Obavijesti

Tech

Komentari 2

Toplo svjetlo za opuštanje, a hladno za bolju koncentraciju

Toplo svjetlo za opuštanje, a hladno za bolju koncentraciju
9

Rasvjetu prilagodite aktivnostima i namjeni prostorija: visoki intenzitet svjetla i hladna boja utječe na povećanu aktivnost, koncentraciju i raspoloženje.

VIDEO

Čovjek je svjetlo naučio doživljavati isključivo kao vizualni efekt iako ono ima i niz ne-vizualnih efekata. Jedan od njih jest činjenica da svjetlo regulira nivo aktivnosti kod svih živih bića pa tako i kod ljudi (psihofizičku spremnost – budnost) te bitno utječe na nivo raspoloženja. Visok intenzitet svjetla i hladna boja (više od 4000K) utječe na povećanu aktivnost i koncentraciju. Konkretno, kod stambenih prostora preporučljivo je birati topliju boju svjetla jer tako smo evolucijom naučili – u večernjim satima kad nam je potreban odmor i opuštanje prirodno (sunčevo) svjetlo je toplije i manjeg intenziteta od podnevnih vrijednosti.

Obzirom na gornje činjenice, bitno je već kod projektiranja voditi računa o boji i intenzitetu svjetla u ovisnosti o namjeni objekta.

U objektu za stanovanje investitor će se rjeđe susretati sa strogo tehničkim pojmovima vezanim uz rasvjetu, ali važno je znati neki osnovni svijetlo-tehnički pojmovnik. Obratili smo se stručnjacima tvrtki Lighting i Osram koji su nam pojasnili pojmove s kojima ćete se najčešće susretati:
       
Razina rasvijetljenosti – podatak o tome koliko svjetla imamo ili moramo imati na plohama (uključujući i radne plohe), a bitna je za obavljanje određenih aktivnosti. Vrijednosti su definirane u standardima i preporukama. Uz taj podatak često se govori i o ujednačenosti (jednolikosti) rasvjete.

Boja svjetlosti – boju svjetlosti definiramo u stupnjevima Kelvina. Što je broj veći to je boja svjetlosti "hladnija“ (naginje prema plavkastoj). Za usporedbu, žarulja s žarnom niti  ima temperaturu boje od 2700K i smatramo ju "toplim“ izvorom, a fluo cijevi prve generacije (koje pamtimo po plavičastoj svjetlosti) imaju 6500K i govorimo o "hladnoj“ svjetlosti. Svi ostali izvori uglavnom su unutar te dvije vrijednosti. Bitno je znati i da se boja svjetlosti mora uskladiti s razinom rasvijetljenosti, jer se u prostorima niske razine osvijetljenosti ugodnije osjećamo uz toplu svjetlost, a u prostorima visoke razine rasvijetljenosti (potrebne za obavljanje određene aktivnosti) preporuča se hladnije svjetlo – vezano na dnevne aktivnosti u radnim prostorima – uredima.
Pojam "topla“ i "hladna“ svjetlost u smislu boje svjetlosti nije povezana s količinom topline koju izvor emitira. 

Efikasnost izvora svjetlosti – podatak koji govori koliku količinu svjetla izvor svjetlosti daje za uloženu snagu (lm/W) (time i potrošnju energije). Ovo je osnova za kategorizaciju u klase energetske učinkovitosti (A-E), što je i navedeno na izvorima svjetla.

Efikasnost svjetiljke – podatak koji govori koliku količinu svjetla proizvedenog od izvora svjetiljka šalje na površinu koju želimo rasvijetliti.

Neki od pojmova su i općepoznati kao npr.  sjajnost, sjena, bliještanje i sl. a oni su više vezani uz ugođaj kako mi osjećamo i vidimo određeni efekt rasvjete.  Od tehničkih pojmova najčešće su to pojmovi o željama i mogućnostima upravljanja (regulabilnost izvora i svjetiljaka, mogućnost kreiranja scena) i energetskim stranom rasvjete (potrošnja).  

Što je to LED rasvjeta i zrače li zaista štedne žarulje čitajte u sljedećem članku.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika
UZLAZNI TREND

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika

Američka digitalna platforma za streaming filmova i televizijskih serija Netflix izvijestila je o skoku prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, uz više od devet milijuna novih pretplatnika i podignute cijene
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle