Obavijesti

Tech

Komentari 11

Sjećate se Tamagotchija? Taj 'ljubimac' slavi 20. rođendan

Sjećate se Tamagotchija? Taj 'ljubimac' slavi 20. rođendan
4

Virtualni ljubimac za kojeg ste se morali pobrinuti u prodaju je krenuo 23. studenog 1996. i ubrzo izazvao pravu maniju. Žena koja ga je osmislila nije dobila nikakvu nagradu ni bonus

VIDEO

Virtualni ljubimac kojeg ste nosili posvuda i brinuli se o njemu postao je prava pošast na kraju '90-ih godina, a njegovo haranje svijetom počelo je na današnji dan 1996. godine. 

Tamagotchi je mnogima bio idealan ljubimac. Nudio je sve prednosti druženja s ljubimcem, stao je u džep, a nije bilo neugodnog posla oko čišćenja za njim. Sve se obavljalo jednim klikom, a maleni Tamagotchi bi se potom veselo glasao. Ali ako se niste brinuli za njega i zabavljali ga, snašla ga je digitalna smrt. Što je značilo da sve morate početi ispočetka. 

Na ideju za revolucionarnu igračku došla je Aki Maita koja ga je izradila s Yokoi Akihirom u kompaniji Bandai. Ona je vidjela reklamu u kojoj se spominjalo dijete koje nije smjelo ponijeti kornjaču u školu. Tada joj je sinula ideja za ljubimca kojeg će djeca moći nositi. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ideja se pokazala iznimno uspješnom jer se Tamagotchi kasnije prodao u više od 80 milijuna komada u cijelom svijetu. No, osim njega izazvao je i ogromnu poplavu klonova.

Dok je Maita imala samo ideju, za dizajn se obratila Akihiru Yokoiju koji je osmislio priču iza malene igračke  koja je u osnovi zaštitno kućište za malene izvanzemaljce kako bi preživjeli na Zemlji, a ime Tamagotchi se može prevesti kao "jajasti prijatelj".  Izradili su 200 prototipa koje su podijelili djeci i pratili kako se igraju. Sve je to dovelo do 23. studenog i konačne verzije koja je krenula u prodaju i postala globalni fenomen. Manje od godinu dana kasnije, Tamagotchi se prodavao u 30 zemalja, a stotine proizvoda i igračaka bile su povezane s ovim fenomenom. Na vrhuncu slave u SAD-u i Kanadi se svake sekunde prodavalo 15 Tamagotchija.

Iako je Maita zaslužna za iznimno unosnu igračku, ona nije dobila promaknuće, povišicu ili bonus. Tamagotchi se i dalje proizvodi, a Bandai zarađuje i na povezanim aplikacijama, a napravili su i nekoliko animiranih serijala. Početkom studenog najavili su i da rade na novom animiranom filmu koji će u kinima prikazivati na proljeće, a iako se ne zna radnja novog filma, trebao bi ponuditi priču koja će zabaviti djecu i njihove roditelje - koji su se nekad davno kao djeca igrali Tamagotchijem. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika
UZLAZNI TREND

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika

Američka digitalna platforma za streaming filmova i televizijskih serija Netflix izvijestila je o skoku prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, uz više od devet milijuna novih pretplatnika i podignute cijene
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle