Obavijesti

Tech

Komentari 22

Studija potvrdila: Žene su bolje u programiranju od muškaraca

Studija potvrdila: Žene su bolje u programiranju od muškaraca
1

Studija se još mora potvrditi, ali pokazuje da i na Githubu ima predrasuda. Inače, Facebook i Google su lani među tehničkim osobljem imali tek 16 i 18 posto žena

VIDEO

Računalni kod koji su pisale žene bolje prolazi kod provjere od onog koji su pisali muškarci. Međutim, to vrijedi samo ako njihov spol nije unaprijed poznat, pokazala je nova studija kojom su američki istraživači analizirali korisnike Githuba. Otkrili su kako će promjene u kodu koje su predložile žene prije biti prihvaćene od onih koje su predložili muškarci.

Rad skupine istraživača s nekoliko američkih sveučilišta još se mora potvrditi. Proučavali su oko 1,4 milijuna koji su se u travnju prošle godine ulogirali na popularni servis za dijeljenje koda. Za taj broj ljudi su mogli potvrditi da su muškarci ili žene na temelju profila ili veze s njihovim Google+ računima, što je, kako navode, sigurnosni rizik, ali ne planiraju objaviti sve podatke koji bi otkrivali identitete korisnika.

Posebnu pažnju posvetili su predloženim izmjenama koda na razne projekte. Naime, vlasnik projekta može odlučiti hoće li prihvatiti ili ne te prijedloge, prenosi Independent. Analizirajući Github, otkrili su kako je 78,6 posto promjena koje su predložile žene prihvaćeno, dok je kod muškaraca to bilo 74,6 posto.

Međutim, kada je bilo jasno o kojem se spolu programera radi (iz profila na Githubu ili veza prema Google+), razina prihvaćenih izmjena žena pala je za 9,3 posto i to ispod razine muškaraca. 

Razmatrali su se razni faktori, poput toga hoće li žene vjerojatnije odgovarati na poznate probleme, hoće li njihovi prijedlozi biti kraći i lakši za provjeru, koji su programski jezik koristile - no nisu našli korelaciju.

Znanstvenici zaključuju da, iako su žene na Githubu ukupno kompetentnije, predrasude i tamo postoje. Usprkos brojnim raširenim inicijativama, tehnološke tvrtke i dalje su suočene s problemom rasne i spolne raznolikosti, osobito u više tehničkim profesijama. BBC prenosi kako brojke iz 2015. pokazuju da je u Facebooku samo 16 posto žena tehničkog osoblja, dok je u Googleu taj broj 18 posto. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja
CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama