Obavijesti

Tech

Komentari 7

Top filmovi koji su prilično točno predvidjeli budućnost

Top filmovi koji su prilično točno predvidjeli budućnost
7

Iako nam iznad glava ne jure leteći automobili, pokazalo se da su neki filmaši u svojim djelima vrlo dobro predvidjeli kako bi mogla izgledati bliža i dalja budućnost

VIDEO

Premda još ne mašemo svjetlećim jedijevskim mačevima niti nam iznad glava jure leteći automobili, pokazalo se da su neki filmaši u svojim djelima vrlo dobro predvidjeli kako bi mogla izgledati bliža i dalja budućnost, odnosno koja bi nas tehnološka pomagala tamo mogla čekati.

Reality emisije: Trumanov show

Scenarist Andrew Niccol ideju za ovaj film razradio je još 1991. godine pod radnim nazivom The Malcolm Show , dok je sam film sniman tijekom 1997. godine, pune dvije godine prije emitiranja prvoga izdanja Big Brothera koji je prikazan u Nizozemskoj krajem 1999. godine. Tako je Trumanov show , koji se često naziva i najskupljim snimljenim art filmom, predvidio rađanje reality emisija, ali i njihovu dominaciju televizijskim programima. Dovoljno je spomenuti jednu od najpopularnijih zvjezdanih obitelji na planetu, popularne Kardashiane, koji su se proslavili zahvaljujući realityjima.

VIDEO

Umjetni udovi: RoboCop

Premda ulicama još ne šeću limeni policajci, sve češće (barem kroz medije) svjedočimo čudesnim medicinskim zahvatima s raznim umjetnim pomagalima i udovima, što u sjećanje priziva klasik iz osamdesetih - RoboCop Paula Verhoevena. U našim klinikama već se ugrađuju umjetni gležnjevi, u bijelome svijetu uspjeli su pomoći slijepoj majci da prvi put ugleda svoje novorođenče uz pomoć specijalnih naočala, u ponudi je proteza za osobe s amputacijama koja sprema energiju kada udari u tlo, a spremljenu energiju potom otpušta senzor kada osjeti da se noga podiže od tla, dok nova generacija protetičkih pomagala korisnicima dozvoljava da ih kontroliraju putem misli.

Robocop pogledajte u Vip ili B.net videoteci.

VIDEO

Brisanje sjećanja: Vječni sjaj nepobjedivog uma, Potpuni opoziv

U Potpunom opozivu , još jednom Verhoevenovu klasiku, Arnoldu Schwarzeneggeru su ugradili lažna sjećanja, dok u ponajboljem novomilenijskom filmu Vječni sjaj nepobjedivog uma junaci koriste uslugu brisanja pamćenja kako bi zaboravili bivše ljubavi. Takvo što u stvarnosti još nije zabilježeno, no skupina danskih znanstvenika pohvalila se kako je pronašla način da izbriše traumatična sjećanja ljudi koji pate (primjerice žrtve silovanja), dok je dr. Todd Sacktor sa SUNY Downstate Medical Centera kreirao drogu koja u samoj jednoj dozi može blokirati određeni dio pamćenja. Istina, dosad su se provodili samo eksperimenti na životinjama, no Sacktor se pohvalio da je projekt uspješan, ali uz napomenu da se sjećanje nakon tog tretmana gubi nepovratno.

VIDEO

Roboti usisavači, iPad, video chat, hologram: The Jetsons

Ovaj crtić je prepun raznih futurističkih sprava, no pravo je čudo koliko toga su autori pogodili. Roboti usisavači koji samostalno čiste prostore, hologrami, sprava koja se zvala TeleViewer, a nevjerojatno podsjeća na iPad, video chatovi, hologrami... Svemu tome svjedočimo i danas kada hologrami nastupaju na koncertima, svi imaju tablete, a neki imaju i iRobot Roombu. Kritičari su kao najveću vrijednost ovoga crtića naveli da je ''svijet Jetsonsa u osnovi naš svijet – svijet eksplozivnog tehnološkog napretka''.

VIDEO

Skeniranje tijela: Potpuni opoziv

Scena iz Potpunog opoziva stara punih 25 godina u kojoj Schwarzeneggera skeniraju i otkriju skriveni pištolj mogla se tijekom posljednjih godina vidjeti na brojnim aerodromima. Istina, skeneri koji se upotrebljavaju u stvarnosti ne skeniraju osobu do kosti kao Schwarzeneggera već samo kroz odjeću do kože kako bi se uočili eventualni skriveni objekti. Isti skeneri tijela završili su i u brojnim zgradama sudova i drugih institucija, a američka agencija TSA (Transportation Security Administration) izvijestila je kako zaključno s 13. rujnom 2014. godine u Americi čak 160 aerodroma koristi skener tijela model 740 Millimeter Wave AIT. No, u posljednje vrijeme sve je više njihovih protivnika što zbog narušavanja privatnosti, a što zbog zabrinutosti zbog izlaganja štetnom zračenju prilikom skeniranja.

VIDEO

Tableti, videopozivi, nosiva tehnologija, lebdeći skateboard: Povratak u budućnost 2

Drugi dio genijalne trilogije Roberta Zemeckisa glavnog je junaka lansirao iz osamdesetih u blisku budućnost. Točnije u aktualnu 2015. godinu koju je autorska ekipa prilično maštovito zamislila pa ne čudi što su mnogo toga promašili (trenutačno nam je tehnološki domet električni automobil, dok se leteći automobili ne čine tako skoro dostupnima, iako se radi i na njihovom razvoju), ali su ipak mnogo stvari i pogodili. Nike je predstavio limitiranu seriju svojih tenisica koje se same vežu (istina, bez vezica), Marty je u filmu nosio naočale koje neodoljivo podsjećaju na Google Glass, vidjeli smo niz tableta, junake koji komuniciraju putem videopoziva, a kako se čini uskoro stiže i lebdeći skateboard. Kada će u komercijalnu upotrebu, ne zna se, no brojne kompanije već su predstavile svoje prototipe.

VIDEO

Koji bi film dodali na popis?


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta
PRISTUPAČAN I SNAŽAN

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta

X8b dolazi u kućištu tankom samo 6,8 mm te je među najtanjim uređajima, a i prilično je lagan sa svojih 166 grama.
Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća
AI KONFERENCIJA

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća

Konferenciju su organizirali Infobip, Slovensko-hrvatski poslovni klub SLO CRO i slovensko veleposlanstvo u Zagrebu, s ciljem razmjene znanja i iskustava u primjeni AI-ja u poduzećima kako bi s time uspješnije poslovali.