Obavijesti

Tech

Komentari 28

Umjetno srce pokreću baterije: Koštat će više od milijun kuna

Umjetno srce pokreću baterije: Koštat će više od milijun kuna
3

Francuska tvrtka Carmat razvila je potpuno umjetno srce. Ono je elektroničko i pokreću ga ugrađene baterije. Cijena ovog srca bit će između 140.000 i 180.000 eura

VIDEO

Potpuno umjetno srce inovativni je tehnološki pothvat medicinske industrije i liječnika. Ako se izum pokaže uspješnim, bit će to prekretnica u kardiokirurgiji, ispričao nam je dr. sc. Željko Sutlić iz KB-a Dubrava. 

Potpuno umjetno srce omogućit će normalan život i funkcioniranje svim srčanim bolesnicima koji nisu podobni za operacije ili ne reagiraju na ostale terapije i lijekove. Prva ga je razvila francuska biomedicinska tvrtka Carmat, koja je zdravstvenu inovaciju predstavila na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Parizu.

Carmat Chief Executive Officer Stephane Piat holds an artificial heart as he poses after the company

Carmat umjetno srce dizajnirano je za sve pacijente koji pate od kroničnih zatajenja srca ili akutnih zatajenja koja slijede nakon infarkta. Izum bi trebao pomoći i svim srčanim bolesnicima koji pate od koronarnih bolesti i arterijske hipertenzije. 

- Potpuno umjetno srce od ostalih se implantabilnih naprava razlikuje u tome što je ono potpuno elektroničko - objasnio nam je Sutlić. 

Dodao je kako je rad umjetnog srca baziran na već ugrađenim baterijama, za razliku od mehaničkog srca, koje se ugrađuje na lijevu ili desnu klijetku te se bazira na mehanici koja je pokrenuta na mehanički pogon. Potpuno umjetno srce teško je 900 grama, odnosno tri puta više od stvarne mase ljudskog srca, a nastalo je kao rezultat dugogodišnje suradnje između kardiokirurga Alaina Carpentiera i europske zrakoplovne tvrtke EADS.

Srce se samostalno ugrađuje u prsa pacijenta i opremljeno je nizom senzora, koji umjesto pumpe oponašaju prirodne kontrakcije. 

An artificial heart manufactured by French firm Carmat is seen during the company

- Jedina je mana što potpuno umjetno srce u sebi ima vrlo kompliciranu elektroniku pomoću koje je teško emitirati rad srčane pumpe - rekao je Sutlić i istaknuo da će, ako se projekt pokaže uspješnim, liječnici u KB-u Dubrava početi s njegovom implementacijom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta
PRISTUPAČAN I SNAŽAN

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta

X8b dolazi u kućištu tankom samo 6,8 mm te je među najtanjim uređajima, a i prilično je lagan sa svojih 166 grama.
Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća
AI KONFERENCIJA

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća

Konferenciju su organizirali Infobip, Slovensko-hrvatski poslovni klub SLO CRO i slovensko veleposlanstvo u Zagrebu, s ciljem razmjene znanja i iskustava u primjeni AI-ja u poduzećima kako bi s time uspješnije poslovali.