Obavijesti

Tech

Komentari 46

Tek 300 na svijetu: Imamo prvi Bitcoin bankomat u Hrvatskoj

Tek  300 na svijetu: Imamo prvi Bitcoin bankomat u Hrvatskoj
6

U kafiću History u Tkalčićevoj ulici možete prodati ili kupiti ovu kriptovalutu koja postaje sve raširenija u svijetu. Postavljanje su inicirali Vedran Kajić i Ivan Šimurina

VIDEO

Najlakše je zamisliti Bitcoin kao digitalno zlato, jer ima svoju vrijednost koja se lako prenosi digitalnim putem, kaže Vedran Kajić (30) iz Zagreba. S prijateljem Ivanom Šimurinom (31) inicirao je postavljanje prvog Bitcoin bankomata u Hrvatskoj. U kafiću History u zagrebačkoj Tkalčićevoj ulici možete prodati ili kupiti ovu kriptovalutu koja postaje sve raširenija u svijetu. Osim vlastitog digitalnog računa treba vam i aplikacija na pametnom telefonu. Na bankomatu možete uplatiti kune na svoj Bitcoin račun, ili ih podignuti u gotovini.

Vedran i Ivan prvi su put čuli za njega prije pet godina na konferenciji u Berlinu. Nisu pridavali puno važnosti tome, ali iduće godine Vedran je pročitao iscrpan članak o Bitcoinu i oduševio se.

- Proučio sam cijeli protokol i to mi je izgledalo revolucionarno, kao teorija relativnosti u računarstvu. Tad sam prvi put kupio Bitcoin, vrijednost mu je bila deset dolara, odnosno oko 60 kuna, dok je danas oko 2600 kuna - ­ kaže Vedran, inače doktor računarstva, koji pokušava koristiti ovu valutu gdje god može. Zasad je u Hrvatskoj upotreba vrlo ograničena, ali na internetu se može kupiti sve, od igle do lokomotive, pa i više.

- Često sam uspio kupiti puno jeftinije karte za avion samo zato jer sam plaćao Bitcoinom. U inozemstvu se njima može plaćati u restoranima, kafićima, posvuda ­ kaže Vedran, a Ivan napominje da sve što poželite možete kupiti na internetskoj stranici bspend.com.

Možete izabrati između 11 milijuna proizvoda, a sve plaćate virtualnom valutom. A zašto je Bitcoin tako dobra stvar?

- U usporedbi s tradicionalnim valutama on je brži, sigurniji, anoniman je, ali i transparentan, i ne kontrolira ga jedna institucija, nego njegovi korisnici i, zapravo, matematika mu određuje vrijednost pa ne postoji opasnost od hiperinflacije ­objašnjavaju. Jedina potencijalna loša strana je mogućnost velikih oscilacija u vrijednosti, ali i to se sve rjeđe događa jer se sve više koristi. Najviše bankomata ima u Nizozemskoj i Njemačkoj, odnosno Berlinu, dok ih u mnogim zemljama uopće nema. Vedran i Ivan nadaju se da će se korištenje ove valute proširiti i da će je koristiti što više ljudi, ali ne vjeruju da će u potpunosti zamijeniti tradicionalne valute.

Za to nema potrebe, ali dobro je da postoji kao alternativa ­ slažu se.

Gdje možete kupovati Bitcoinom?

U Dubrovniku možete iznajmiti apartman i platiti ga Bitcoinom, u Splitu njime možete platiti šišanje, a ako baš želite, možete odletjeti u svemir i putovanje platiti ovom kriptovalutom. Virgin Galactic, tvrtka koja organizira komercijalne letove u svemir, prima Bitcoine, kao i Wikipedia.

Bankomat

Prvi Bitcoin bankomat postavljen je u listopadu 2013. godine u Kanadi. U svijetu ih trenutno ima oko 300. Zagrebački bankomat nabavili su Vedran i Ivan od tvrtke Bitaccess, koja je jedna od njih nekoliko koja ih proizvodi u svijetu. Naravno, platili su ga Bitcoinima, a kad je stigao sami su ga konfigurirali i instalirali.

Kako do Bitcoina?

Prvi korak je registracija i stvaranje svog Bitcoin digitalnog novčanika na bitcoin.org. Na toj ćete stranici saznati sve što trebate o ovoj valuti. Uz program koji ste instalirali na svom mobitelu, kupiti Bitcoine možete na zagrebačkom bankomatu. Osim toga, trgovanje se odvija na internetu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 46
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta
PRISTUPAČAN I SNAŽAN

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta

X8b dolazi u kućištu tankom samo 6,8 mm te je među najtanjim uređajima, a i prilično je lagan sa svojih 166 grama.
Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća
AI KONFERENCIJA

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća

Konferenciju su organizirali Infobip, Slovensko-hrvatski poslovni klub SLO CRO i slovensko veleposlanstvo u Zagrebu, s ciljem razmjene znanja i iskustava u primjeni AI-ja u poduzećima kako bi s time uspješnije poslovali.