna. Iza toga se kriju 44 nova regionalna i prigradska vlaka. Končar će tako za HŽ proizvesti 32 elektromotorna vlaka za prigradski i regionalni promet te 12 dizelelektričnih vlakova.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 161
VIDEO

Volkswagen predstavio novu generaciju omiljenog kampera
SVJETSKA PREMIJERA

Volkswagen predstavio novu generaciju omiljenog kampera

U Berlinu smo prisustvovali svjetskoj premijeri nove generacije jednog zaista posebnog i neobičnog Volkswagen automobila

Umjetna inteligencija AlphaFold 3 predviđa strukturu molekula
NOVI MODEL

Umjetna inteligencija AlphaFold 3 predviđa strukturu molekula

Google DeepMind najavio je novu vrstu modela umjetne inteligencije za medicinska istraživanja koji može predvidjeti strukturu i interakcije svih živih molekula
Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić