Obavijesti

Tech

Komentari 12

Trebao je ići u rat, a sada radi kao dostavljač pizza i pića

Trebao je ići u rat, a sada radi kao dostavljač pizza i pića
1

VOJNI ROBOT: Simpatični DRU prvo je bio dizajniran za bojišnicu, a sad je prenamijenjen ako bi pomogao ljudima i smanjio troškove dostave. Mogao bi donijeti velike uštede

VIDEO

Robot DRU samostalno se kreće ulicama, “juri” 20 kilometara na sat, a koristi se laserima kako bi zaobišao prepreke i uspješno dostavio vruću pizzu.

Dostavljače pizze bi uskoro mogao zamijeniti robot DRU. Naime, jedna pizzeria u Australiji je u suradnji s tvrtkom Marathon, koja se bavi robotikom, prije nekoliko dana testirala robota dostavljača. Maleni bijeli robot s četiri kotača korijene vuče iz vojske, u kojoj je trebao sudjelovati na bojišnicama, no prenamijenjen je kako bi pomogao ljudima i smanjio troškove dostave.

- Tradicionalne metode dostave su postale neučinkovite i iziskuju velike troškove. Ovaj robot bi nam mogao donijeti velike uštede - rekao je Don Meij, direktor pizzerije koja koristi DRU-a.

Ipak, robot neće moći potpuno sam obavljati dostavu jer će ga nadzirati čovjek pomoću tableta ili računala. Do lokacije će stići brzinom od 20 kilometara na sat, a za izbjegavanje prepreka i izračunavanje najbržeg puta pomoći će mu ugrađeni laseri. Težak je 190 kilograma, a može prijeći 20 kilometara. U budućnosti će izumitelji robota napraviti bolju bateriju kako bi mogao prijeći veću udaljenost s više pizza. Don Meij ne želi otkriti koliko je novca uloženo u razvoj robota. Dodaje da, ako netko pokušava oštetiti bezopasnog dostavljača pizze, na njemu su sigurnosne kamere koje mogu kasnije poslužiti policiji da nađe vandala. Ipak, još je DRU u testnoj fazi te se mora vidjeti kako će sam voziti po cesti da ne bi ugrozio ostale sudionike u prometu.

- Radimo s vladinim agencijama kako bi se ispunili svi zakonski uvjeti, a u roku od nekoliko godina nadamo se da će projekt oživjeti - zaključio je Meij.     

Uvijek na usluzi

Robot DRU težak je 190 kg, kreće se brzinom od 20 kilometara na sat te ima dva odjeljka u kojima održava pizzu toplom, a piće hladnim.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja
CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama